Sürdürülebilir Yerleşke Kavramı Farkındalığının Ege Üniversitesi Yerleşkesi Örneğinde İrdelenmesi

Amaç: Sürdürülebilir bir yaşam tarzının geliştirilmesi ve toplum tarafından benimsenmesinin sağlanmasında yüksek öğrenim kurumlarındaki uygulamaların etkisi büyük önem taşıdığı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı Ege Üniversitesi Yerleşkesi’sinde çalışmakta olan akademik kadronun sürdürülebilirlik kavramı ve sürdürülebilir yerleşke hakkında temel bilgi seviyesini ve kişisel düşüncelerini irdelemektir.Materyal ve Metod: Bu çalışmada, üniversitenin yönetimi ve eğitiminde daha etkin olduğu düşünüldüğü için Ege Üniversitesi Yerleşkesindeki 215 akademik personelle yüz yüze görüşmelerle anket çalışması yapılarak, sürdürülebilir yerleşkeler hakkındaki temel bilgileri ve düşünceleri irdelenmiştir.Bulgular: Yapılan anket çalışması sonucunda, katılımcıların %44,3 oranında sürdürülebilir yerleşke hakkında bilgi sahibi olduğu, %83,8’nin sürdürülebilir yerleşke uygulamalarını desteklediği, %88,9’nun insan ve çevre için faydalı bulmaktadır. Katılımcıların %15,7’si sürdürülebilir yerleşke uygulamalarını yüksek maliyetli bulmakta ve %77,9 oranındaki katılımcılar bu uygulamaların uzun vadede ekonomik tasarruf sağlayacağını düşünmektedir. Katılımcıların %93,2’si Yeşil yerleşkelerde çalışmanın çalışma verimini artırdığını düşündüklerini belirtmişlerdir.  Katılımcıların verdikleri cevaplar cinsiyetlerine, yaşlarına, unvan ve kadrolarına, fakültelerine ve çalışma sürelerine göre gruplandırıldığında; yaş, fakülte dışında diğer gruplarda istatiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Sonuç: Yapılan analizler sonucunda, katılımcıların sürdürülebilir yerleşke hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları, konu ile ilgili bilgi düzeylerinin yaş ve fakültelerine bağlı olarak istatistiksel anlamda değişiklik gösterdiği saptanmıştır. Sürdürülebilirlik kavramı hakkında bilgilendirici çalışmalar yapılması gerektiği önerilmektedir. 

___

  • Alshuwaikhat, H. M., & Abubakar, I. (2008). An integrated approach to achieving campus sustainability: assessment of the current campus environmental management practices. Journal of cleaner production, 16(16), 1777-1785.
  • Baykal, H., & Baykal, T. (2008). Küreselleşen Dünya'da çevre sorunları/Environmental problems in a globalized World. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(9).
  • Bilgili, M., Y., (2017). Sürdürülebilir Yükseköğretim Kurumları: Karadenıiz Teknıik Ünıiversıitesi Örneği, Doktora Tezi, KATU, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon, 307s.
  • Brinkhurst, M., Rose, P., Maurice, G., & Ackerman, J. D., (2011). Achieving campus sustainability: top-down, bottom-up, or neither?, International Journal of Sustainability in Higher Education, 12(4), 338-354.
  • Büyüköztürk, Ş., (2005). Anket geliştirme. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 3(2), 133-151.
  • Büyüköztürk, Ş., (2012). Örnekleme yöntemleri, http://w3.balikesir.edu.tr/~msackes/wp/wp-content/uploads/2012/03/BAY-Final- Konulari.pdf, (Erişim tarihi: 5.9.2018).
  • Clayton, A. M. H., Radcliffe, N. J., (1996). Sustainability A Systems Approach, Earthscan, New York, 242p.
  • Cole, L., (2003). Assessing sustainability on Canadian University campuses: development of a campus sustainability assessment framework. Unpublished master’s thesis, Royal Roads University, Victoria, BC, 66p.
  • McDonough, W., & Braungart, M. (1992). The Hannover Principles: Design for Sustainability. William McDonough & Partners, Charlottesville.
  • Türel, H. S. & Küçükerbaş, E. V., (2005). Kentsel Kamusal Dış Mekanlara Yönelik Master Plan Oluşturma Çalışmalarının Ege Üniversitesi Yerleşkesi Örneğinde Ortaya Konulması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42(2), 167-178.
  • Velazquez, L., Munguia, N., Platt, A., & Taddei, J., (2006). Sustainable university: what can be the matter?, Journal of Cleaner Production, 14(9-11), 810-819.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sıvılaştırılmış Hümik Madde (SHM), Poliakrilamid (PAM) ve Polivinilalkol’ün (PVA) Yüzey Akış ve Toprak Kayıpları Üzerine Etkilerinin Kıyaslanması

Marius H. HOUNDONOUGBO, Gökçen YÖNTER

Polen Kaynağı Olarak Kokulu Gül Genotipleri İle Yapılan Tozlama Tohum Oluşumunu Etkiler Mi?

Soner KAZAZ, Ezgi DOĞAN, Tuğba KILIÇ, Elçin Gözde Ergür ŞAHİN, Hilal DURSUN, Gülsemin Savaş TUNA

Tarımsal Üretim Kararlarında Kullanılabilecek Yeni Matematiksel Modeller

Gerçek BUDAK

Kınık (İzmir) İlçesi Kavun Ekiliş Alanlarında Aulacophora foveicollis (Lucas) (Coleoptera: Chrysomelidae)’in Bulaşma Oranı ve Populasyon Değişimi Üzerinde Araştırmalar

Sumru ELTEZ, Raşit Zeki ELTEZ, Erkan EREN, Mehmet ÇETİN, Yusuf KARSAVURAN

Sürdürülebilir Yerleşke Kavramı Farkındalığının Ege Üniversitesi Yerleşkesi Örneğinde İrdelenmesi

Ahenk KARCI DEMİRKOL, Tanay BİRİŞÇİ

Üzüm Üreticilerinin Biyolojik Mücadele Konusundaki Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi: Honaz İlçesi Örneği

Yunus Aslan, Mustafa NOTHVOGEL, Murside Cagla ÖRMECİ KART, Nevin DEMİRBAŞ

Erkenci Bölgede Üretilen Kiraz Çeşitlerinin Depo ve Raf Ömrünün Belirlenmesi

Deniz EROĞUL, Birkan ÖZMEN

İzmir Tulum Peyniri Üretiminde Peynir Altı Suyu Kültürünün Kullanımı

Gizem Başak TULUKOĞLU, Özer KINIK, Ecem AKAN

Aksu Ovasında Farklı Flüviyal Depozitler Üzerinde Gelişen Toprakların Özelliklerinin ve Dağılımlarının Belirlenmesi

Sevda ALTUNBAŞ, Gafur GÖZÜKARA, Bayram Çağdaş DEMİREL

Quality Problems in Wheat Varieties and Solutions: The Case of Central Anatolia

Celal CEVHER