PERFORMANSA DAYALI EK ÖDEME SİSTEMİNDE HEKİMLERİN TEKNİK VERİMLİLİĞİ: BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE UYGULAMA

Bu araştırmanın amacı bir üniversite hastanesinde görev yapan hekimlerin performansa dayalı ek ödeme sisteminde teknik verimliliklerini analiz etmektir. Araştırmada Veri Zarflama Analizi (VZA) yöntemi kullanılmıştır. VZA analizinde CCR ve BCC modeline göre hekimlerin performans düzeyleri analiz edilmiştir. Performans ölçüm modeli beş çıktıdan (poliklinik sayısı, yatan hasta sayısı, yatak doluluk oranı, sağlık hizmeti geliri) ve bir girdiden (performansa dayalı ek ödeme tutarı) oluşmaktadır. Araştırmada girdi ve çıktı değişkenlerinin analizi VZA programı ile gerçekleştirilmiştir. VZA sonucu, araştırma kapsamındaki hekimlerin ek ödemeye dayalı uygulamada teknik verimlilik düzeyi BBC modeline göre ortalama %67, CCR modeline göre %57 olduğu saptanmıştır. Ayrıca performansa dayalı ek ödeme kapsamında her bir hekimin teknik verimlilik tespit edilmiş ve potansiyel iyileştirme önerilerinde bulunulmuştur. Hastaneler maliyet etkin ve kaliteli bir sağlık hizmeti üretebilmeleri için hekimlerin motivasyonunun artırması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: Hekim, Ek Ödeme, Performans, Veri Zarflama Analizi 
Anahtar Kelimeler:

Hekim, Ek Ödeme, Performans

___

  • Akçakanat, T., Çarıkçı, İ. H. (2016). Sağlık Kurumlarında Performansa Dayalı Ödeme Sistemi: Üniversite Hastanelerinde Çalışan Öğretim Üyeleri Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(3), 865–892.
  • Akinci, F., Mollahaliloĝlu, S., Gürsöz, H., Öĝücü, F. (2012). Assessment of the Turkish health care system reforms: A stakeholder analysis. Health Policy, 107(1), 21–30.
  • Ali Jadoo, S. A., Aljunid, S. M., Sulku, S. N., Nur, A. M. (2014). Turkish Health System Reform From The People’s Perspective: A Cross Sectional Study. BMC Health Services Research, 14, 30. http://doi.org/10.1186/1472-6963-14-30
  • Asandului, L., Roman, M., Fatulescu, P. (2014). The Efficiency of Healthcare Systems in Europe: A Data Envelopment Analysis Approach. Procedia Economics and Finance, 10, 261–268.
  • Atmaca, E., Turan, F., Kartal, G., Çiğdem, E. S. (2012). Ankara ili özel hastanelerinin veri zarflama analizi ile etkinlik ölçümü. Çukurova Üniversitesi İİBF Dergisi, 16(2), 135–153.
  • Bayraktutan, Y., Arslan, İ., Bal, V. (2010). Sağlık Bilgi Sistemlerinin Hastane Performanslarına Etkisinin Veri Zarflama Analizi ile İncelenmesi : Türkiye’deki Göğüs Hastalıkları Hastanelerinde Bir Uygulama. Gaziantep Tıp Dergisi, 16(3), 13–18.
  • Chawla, M., Windak, A., Berman, P., Kulis, M. (1997). Paying the Physician : Review of Different Methods. Department of Population and International Health Harvard School of Public Health Boston, Massachusetts.
  • Çakmak, M., Öktem, M. K., Ömürgönülşen, U. (2009). Türk Kamu Hastanelerinde Teknik Verimlilik Sorunu: Veri Zarflama Analizi Tekniği ile Sağlık Bakanlığı’na Bağlı Kadın Doğum Hastanelerinin Teknik Verimliliklerinin Ölçülmesi. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 12(1), 1–36.
  • Demir, A., Akırcı, F. (2014). OECD Üyesi Ülkelerin Ekonomik Etkinliklerinin Veri Zarflama Analiziyle Ölçümü. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 28(2), 109–132.