Tüketicilerin Markalı Gıda Ürünü Tercih Etme Eğilimleri: Zeytinyağı Örneği *

Gelişen teknoloji ve tüketici yapısındaki farklılaşmalar nedeniyle, günümüz pazarlarında kendine yer edinmeye ya da yerini korumaya çalışan firmalar için markalaşma önemli bir gereksinim halini almıştır. Bu çalışmada tarıma dayalı sanayi ürünlerinde markalaşmanın önemi, tüm dünyada sağlıklı yaşam felsefesi ile bağdaştırılan zeytinyağı örneği üzerinden tüketici yönüyle ele alınmıştır. Markanın tüketicinin algı biçimi olduğu düşüncesinden yola çıkılarak, markalı ürün tercih eden tüketici profili ve marka eğilimleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma ile hem yurt içi, hem de yurt dışı pazarlarda markalaşarak, yüksek katma değerli ürünler yaratmaya çalışan firmalar için bir yol haritası da çizmektedir.

Tendencies of Consumers' Preferences for Branded Food Product : The Case of Olive Oil

Due to the fact of developing technologies and changes in consumer behaviours in recent years, branding became an essential point for maintaining business or edging into a market. In this study, the importance of branding in agro-industrial products was examined with the aspects of consumer in the case of olive oil that reconcile with the wellness philosophy all over the world. The consumer profile who prefers branded products and their affinity has been tried to be analysed from the stand point of brand is a perception of consumers. This study drew a pathway for the companies which target branding at domestic and international markets by high added value products.

___

  • Abad G.J and Pérez, M.S. 2009. Factors influencing olive oil brand choice in Spain: An empirical analysis using scanner data, Agribusiness,25(1):36-55.
  • Çelik, M. 2007. Avrupa'da Türk Markalaşması, Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Radyo- Televizyon Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Engindeniz, S., Yercan, M., Adanacioglu, H., 2010, The valuation of olive orchards: A case study for Turkey, Bulgarian Journal of Agricultural Science, 16(5): 615-621.
  • Göksu, Ç. 2006. Türkiye'de ve Avrupa Birliği'nde zeytinyağı sektörü, T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi, Araştırma ve Geliştirme Bakanlığı Tarım Dairesi, Ankara.
  • Gujarati, D., 1995, Basic Econometrics, 3rd Ed. McGraw-Hill Inc.
  • Günden, C., 2005, Bireysel İşletme, Grup Ve Bölge Bazında Uygulamaya Elverişli Esnek Üretim Planlarının Bulanık Çok Amaçlı Doğrusal Programlama Yöntemiyle Elde Edilmesi Üzerine Bir Araştırma: İzmir İli Torbalı İlçesi Örneği. Doktora Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Iraldo,F.,Testa,F.,Bartolozzi,I.2014. An application of Life Cycle Assesment(LCA) as a green marketing tool for agricultural products: the case of extra-virgin oil in Val di Cornia, Italy, Journal of Environmental Planning and Management, 57(1):78- 103.
  • Mili, S. 2004. Prospects for olive oil marketing in non-traditional markets, AIEA2 International Conference "Sustainable Development and Globalisation of Agri-Food Markets" Laval University, Québec, Canada, August, 23-24.
  • Oktay, D., 2010, Ege Bölgesinde Zeytinyağı Tüketiminin Arttırılmasında Arz Zinciri Yönetiminin Olası Katkıları Üzerine Bir Araştırma, Doktora Tezi, Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, İzmir.
  • Özdamar, K.,1999, Paket Programlar İle İstatistiksel Veri Analizi, 1. Kaan Kitap Evi, Eskişehir, 476-477.
  • Özden, F., 2006, Türkiye'nin Zeytinyağı Dış Ticareti, Uygulanan Politikalar, Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, İzmir.
  • Şimşek, Z., 2005, Zeytinyağında Marka Olmak, Zeytinyağı ve Pirina Yağı Sempozyumu ve Sergisi, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası 50. Yıl Etkinliği, İzmir.
  • Yılmaz,B.S., Doğru,H.,Yumuk,Y.2014. Bir Kırsal Turizm Çeşidi Olarak Tarım Turizminin Ayvalık'ta Uygulanabilirliği Üzerine Bir Araştırma, Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 7(2):28-32.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tüketicilerin Markalı Gıda Ürünü Tercih Etme Eğilimleri: Zeytinyağı Örneği *

Metin ARTUKOĞLU, Esra TARKAN ERBAŞ

Çiftçilerin Toprak Analizi Desteğinden Yararlanma Eğilimleri: İzmir İli Örneği

Duygu TOSUN, Subhiye ÇÖNOĞLU, Tülay KAYNAK, Nevin DEMİRBAŞ

Diyarbakır ve Mardin İlleri Kabakgil Üretim Alanlarında Görülen Viral Hastalıkların Yaygınlıklarının ve Etmenlerinin Belirlenmesi*

Saadettin BALOĞLU, Abuzer SAĞIR, Mehmet Zeki KIZMAZ

Etilen Tutucu Kullanımının Pasif Modifikasyonla Ambalajlanmış Taze Doğranmış Ispanağın Raf Ömrü Üzerine Etkisi

Inna CHISACOVA, Özlem ESMER KIZILIRMAK

Bazı erkek incir genotiplerinin (Ficus carica var. caprificus) çiçek tozu canlılığı ve çimlenmesi üzerine araştırmalar

Oğuzhan ÇALIŞKAN, Sema YAMAN

Antalya İli Kepez İlçesinde Karanfil Yetiştirilen Sera Topraklarının Bazı Verimlilik Durumlarının Belirlenmesi

Cevdet Fehmi ÖZKAN, Asri Nuri ARI, E DEMİRTAŞ IŞIL, Dilek GÜVEN, Filiz ASRİ ÖKTÜREN

Red Şadok x Rio Red Altıntop Melezlemesinden Elde Edilmiş Turunçgil Melezlerinin Morfolojik Karakterizasyonu

Bilge YILMAZ, Turgut YEŞİLOĞLU, Berken ÇİMEN, Meral İNCESU

Organik Gübrelemenin Zeytinin Makro Element İçeriği ile Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi*

Nilgün MORDOĞAN, Bihter ÇOLAK ESETLİLİ, Şafak CEYLAN, Evren GÜNEN, Hakan ÇAKICI

Economic Analysis of Pesticide Use on Grape Growing: A Case Study for Manisa-Turkey

Sait ENGİNDENİZ, O. Murat KOÇTÜRK

Computer Literacy and Information Society Skills of Public Extension Workers in Turkey

Murat BOYACI, Özlem YILDIZ