Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinin Analizi

İlköğretim müfettişlerinin çalışma usul ve esasları ile teftiş kurulunun yapısı, işleyişi ve işlevlerini düzenleyen yasal dayanak "MEB ilköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliği" dir. 13 Ağustos 1999 tarihinde yürürlüğe giren bu yönetmelik, önceki yönetmeliğe göre birçok değişiklik getirmiştir. Bu araştırmada, MEB ilköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliği'nin, yürüdükten kalkan 27 Ekim 1990 tarihli "MEB ilköğretim Müfettişleri Kurulu Yönetmeliği" ile bir karşılaştırmasını yaparak getirdiği değişiklikleri belirlemek, yeni yönetmelik hakkında müfettişlerin görüşleri ışığında bir değerlendirme yapmak amaçlanmıştır. Hazırlanan veri toplama aracı Türkiye genelinde görev yapan ve 2000 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında Türkiye'nin her ilinden gelerek İsparta'da düzenlenen hizmetici eğitim kursuna katılan 300 ilköğretim müfettişine uygulanmıştır. Veriler "SPSS for Windows" paket istatistik programı ile çözümlenmiştir. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlara göre, ilköğretim müfettişlerinin, yönetmeliğin "seçilme koşulları" ile ilgili getirdiği değişikliklerden bazılarını benimserken çoğunu benimsemedikleri, "yetiştirme" ile ilgili maddelere "orta" düzeyde, "görev alanları" ile ilgili maddelere ise "kısmen" ve "çok" düzeylerinde katıldıkları saptanmıştır.

The Analysis of the Regulations of Primary Education Inspection Departments of the Ministry of Education

The legal organisation regulating Primary education inspectors working principles, and defining the operations and functions of the inspectorate is the Ministry of National Education and is based on regulations which came into effect in 13 August 1999. These new regulations have brought in many changes. This study explains the new changes brought in and to analyse them in view of inspectors comments from a sample of 300 Primary Education inspectors was chosen from all over Turkey. The results have been analyzed by "SPSS for Windows". It was found that Primary Education inspectors only welcome some of the changes in the conditions in the regulation. It was determined that they agree moderately with the articles concerning "training", and they agree partially and strongly with the articles on "responsibility areas". It was also determined that the new regulations have brought in many changes, particularly with regard to probationary periods for inspectors, proficiency exams, appointments, conditions of presidency, responsibility areas and service regions.

___

  • Aydın, M. (1993). Çağdaş eğitim denetimi. (3. Baskı). Ankara : PE-GEM Yayınları.
  • Aydın, M. (1992). Eğitim yönetimi. (3. Basım). Ankara : Hatiboğlu Yayınevi.
  • Binbaşıoğlu, C. (1985). Türkiye'de eğitim bilimleri tarihi, İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.
  • Blumberg, A. (1974). Supervision and teachers. Berkeley, California: Mc. Cutchan Publisbing Corp.
  • Cengiz, C. (1992). Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin yetiştirilmesi ve teftişin geliştirilmesi, İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.
  • Cevat, M. (1922). Maarif-i umumiye nezareti. Tarihçe, teşkilat ve icraatı, istanbul: Matbaai Amire, 1338.
  • Harris, B. M. (1975). Supervisory behavior in education. Englewood Cliffs, N.J.: Prentice Hall.
  • Mosher, R. L. & Purpel, D. E. (1972). Supervision: The reluctant progression. Boston: Houghton Mifflin Co.
  • Öz, M. F. (1971). Milli eğitim sisteminde teftiş ve bir teftiş örgütü modeli. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi.
  • Öz, M. F. (1977). Türk milli eğitim sisteminde ilköğretim müfettişlerinin rolü. Yayınlanmamış doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi.
  • Robin, H. F. (1977). Preparation programs in educational administration. In Omdan, S. E. (Ed.) Handbook on Comtemporary Education. New York: R. R. Bowker Comp.
  • Sağlamer, E. (1975). Eğitimde teftiş teknikleri. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
  • Su, K. (1974). Türk eğitiminde teftişin yeri ve önemi, İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.
  • Taymaz, H. (1982). Teftiş: Kavramlar-ilkeler-yöntemler. Ankara: A.Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayını.
  • T.C. RESMi GAZETE. Milli Eğitim Bakanlığı ilköğretim Müfettişleri Kurulu Yönetmeliği. Sayı: 20678, tarih: 27.10.1990.
  • T.C. RESMi GAZETE. Milli Eğitim Bakanlığı ilköğretim Müfettişleri Başkanlıktan Yönetmeliği. Sayı: 23785, tarih: 13.08.1999.
  • WEB Site. (2000). (http//www.exiU09.com./-learn/tchreval: htm).