Kimya Lisans Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları ile Kimya Öğrenmeye İlişkin Görüşlerin Saptanması

Bugün bir insanın belirli bir konuyla ilgili tutumu özel hazırlanıp, denenmiş tutum soruları ile sayısal olarak belirlenebiliyor. Öğrenme; eğitim, öğretim aktivitesi içinde yer alan bir proses olup, kişinin çevresiyle etkileşimi ve yaşantısı sonucu davranış kazanması ya da davranışlarını değiştirmesi süreci olarak tanımlanabilmektedir. Bu yön eylem çalışmasında, D.Ü. Eğitim fakültesi Kimya Anabilim Dalı III. ve IV. Sınıf öğrencileri ile Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü III. ve IV. Sınıf öğrencilerine % 94 güvenilirlikte bir tutum testi uygulanarak, onların öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının ölçülmesi ve her biri beş şıklı, on soruluk, “kimya öğrenme ile ilgili görüşlerin saptanması”na yönelik anket uygulanarak ta, öğrenci açısından kimya öğrenme ile ilgili bir profil çizilmesi amaçlanmıştır.III. ve IV. Sınıf öğrencilerinin konulara bakış açıları arasında bir fark olup, olmadığının tespiti kadar, iki fakülte öğrencilerinin yaklaşımlarında da bir fark olup olmadığının belirlenmesi ilgi çekici olarak değerlendirildi. Yorumlar, aritmetik ortalamalara göre yapıldı.

A Study on Determination of the Views of Chemistry Graduate Students and Their Behaviours Towards Teaching Profession

Nowadays, the behaviour of a person can be quantitively determined by behavioural enquiry tests that have been specifically set and tried. The learning is a process involved in training and education activity and can be defined as the process to gain or change behaviour as a result of a person’s interaction with his environment.In this simulation study, a behavioural test of 94 % reliability was applied to the third and fourth year students in the departments of chemistry of science and literature faculty and education faculty, Dicle University, in order to measure their behaviours towards the teaching profession . Furthermore, it was aimed to draw a profile as regards the learning of chemistry as a student by applying an enquiry test of ten questions, each having 5 choices, in order to determine their views as regards the learning chemistry.The determination of whether there was a difference between the III and IV year students view-points regarding the subjects as well as there was a difference between the students of the two faculties was interpreted to be interesting.As statistical analysis, arithmetic avarage were used.

___

  • Bloom, Benjamin S. (1979). İnsan Nitelikleri ve Okulda Öğrenme. Milli Eğitim Basımevi, Ankara. Erden, Münire (1995). "Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Sertifikası Derslerine Yönelik Tutumları." Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, s. 11. Gönen, S., Maskan, A., Kavak, M.T., Özek, N. (2001). “Öğretmen Adaylarının Mesleğe Yönelik Tutumlarının Karşılaştırılması” Fırat Ünv. Fen ve Mühendislik Dergisi , 13, 1 Köklü, Nilgün (1992). "Araştırmaya Yönelik Bir Tutum Ölçeğinin Geliştirilmesi". Eğitim ve Bilim, s. 86, ss. 27- 36 Morgan, Cliford T. (1991). Psikolojiye Giriş. 8. Baskı (çev. Hüsnü Arıcı, Orhan Aydın ve diğerleri), Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Yayınları, Ankara. Özçelik, Durmuş Ali (1992). Eğitim Programları Ve Öğretim. ÖSYM Yayınları, Ankara. Pehlivan, Hülya (1994). Eğitim Bilimleri Öğrencilerinin Öğrenim Gördükleri Bölüme Yönelik Tutumları". Hacettepe Üniversitesi Eğitim fakültesi Dergisi, s. 10, ss. 49-53. Ülgen, Gülten (1995). Eğitim Psikolojisi Birey ve Öğrenme. Bilim Yayınları, Ankara