Üzüm Üreticilerinin Biyolojik Mücadele Konusundaki Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi: Honaz İlçesi Örneği

Amaç: Bu çalışmada Denizli İli Honaz İlçesi’nde üzüm üreticileriyle yüz yüze yapılan anketlerden elde edilen verilerle üreticilerin hastalık veya zararlı etmenlerine karşı uyguladıkları bitki koruma yöntemleri ve özellikle biyolojik mücadele konusundaki bilgi düzeyleri araştırılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmanın birincil verilerini Honaz ilçesindeki üreticilerle yüz yüze görüşülerek yapılan anketlerden elde edilen veriler oluşturmaktadır. Verilerin analizi için işletme büyüklükleri itibariyle istatistiksel karşılaştırma yöntemlerinden de yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre bölgede üzüm üretiminde tarımsal mücadelenin bilinçsizce yapıldığı, biyolojik mücadelenin yapılmadığı  ve üreticilerin biyolojik mücadele hakkında çok az bilgi sahibi oldukları tespit edilmiştir. Üreticiler tarım ilaçlarının zararlarını kısmen bilmelerine rağmen, tek gelir kaynakları olan üzümü riske atmamak için hızlı ve kesin çözüm aldıkları kimyasal mücadeleye başvurmakta ve gereğinden fazla kimyasal  kullanmaktadır. Sonuç: Üreticiler bitki korumada çevre dostu kültürel uygulamaların ve preperatların seçimi konusunda eğitilmeli ve bu amaca yönelik yayım programları en kısa sürede hazırlanmalı ve uygulanmalıdır.

Determination of Knowledge Levels of Grape Producers on Biological Control: The Case of Honaz County

Objective: In this study, the data obtained from the face-to-face surveys conducted with grape producers in Honaz District of Denizli Province were investigated with respect to the pest management applied by the producers against the disease or harmful factors and especially their knowledge about biological control.Material and Methods: The primary data of the research are the data obtained from the surveys conducted in face-to-face interviews with producers in Honaz district. Statistical comparison methods were also used for data analysis.Results: According to the results of the study, it was determined that pest management was made unconsciously in the production of grapes in the region, biological control was not applied and the producers had little knowledge about biological control. Although producers know partially about the pesticides' damages, they resort to the chemical challenge they have taken quickly and precisely in order not to risk the production of grapes, which are the only sources of income, and use over-the-counter chemicals. Conclusion: Producers should be trained in the selection of environmentally friendly cultural practices and preparations in plant protection, and extension programs for this purpose should be prepared and implemented in the short term.

___

  • Akbaş B, Yaşarer AH, Şimşek M. 2016 Biyolojik mücadele araştırmaları ve uygulamaları. Türktob Dergisi, 15(5): 47-51.
  • Anonim. 2009. Bitki koruma ürünleri, Tarım ve Köy. Bak. Kor. ve Kont. Gen. Müd., Ankara.
  • Anonim. 2014a. Bitki sağlığında tahmin ve uyarı sistemleri. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı, Ankara.
  • Anonim. 2014b. Entegre mücadele. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı, Ankara.
  • Anonim. 2017a. 2016 yılı çekirdeksiz kuru üzüm raporu. T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Anonim. 2017b. Bağ entegre mücadele teknik talimatı. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Baştürk R. 2010. Bütün yönleriyle SPSS örnekli nonparametrik ist. Yönt., Anı Yay., Ankara.
  • Bekişli Mİ, Bilgiç C, Gürsöz S. 2014. Bağcılıkta sulamanın önemi. 12. Ulusal Kültürteknik Sempozyumu, Tekirdağ.
  • Çelik M, Tekintaş FE. 2004. Bazı budama uygulamalarının sultani çekirdeksiz üzüm çeşidinde kuru üzüm kalitesine, çelik özelliklerine ve mineral madde alımına etkileri. ADÜ Zir. Fak. Derg., 1(1) : 35 – 39.
  • Çelik S. 1998. Bağcılık (Ampeloloji). Anad. Mabaa Amb.San.ve Tic.Ltd. Şti, Tekirdağ, 426s.
  • Durmuşoğlu E, Tiryaki O, Canhilal R. 2010. Türkiye'de pestisit kullanımı, kalıntı ve dayanıklılık sorunları, VII. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, TMMOB ZMO, Ankara, Cilt 2 s. 589-607.
  • FAOSTAT. 2019. Pesticides use staticstics. http://www.fao.org/faostat/en/#data/RP
  • Karabat S. 2007. Manisa İli Bağ Alanlarında Kullanılan Tarımsal İlaçların Gıda Güvenliğine Etkisinin Koşullu Değerleme Yöntemiyle Analizi ve Üretici Duyarlılığının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi Ege Üniversitesi, İzmir, Türkiye.
  • Karataş E, Alaoğlu Ö. 2011. Manisa İlinde Üreticilerin Bitki Koruma Uygulamaları. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2011, 48 (3): 183-189 ISSN 1018 – 8851.
  • Newbold P. 1995. Statistics For Business And Economics, Prentice Hall Inc., USA. p. 1016.
  • Niyaz ÖC, Demirbaş N. 2016. Türkiye’de sürdürülebilir meyve üretimi ve pazarlaması açısından tarım politikalarının irdelenmesi. TURKAS Tüm Ürün, Kap ve Ambalaj Standartları Sempozyumu Cilt 1.
  • Tangolar S, Çevik B, Ergenoğlu F, Gürsöz S, Gök S, Eymirli S, Çakır A. 2001. GAP alanında yetiştirilen bazı sofralık ve şaraplık üzüm çeşitlerinde farklı sulama düzeylerinin etkisi üzerinde bir araştırma. Türkiye Tarımsal Araş. Pro. Semp., Şanlıurfa/Türkiye.
  • Tekin VN. 2009. SPSS uygulamalı istatistik teknikleri, Seçkin Yay. Ekonomi Kit. 24, Ankara. ISBN 978-975-02-1102-7.
  • TUİK. 2018. Bitkisel Üretim İstatistikleri, (www.tuik.gov.tr/UstMenu.do).
  • Uygun N, Ulusoy MR., Satar S. 2010. Biyolojik mücadele. Türk. biyo. müc. Derg., 1(1):1-14.
  • Uzunsakal E, Yıldız D. 2018. Alan araştırmalarında güvenilirlik testlerinin karşılaştırılması ve tarımsal verileri üzerine bir uygulama. Uyg. Sosyal Bil. Derg., 2 (1): 14-28.
  • Yılmaz H. 2015.Farm level analysis of pesticide use in sweet cherry growing in West Mediterranean region of Turkey. Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus,14 (3):115–129.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sürdürülebilir Yerleşke Kavramı Farkındalığının Ege Üniversitesi Yerleşkesi Örneğinde İrdelenmesi

Ahenk KARCI DEMİRKOL, Tanay BİRİŞÇİ

Sıvılaştırılmış Hümik Madde (SHM), Poliakrilamid (PAM) ve Polivinilalkol’ün (PVA) Yüzey Akış ve Toprak Kayıpları Üzerine Etkilerinin Kıyaslanması

Marius H. HOUNDONOUGBO, Gökçen YÖNTER

Erkenci Bölgede Üretilen Kiraz Çeşitlerinin Depo ve Raf Ömrünün Belirlenmesi

Deniz EROĞUL, Birkan ÖZMEN

Aksu Ovasında Farklı Flüviyal Depozitler Üzerinde Gelişen Toprakların Özelliklerinin ve Dağılımlarının Belirlenmesi

Sevda ALTUNBAŞ, Gafur GÖZÜKARA, Bayram Çağdaş DEMİREL

Kınık (İzmir) İlçesi Kavun Ekiliş Alanlarında Aulacophora foveicollis (Lucas) (Coleoptera: Chrysomelidae)’in Bulaşma Oranı ve Populasyon Değişimi Üzerinde Araştırmalar

Sumru ELTEZ, Raşit Zeki ELTEZ, Erkan EREN, Mehmet ÇETİN, Yusuf KARSAVURAN

Polen Kaynağı Olarak Kokulu Gül Genotipleri İle Yapılan Tozlama Tohum Oluşumunu Etkiler Mi?

Soner KAZAZ, Ezgi DOĞAN, Tuğba KILIÇ, Elçin Gözde Ergür ŞAHİN, Hilal DURSUN, Gülsemin Savaş TUNA

İzmir Tulum Peyniri Üretiminde Peynir Altı Suyu Kültürünün Kullanımı

Gizem Başak TULUKOĞLU, Özer KINIK, Ecem AKAN

Quality Problems in Wheat Varieties and Solutions: The Case of Central Anatolia

Celal CEVHER

Bazı Kantaron Ekstraktlarının Gerberanın Vazo Ömrü Üzerine Etkileri

Tuğba KILIÇ, Cennet YAMAN

İzmir Tulum Peyniri Üretiminde Peynir Altı Suyu Kültürü Kullanımı

Gizem Başak TULUKOĞLU, Ecem AKAN, Özer KINIK