Ortaöğretim Öğretmenlerinin Üniversiteye Giriş Sınavlarının Tek Aşamaya İndirilmesi Hakkındaki Görüşleri

Bu çalışmada, ortaöğretim öğretmenlerinin üniversiteye giriş sınavlarının tek aşamaya indirilmesi hakkındaki görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, 21 okulda lise 2. ve 3. sınıf öğretmenlerine bir Öğretmen Anketi uygulanmıştır. Araştırmaya katılan toplam öğretmen sayısı 410'dur. Öğretmenlerin her bir anket sorusuna verdikleri cevapların frekans ve yüzdeleri elde edilmiştir. Araştırmanın sonunda öğretmenlerin, üniversiteye giriş sınavının tek aşamalı olmasının, müfredata uymalarını olumsuz yönde etkilediğini ve öğretim faaliyetlerini kısmen bu sınava göre ayarladıklarını ifade ettikleri görülmüştür. Öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu, sınavın tek asamaya inmesiyle birlikte öğrencilerin dershaneye olan taleplerinde bir azalma olmadığı ve lise 3. sınıfların ders başarılarında azalma olduğu yönünde görüş belirtmişlerdir. Ayrıca öğretmenlerin çoğunlukla, okuttukları derslerle sınavda sorulan sorular arasındaki ilişkinin azaldığı; okullardaki öğretimin bu durumdan olumsuz yönde etkilendiği; sınavın öğrenciler üzerinde yaptığı psikolojik baskıda bir azalma olmadığı ve öğrencilerin derslere olan ilgisinin azaldığı görüşünde oldukları ortaya çıkmıştır.

High School Teachers' Opinions on a One-Stage University Entrance Examination

This study aims at determining secondary school teachers opinions on a one-stage university entrance examination. To this end a questionnaire was given to 140 teachers from 21 schools. The frequencies and percentages of the replies given to each question were calculated. In conclusion, a one-stage university entrance exam was found to have an adverse effect on teacher willingness to follow the curriculum as they made partial changes in their course programs to meet the perceived exam needs of the students. A majority of teachers stated that the attraction of extramural private courses did not decrease for the students with the change from a two-stage exam. Additionally, the success of the senior students was observed to decrease remarkably. A majority of teachers also stated that after the said change in the style of the university entrance exam, the relationship between the content of the courses and the questions asked in the exam was weakened, which was undesirable. Furthermore, although the psychological pressure on the students to take the exam did not decrease, they were observed to have less interest in the courses in the school curriculum.

___

  • Baykul, Y. (1990). İlkokul beşinci sınıftan lise ve dengi okulların son sınıflarına kadar matematik ve fen derslerine karsı tutumda görülen değişmeler ve öğrenci seçme sınavındaki başarı ile ilgili olduğu düşünülen bazı faktörler. Ankara: ÖSYM Eğitim Yayınları No: 1.
  • Dökmen, Ü. (1992). T.C. Yükseköğretim kurulu öğrenci seçme ve yerleştirme merkezi, kuruluşu, gelişmesi, çalışması. Ankara: ÖSYM Yayınları.
  • ÖSYM (1988). The system of student selection and placement in higher education institutions in turkey. Bilkent, Ankara: Meteksan A.Ş.
  • ÖSYM (1999). Öğrenci seçme sınavı kılavuzu. Ankara: Meteksan A.Ş.
  • Ünver Ö. &Gamgam H. (1986). Uygulamalı istatistik yöntemler. Ankara.