MOZART'IN BATI MÜZİĞİNE GETİRDİĞİ MÜZİKAL YENİLİKLER VE TÜRK MÜZİĞİ İLE İLİŞKİSİ

Klasik Batı Müziği'nden söz edildiğinde akla ilk gelen isimlerden birisi olan Wolfgang Amadeus Mozart, yaşamını Avrupa'nın en uygar yerleşim yerleri olan Salzburg, Paris, Roma, Milano, Viyana gibi kentlerde geçirmiştir. Ailesi ile birlikte bu kentlere yapmış olduğu sık geziler sayesinde birçok tecrübe edinmiş, bu tecrübeler onun gelişimine katkıda bulunmuştur. Döneminin birçok ünlü müzisyeniyle tanışma imkânı bulmuş ve onlardan aldığı fikirlerle bestecilik yönünü geliştirmiştir. Hayatı boyunca hak ettiği yere gelememiş, sürekli borç içinde yaşamış, bir mezar taşı bile olmadan yoksullar mezarlığına gömülmüştür.Eşsiz yeteneğiyle bütün müzik formlarında eserler bestelemiş, otuz beş yıllık kısacık ömrüne inanılmayacak kadar çok eser sığdırmıştır. Mozart on sekizinci yüzyılın dahi bestecisi olarak anılmaktadır. Yaşadığı dönemin en üretken, en etkili bestecisi olduğu tüm müzik tarihçileri tarafından onaylanmıştır. Onun kendine ait tarzı Klasik Batı Müziği'nin tamamının gelişimine paraleldir. Müzikte "Klasik Dönem" derin anlamıyla Mozart ile temsil edilmiştir. Konçerto formunun gelişimine büyük katkıda bulunmuştur.1683 yılındaki Viyana Kuşatması'ndan sonra doğan "Alla Turca" stilinden etkilenen ve bu stilde eserleri bulunan besteciler arasında olan Mozart'ın "Türk Marşı" diye adlandırılan piyano sonatının son bölümü, klasik müzik konserlerinde en sık çalınan eserler arasındadır.Mozart duygularını notalarla insanlığa duyurabilmeyi ve bir o kadar üretken olabilmeyi başaran en önemli bestecilerden birisidir. Bu sebeptendir ki etkilediği bestecilerin ve çağdaşlarının sayısı, etkilendiklerinden çok daha fazladır.

The Innovations Which Was Invented by Mozart to Classical Music and the Relationship with Turkish Music

One of the first names that come to mind when mention about the Western Classical Music is Wolfgang Amadeus Mozart, spend his whole life in the most civilized city of Europe like Salzburg, Paris, Roma, Milano, Viyana. By means of frequently traveling with his parents earned much experiences and these experiences contibuted to his improving. He had such opportunities to meet a lot of famous musicians took opinions from them improved aspect of his compositions. He composed in every forms of music with his unique ability, and he composed a lot of compositions incredibly in his short life as much as thirty five years. He was called as genious composer of eighteenth century. He was approved by all of the music historians as the most productive and attractive composer of his period. His own style is parallel to the development of the whole of classical Western music. The "Classic Period" in music was represented with deep meaning by Mozart. He contributed to improving the concerto form. 1683 Vienna Siege born after "Alla Turca" style affected by, and this style works the composers in the Mozart's "Turkish March", the so-called piano sonatas, the last section, classical music concerts in the most frequently played works among. He is one of the most important composer who succeed in productivity and announced to humanity his sences by notes. For this reason, hence affect the number of composers and contemporary, is much more than are affected.

___

Büke, A. (2006). Mozart 'bir yaşam öyküsü' (2. Baskı), İstanbul: Dünya Yayıncılık. Campbell, D. (2002). Mozart etkisi (Çev. F. Çubukçu) , İstanbul: Kuraldışı Yayıncılık.

Elias, R. (2000). Mozart 'bir dâhinin sosyolojisi üzerine' (Çev. Y. Tükel), İstanbul: Kabalcı Yayınevi.

Gürbüz, F. (2008). Mozart 'müziğin harika çocuğu' (1. Baskı), İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.

İlyasoğlu, E. (1994). Zaman içinde müzik (1. Baskı), İstanbul, Yapı Kredi Yayınları. Kalyoncu, N. (2005). Alla turca stiline genel bir bakış, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi XVIII, 309-322.

Mimaroğlu, İ. (1999), Müzik tarihi (6. Baskı), İstanbul: Varlık Yayınları.

Nadi, A. (2007), Mozart'ı anlamak (1. Baskı) , İstanbul: Yeni İnsan Yayınevi.

Nadi, N. (1994). Dostum Mozart (9. Baskı) , İstanbul: Çağdaş Yayınları.

Publig, M. (2004). Mozart 'dehanın gölgesinde' (Çev. İ. Özdemir) , İstanbul: Can Yayınları.

Say, A. (1997). Müzik tarihi (3. Baskı) , Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.

Say, A. (2007). Mozart (1. Baskı) , İstanbul: Evrensel Basım Yayın.

Say, F. (2000), Uçak notları (2. Baskı) , Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.

Saydam, A. (1997). Ünlü müzisyenler (4. Basım) , Ankara: Arkadaş Yayınevi. Saydam, S. (2003). Amadeus Mozart. Başkent Üniversitesi, Bütün Dünya Dergisi, S. 2003/06.

Tarcan, H. (2003). Mozart'ın Alla Turca'sı, Orkestra Aylık Müzik Dergisi, S. 341.

Yedig, S. (2009). Mozart'ın Yeni Keşfedilen Eseri, http://www.hurriyetmax.com/seyahat/13072426.asp?gid=352 adresinden 20 Aralık 2009'da alınmıştır.

Yener, F. (1983). Müzik, İstanbul: Beyaz Köşk (Müzik Sarayı) Yayınları.

Yener, F. (1991), Bir dehanın yaşam öyküsü 'Wolfgang Amadeus Mozart' (1. Baskı), İstanbul: Cem Yayınevi.

Yener, F. (1992). Başkadır şu müzik dünyası (1. Baskı), İstanbul, Cem Yayınevi. Wolfgang Amadeus Mozart . (b.t.). http://www.biyografi.info/kisi/wolfgang-amadeusmozart adresinden 20 Aralık 2009'da alınmıştır.