CEMAL REŞİT REY'İN MÜZİKAL TARİHİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ

Kaynak tarama modeli ile yapılan bu çalışmada Türk Beş'leri arasında yer alan Cumhuriyet tarihinin ilk kuşak bestecilerinden, İstanbul Şehir Orkestrası'nın kurucusu, klasik müzik alanında çok büyük öneme sahip olan Türk bestecisi Cemal Reşit Rey'in müzik sanatına katkıları ve müzikalleri ele alınmaktadırÇeşitli kaynaklara göre müzikal terimi, kendine özgü, müzik ve dans ve oyunculuk öğelerinin olaylarla bütünleştiği oyun ya da film olarak bahsedilmektedir. Müzikallerde söylenen şarkıların operadaki söylenen şarkılara göre daha hafif bir armonik yapısına sahip olması ve şarkı söyleme tekniğinin halka daha kolay benimsetmesi gibi özellikler düşünüldüğünde müzikaller klasik müzik ile popüler müziğin arasında bir köprü oluşturmuştur. Bütün bu özellikler sonucunda Dünya bestecileri çok sayıda müzikaller bestelemiştir. Ülkemizde ise müzikal türünde en çarpıcı örnekler Cemal Reşit Rey'in bestelerinde görülmektedir. Alanyazın taraması sonucunda bu çalışmanın amacı Cemal Reşit Rey'in müzikallerini tanıtmak ve Türk müzikallerinin Türk müziği türleri arasındaki önemini belirlemektir. Ayrıca bu çalışma Türk Beşlerinden Cemal Reşit Rey'in hayatını ve eserlerini tanıtarak bundan sonraki Türk bestecileri hakkında yapılacak olan çalışmalara ışık tutacağından önemli olduğu düşünülmektedir.

The Importance and Place in Musical History of Cemal Resit Rey

In this article, which literatüre review model is used, Cemal Reşit Rey's contribution to the art of music and his musicals is being researched. Cemal Reşit Rey is one of the first generation of composers known as 'Turkish Fives', and the founder of İstanbul City Orchestra who had received a great value in classical music world. According to various sources 'musical' term is defined as an unique combination of music, dance and drama. Musicals have more basic harmonic structure when they are compared with operas and also musical singing technique is easier to adopt by the audience. Musicals have been a bridge between the classical music and the popular music. As a result of all these features, world composers composed many musical works. In our country, the most impressive works of musical theater are seen in Cemal Reşit Rey's compositions.The purpose of this article, is to introduce Cemal Reşit Rey's musical compositions and to indicate the importance of the Turkish musical works among the Turkish music styles. Moreover in this article one of the members of 'Turkish Fives' Cemal Reşit Rey's life and his works is being researched. Consequently, this article shall shed light to the way of the researches and musical works of the new generation of Turkish composers.

___

And, M. (2000). Kırk gün kırk gece osmanlı düğünleri, şenlikleri, geçit alayları. İstanbul:Creative Yayıncılık.

Aydın, Y. (2003). Türkiye'nin Avrupa ile müzik ilişkileri ışığında Türk beşleri. Ankara:Müzik Ansiklopedisi Yayınları.

Çedikçi, T. (2008). Eğlence sektörünün ülke ekonomisindeki yeri: Bir uygulama örneği,müzikaller. İstanbul Kültür Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü YayınlanmamışYüksek Lisans Tezi, İstanbul.

Eke, M. (2003). Türk halk müziği ezgilerinde icra ve yorum. Cumhuriyetimizin 80. YılMüzik Sempozyumu, Malatya.

Forster, N. (1995). The analysis of company documentation. London: Sage.

İlyasoğlu, E. (1997). Cemal Reşit Rey müzikden ibaret bir dünyada gezintiler. İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık.

İlyasoğlu, E. (1999). Yirminci yüzyılda evrensel türk müziği cumhuriyetin sesleri, İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları.

İlyasoğlu, E. (2007). 71 Türk bestecisi. İstanbul: Pan Yayıncılık.

Okyay, E. (1989). Cevat Memduh Altar'a armağan. Ankara: Sevda Cenap and Müzik Vakfı Yayınları.

Say, A. (2002). Müzik sözlüğü, Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.

Selanik, C. (1996). Müzik sanatının tarihsel serüveni. Ankara: Doruk Yayıncılık.

Şener, S. (2007). Cumhuriyet Dönemi tiyatro. Ankara: Türk Edebiyatı Tarihi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.

Tuncay, M. (1999). Müzikalin kısa tarihi. Mimesis 7, İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınları.

Türe, F. (1997). Bir usta, bir dünya: Cemal Reşit Rey. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Türk Dil Kurumu Sözlüğü, (2016). http://www.tdk.gov.tr/2016/08/06/TR/Müzikal Erişim Tarihi: 2016/08/06.

Wikipedia Sözlük,(2016). https://tr.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCzikal_tiyatro, Erişim Tarihi: 23/10/2016.

Yıldırım, A. Şimşek, H. (2006). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. (5. Baskı),Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Yücetoker, İ. Bahar, M. (2011). Türk müzik eğitiminde Batı müzik kültürünün yeri, cumhuriyetdöneminden günümüze eğitim, müzik yaşamı ve müzik eğitimi. KarabükÜniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Karabük.

Yücetoker, İ. Bahar, M. (2015). Cumhuriyet döneminde şiir ve müzik: Âşıklık geleneği.Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi, 1(1), s. 2-16.