Otel İşletmelerinde Psiko-Sosyal Motivasyon Araçları ve Bu Araçların Farklı Departmanlar Üzerindeki Etkisine Yönelik Ankara ve İzmir Otellerinde Bir Uygulama

Otel işletmeleri ayakta kalabilmek ve daha yüksek bir kârlılık oranıyla çalışmak istiyorlarsa, ellerindeki kaynakları en iyi şekilde kullanarak verimliliklerini arttırma gayreti içerisinde olmalıdırlar. Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber; hammadde, enerji, makina-teçhizat vb. üretim faktörlerinde yüksek bir verimlilik oranına ulaşılmıştır. Ancak, otel işletmeleri; mal, hizmet üretim ve sunumunun merkezinde yer alan mevcut işgücünden tam anlamıyla yararlanamamaktadırlar. Bunun en önemli nedenlerinden biri işletme sahiplerinin ve yöneticilerinin çalışanların verimini arttırmada önemli bir etken olan psiko-sosyal motivasyon araçlarından gereğince yararlanmadıklarıdır.Bu çalışmada; otel işletmelerinde çalışanların verimliliğini arttırmaya yönelik psiko-sosyal motivasyon araçlarının tespiti ve bu araçların farklı departmanlarda çalışanlar açısından nasıl algılandığı irdelenmiştir. Konuyla ilgili olarak; Ankara ve İzmir’deki otel işletmelerinde çalışan işgörenlere anket uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, psiko-sosyal motivasyon araçları ile işgörenlerin verimliliği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki ve güçlü bir bağ olduğu ortaya çıkmıştır.

Psycho-Social MotivationTools in Hotel Managements and About the Influences of These Tools on Different Departments

If hotel managements want to remain standing at work with higher beneficial proportions, they have to be in the endeavor of raising their productivity by using the resources they have in the best way. Today, by the help at developing technology a high productivity proportion can be reached in the factors of production, raw material, energy, machine-equipment etc. However, hotel managements can not exactly make use of available workforce which is in the centre of properly and service production and presentation. It can be say that one of the most important reasons is the owners and the directors do not take the advantage of psycho-social motivation tools properly which are important to increase the productivity of the employees.In this paper, the subject of the determination of psycho-social motivation tools to increase the productivity of the employees working in hotel managements and the subject of how these tools are perceived by the employees working in different departments are studied. On this matter, surveys are carried out on the staffs of Ankara and İzmir hotel managements.According to the research results, a meaningful statistical relationship and a strong connection is seen between the psycho-social motivation tools and the productivity of the employees.

___

  • BAŞARAN, İ. Ethem. (1991). Örgütsel Davranış. Ankara: Gül Yayınevi.
  • BAYKAL, Besim. (1982). Motivasyon Kavramına Genel Bir Bakış. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları, Yayın No:2524.
  • BERNARD, Leon. (1993). Yönetici İçin Motivasyon Modelleri. Ankara: Öteki Yayınları Yönetim Dizisi.
  • CAN, Halil. (1997). Organizasyon ve Yönetim. Ankara: Siyasal Kitapevi.
  • DUNCAN, Jack. (1990). Great Ideas In Management. San Francisco: Jassey-Bass Publisher.
  • ERDOĞAN, İlhan. (1996). İşletme Yönetiminde Örgütsel Davranış. İstanbul: İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayınları, Yayın No:266.
  • EREN, Erol. (1993). Yönetim Psikolojisi. İstanbul: Beta Yayınları.
  • ERTÜRK, Müjdat. (2000). “Otel İşletmelerinde Çalışanların Verimliliğini Arttırmaya Yönelik Teşvik Araçları ve Bunların Bölümler Arası Farklılıkları (Ankara ve İzmir Otellerinde Bir Uygulama)”. Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).
  • HAND, B. Charles. (1976). Understanding Organizations. Londra: Penguin Book.
  • İNCİR, Gülten. (1985). Çalışanların Motivasyonuna Genel Bir Bakış. Ankara: Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları.
  • MC CLELLAND, David. (1966). The Urge To Achieve, Think Magazine. New York: IBM Corporation.
  • ONARAN, Oğuz. (1981). Çalışma Yaşamında Güdülenme Kuramları. Ankara: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Yayın No:470, Sevinç Matbaası.
  • ÖZKALP, Enver. (1982). Davranış Bilimleri ve Organizasyonlarda Davranış. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi Yayınları, Yayın No:249/16.
  • SABUNCUĞLU, Zeyyat ve TÜZ Melek. (1998). Örgütsel Psikoloji. Bursa: Alfa Yayınevi.
  • TEKARSLAN, Erdal ve BARSLAN Can. (1989). Sosyal Psikoloji. İstanbul: Remzi Kitapevi.
  • TOSUN, Kemal. (1989). İşletme Yönetimi. İstanbul: Fakülteler Matbaası.
  • WOFFORD, C. Jerry. (1988). Organizational Behaviour. Boston: Kent Publishing Company.