Modern Resim-İş Eğitiminde Yaratıcı ve Sanatsal Önderlik

Resim-iş eğitiminde çağdaş insan kaynakları yönetişimi, öğrencilerin ve toplumun sanatla bütünleşmesi, özgür sanatsal oluşumlar ve ülkeler arası oluşan çağdaş platformdaki sanat yarışında önemli bir yer tutmaktadır. Resim-iş sanat eğitiminin amacı, öğrencileri yaratıcı ruhlu, estetik, duyarlı, cesur ve kararlı sanatçılar olarak yetiştirmek, halkın ve toplumun sanat gereksinmelerini en mükemmel biçimde karşılanmasını sağlamaktır. Resim-iş eğitiminde sürekli başarılar için; kişilik, çevre, verimli ve kaliteli çalışma ve yükselme isteği, aydın, çağdaş, donanımlı ve yeniliklere açık eğiticilere ve çok yönlü entegre programlara gereksinim vardır. Modern resim iş eğitimi, yeni neslin resim sanatçısını yetiştirecek sistemi bulabilen, ortak neşeyi tadan, moral ve performans yükselten, toplumsal ve sanatsal önderlik görevini üstlenecek, kendini, sanatını ve dünyayı çok iyi görebilen ve yorumlayabilen düşünsel yetenekleri yanında hayal gücü kuvvetli eğiticilere gereksinim vardır. Çağdaş sanat kurumları birden fazla insanı bir araya getiren bir iş birliği sistemidir. Bu sistemin başarılı olarak çalışması, etkin ve verimli bir iletişim mekanizması ile olanaklıdır. Resim-iş sanat eğitici ve yöneticileri, takım ruhu adı verilen bağlayıcı ve kenetleyici etkenler ile sanatçıları ve toplumu birbirine kaynaştırarak, çağdaş uygarlığın gerektirdiği yeni bireşim ve zenginlikleri birlikte yaratabilirler.Bu makalede, global değişimlerin resim-iş eğitim sistemine olan etkileri, geniş bir bakış açısıyla ele alınıp değerlendirilerek, gelişim ve değişimlere öncülük edecek yaratıcı ve sanatsal önderlik için yeni anlayış ve perspektifler önerilmeye çalışılacaktır.

Creative and Artistic Leadership in Modern Drawing

Administration of contemporary human resources concerning the education in drawing and handicraft takes an important place considering the artistic activities of the students and the community, free artistic events and in the contemporary international competitions, The aim of the art of drawing and handicraft education is to train the students as creative, aesthetic, sensitive, brave and determined artists, and provide the public society with their necessities of art in the most excellent way. In order to achieve continuous success in the education of drawing and handicraft, it is necessary to have good personality and environment. The desire for fruitful qualified work and promotion, the trainers who are intellectual, contemporary, well-trained and open to novelties, and programs that are multiplied and integrated. Modern drawing and handicraft education is in need of trainers that can find the system that will train the drawing artistic of the new generation, and that will to state common pleasure and promote morale and performance, that will undertake the leadership of social and artistic tasks, that can see and interpret himself his art and the world, and those who have strong imagination besides the ability of thinking. Contemporary art institutions are the systems of cooperation that bring more than one person together. The successful work of this system depends on an effective and productive communication mechanism. The trainers and administrators of drawing and handicraft art can create the new syntheses and richnesses, which the contemporary civilisation necessity together by sticking the artists and society to each other by using the binding factors that are called the team spirit. In this article, the effect of global changes and drawing, painting and handicraft education system will be considered and evaluated from a large point of view, and new understandings and perspectives that will pioneer the improvements and changes in creative and artistic leadership will be proposed.

___

  • Anderson,, H.H. (1964). The Nature of Creativity: Creativity and Art Education. (Ed): L.W. Britain, Washington.
  • Artut, K. (2002). Sanat Eğitimi. Anı Yayıncılık, Ankara.
  • Baykal, C. (2003) “Sanatın Değişen Anlamı”, Sanat Çevresi, s.46
  • Collins, J. ve Porras, J. (1997). "Dayanmak Üzere Kurulmuş, Vizyon Sahibi Şirketlerin Başarılı Alışkanlıkları", (Çev.: Akman, M. ve Gürsoy, T). Bizden Haberler Dergisi, Nisan, s.4.
  • Cyert, R. ve Goodman, M., Pauls, S. (1997). "Creating Effective University -Industry Alliances: An Organizational Learning Perspektive." Organizational Dynamics, Spring s.45-47.
  • Dewey, J. (1938). Experience and Education. New York: The Macmillan Co.,
  • Eren, E. (1998). Örgütsel Davranış ve Yönetim Psikolojisi. 5.b., Beta Yayınevi, İstanbul.
  • Gardner, H. (1985). Frames of Mind. Basic Boks, New York.
  • Gates, B. (1999). Dijital Sinir Sistemiyle Düşünce Hızında Çalışmak (Çev: Akkoyunlu, C.). Doğan Kitapçılık, İstanbul.
  • Gümüş, M. (1999). Yönetimde Başarı İçin Altın Kurallar. Alfa Yayınevi, İstanbul.
  • Karakoyunlu, E. (1997). "Üçüncü Bin Yıla Girerken Değişim", Değişim'97, Mess Ya. No: 262, Ankara, s.13
  • Kırışoğlu, O. (2002). Sanatta Eğitim. PegemA Yayıncılık, Ankara.
  • Marşap, A. (1999). Yaratıcı Liderlik. Öncü Kitabevi, Ankara.
  • Oktar,İ. (1995). Geleneksel, İşbirliği ve Ödüllü Değişim Ekonomisine Dayalı Öğrenmenin Öğrenci Erişisine Etkisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, H.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • San, İ. (1981). Sanat ve Eğitim. A.Ü. Eğitim Bilimleri Fak. Yay. No: 151.
  • Senemoğlu, N. (2003). Gelişim Öğrenme ve Öğretim. Gazi Kitabevi, Ankara.
  • Senge, P. (1996). Beşinci Disiplin. (çev.: Ayşegül İldeniz ve Ahmet Doğukan), Yapı Kredi Yay., İstanbul.
  • Ülgen, H. (1990). İşletme Yönetiminde Bilgisayar. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayını.
  • Yetkin M. (1968). “Güzel Sanatların Eğitimdeki Yeri”, A.Ü. Eğitim Bilimleri Dergisi, Cilt: I, Sayı:14, s. 126-127.
  • Zaleznik, A. (1999). Liderlik: Yönetici ve Lider (Çev: Tüzel, M.). Harward Business Review, Mess. Ankara.