Yurtdısında yasayan Türklerin cocuklarının dini ve ahlaki gelisimi ile ilgili kaygıları ve bu kaygıların camilerdeki din eğitimine etkisi (hollanda örneği)

1960’lı yıllarda Türkiye’den Batı Avrupa ülkelerine yapılan isçi göçü bazı sorunları beraberinde getirmistir. Topluma uyum sağlama, eğitim, çalısma hayatı ile ilgili sorunlar baslıca sorunlardandır. Diğer yandan, entegrasyon sürecinde farklı kültür ortamında aileyi bir arada tutma ve dini ve ahlaki yapıyı koruma, kültürel mirası gelecek kusaklara aktarma gibi konularda sorun yasandığı ve göçmen Türklerin bu konularda kaygılı oldukları görülmektedir. Göçmen Türklerin eğitim alanında kendi baslarına atmaya çalıstığı adımların yanı sıra camilerden ve özellikle camilerde verilen din eğitiminden önemli beklentileri vardır. Bu çalısmada, Türklerin, çocuklarının dini ve ahlaki gelisimleri ile ilgili kaygıları ve bu kaygıların hangi alanlarda yoğunlastığının tespiti ile bu konuda camide verilen din eğitiminden beklentiler ele alınmıstır.

Concerns about the religious and ethical development of Turkish children living abroad and the impact of these concerns on religious education in mosques (The netherlands)

The worker immigration from Turkey to the West European countries brought various issues. Adaptation, education and problems related to work life are the main issues. On the other hand, keeping the family bonds as well as the moral and religious structure, transmitting the cultural heritage to the next generations are some of the difficulties that Immigrant Turkish community have been experiencing in a different culture during the integration process, which causes concerns as well. Although self-initiated affords take place in the field of education by the Immigrant Turkish community, it is understood that they have expectations from mosques and especially religious educations in mosques. In this study, concerns of Immigrant Turkish community about their children’s religious and moral development, where these concerns are mostly concentrated and the expectations from the religious education in mosques are investigated.

___

  • ALTAY, A. Manço, “Belçika’daki Türklerin Kırk Yılı, (1960-2000) Sorunlar, Gelismeler, Değismeler”, Muğla Ün. SBE Dergisi, Güz 2000 Cilt:1 Sayı:1, ss. 119-133 http://www.mu.edu.tr/sbe/sbedergi/dosya/1_8.pdf; Erisim tarihi: 25.01.2011
  • BECK Herman, Abdelillah Ljamai, De Imam en Zijn Opleiding in Pluralistche Nederland, Zoveel Zinnen, Zoveel Hoofden, http://www.actaacademica.nl/pdf/De_imam_en_zijn_opleiding.pdf; (Erisim tarihi 28.04.2007).
  • CANATAN, Kadir, “Sivil Toplum Örgütleri Olarak Hollanda’da İslami Kurum ve Kuruluslar”, III. Din Surası Tebliğ ve Müzakereleri, 20-24 Eylül 2004, Ankara, DİB Yayınları, Ankara, 2005 ss. 129-137.
  • CANATAN, Kadir, Rene Edinga, Maatschappelijk Actief in Moskeeverband, ‘s Hertogenbosch/Utrecht, 2005.
  • ÇELİK, Celaleddin, Değisim Sürecinde Türk Aile Yapısı Ve Din, Paradigmatik Anlam ve İslev Farklılasması, Karadeniz Dergi, Sosyal Bilimler Dergisi, Kategori 8. Sayı tarih 27.Ara, 2010, www.karadenizdergi.com, Erisim tarihi: 20.01.2011.
  • CENTRUM Voor Educatie Van De Nederlandse Hervormde Kerk, E.A., Bidden Tot Dezelfde God?, Eindredactie: Paula Van Cuilenburg, Jan Slomp, E.A., Boekencentrum B.V., Den Haag, 1991.
  • DİB, Dıs İliskiler Dairesi Baskanlığı arsivi. (Yeni adıyla Dıs İliskiler Genel Müdürlüğü)
  • DÖKMEN, Zehra, Almanya’dan Kesin Dönüs Yapmıs İsçilerle Yurtdısında Bulunmamıs Kisilerin Kisi Algısı Ve Psikososyal Değisme Açısından Karsılastırılması, yayınlanmamıs doktora tezi, Ankara Üniversitesi 1989,
  • DÖNMEZ, Ali, Yurtdısı Yasantısı ve İnsan Doğası Anlayısı, A.Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi, C. 24, S.1. ss. 87-105.
  • KARASAR, Niyazi, Bilimsel Arastırma Yöntemi, Nobel Yayıncılık, 14. Baskı, Ankara, 2000.
  • KULA, Onur Bilge, Avrupa Kimliği ve Türkiye, Büke Kitapları, İstanbul 2006.
  • MİNİSTERİE van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, Religieuze voorzieningen voor etnische minderheden in Nederland, Rijswijk, 1983.
  • Muslims in Rotterdam Findings and Recommendations, At Home In Europe Project, Www.Soros.Org/.../D-Muslims-Rotterdam-En-Factsheet-20101119.Pdf, Erisim tarihi: 19.11.2010.
  • NIJSTEN, Cecile, Opvoeding in Turkse Gezinnen in Nederland, Uitgeverij Van Gorcum, 1998, http://books.google.com.tr/books?id=N4Bxn7rFx0oC&printsec=frontcover&dq=O pvoeding+in+Turkse+gezinnen+in+Nederland+Door+C%C3%A9cile+Nijsten&hl= nl&ei=FAe_Td3cK8T0sgbhtfSSBg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1 &ved=0CCUQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false. Erisim tarihi: 02.05.2011.
  • SEVİNÇ İrfan, Hollanda’daki Türk Çocuklarının Eğitim Sorunları, Ankara, 2003.
  • SEVINÇ, İrfan Hollanda’da Cami Eksenli Din Hizmetleri, Yayınlanmamıs Doktora Tezi, Ankara, 2010.
  • SPALBURG, I., “Moslims in het Voortgezet Onderwijs” Begrip, Moslims en Christenen, Uitgever/Redactie en administratie, ‘Cura Migratorum’, ‘s-Hertogenbosch, 1994, Sayı 121, ss. 5-9
  • VAN ESCH, W., M. Rovers, Islamitische Godsdienstonderwijs in Nederland, Belgie, England en West-Duitsland, Instituut voor Toegepaste Sociale Wetenschappen, Nijmegen, 1987.
  • YAĞBASAN, Mustafa, Kültürlerarası İletisim Bağlamında Almanya’daki Türklerin İletisimsel Ortamlarının Belirlenmesine Yönelik Bir Alan Arastırması, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:18, Sayı:2, Sayfa:309-332, Elazığ, 2008 http://web.firat.edu.tr/sosyalbil/dergi/arsiv/cilt18/sayi2/309-332.pdf. Erisim tarihi: 09.09. 2010.
  • YESİLDAĞ, Efkan, Avrupa’da yasayan Türklerin aile yapıları ve entegrasyon sorunları, (Avusturya örneği) Basılmamıs yüksek lisans tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ağustos, 2008, s. 53-55.
  • http://www.belgeler.com/blg/1bdk/avrupa-da-yasayan-turklerin-aile-yapilari-veentegrasyon- uyum-sorunlari-avusturya-ornegi-family-structures-and-integrationproblems- of-turkish-people-living-in-europe-the-case-of-austuria, Erisim tarihi: 04.03.2011.