Ege Bölgesi Koşullarında Bazı Mısır(Zea mays L.) Çeşitlerinin Silaj Kalite Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma1

B u çalışma Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ve Ödemiş Meslek Yüksekokulu’nun deneme tarlalarında 2005 ve 2006 yıllarında, ana ürün yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Denemede, mısır bitkisinin ÇT-1, Helen, C-955, Brasco çeşitleri kullanılmış ve bu çeşitlerin iki farklı toprak yapısına sahip lokasyonlarda göstermiş oldukları silaj kalite özellikleri (silaj kaybı, silaj kuru madde oranı, silaj pH’sı, Flieg puanı, renk, koku, strüktür ve DLG puanı) incelenmiştir. Araştırma sonuçları, genel olarak silaj kalitesi bakımından lokasyonlar ve mısır çeşitleri arasında önemli farklılıklar bulunmadığını göstermiştir
Anahtar Kelimeler:

-

An investigation on the silage quality characteristics of some maize (Zea mays L.) cultivars under Aegean region conditions

Keywords:

-,

___

  • Açıkgöz, N., 1993. Tarımda Araştırma ve Deneme Mteodları (III.Basım), Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:478, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Atelyesi, Bornova-İzmir, 202s.
  • Alçiçek, A., 1995, Zur Bestimmung der Gaerqualitaet und des Futterwertes von Sorghum\Sudangrass-Silage, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 32(3), İzmir, syf:87-94.
  • Alçiçek, A. ve M. Özdoğan, 1997. Çiftçi Koşullarında Yapılan Mısır ve Arpa Silo Yemlerinde Silaj Kalitesinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma, Hayvansal Üretim Ege Zootekni Derneği, Ocak- 1997, Sayı: 37, İzmir, syf: 94-102.
  • Anonim, 1996. Maisanbau lohnend gemacht, Guano-Werke AG, Landwirtschaftliche Abteilung, Hamburg-Deutschland, 30p.
  • Anonim, 2005. Bornova Bölge Meteoroloji İstasyonu, Bornova-İzmir.
  • Anonim, 2006. Ödemiş Bölge Meteoroloji İstasyonu, Ödemiş-İzmir.
  • Bilgen, H., A. Alçiçek, N. Sungur, H. Eichhorn O.P. ve Walz, 1996. Ege Bölgesi Koşullarında Bazı Silajlık Kaba Yembitkilerinin Hasat Teknikleri ve Yem Değeri Üzerine Araştırmalar, Hayvancılık Kongresi, 18-20 Eylül 1996, Cilt: I, İzmir, syf: 781-788.
  • Demirel, M., F. Cengiz, Ş. Çelik ve S. Erdoğan, 2001. Van Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Mısır ve Macar Fiği Karışımlarının Silaj Kaliteleri ve Besin Maddelerinin Rumende Parçalanabilirlikleri Üzerine Bir Araştırma, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fak. Tarım Bilimleri Dergisi, 11(1), Van, syf: 69-78.
  • Geren, H. ve R. Avcıoğlu, 2000. Ana ve İkinci Ürün Olarak Yetiştirilen Silajlık Mısır (Zea mays L.) Çeşitlerinde Ekim Zamanlarının Hasıl Verimleri ile Silaja İlişkin Tarımsal Özelliklere Etkisi Üzerinde Araştırmalar, Ege Üniv. Fen Bil. Enst. (Basılmamış Doktora Tezi), İzmir, 251s.
  • Güney, E., M. Tan ve İ. Gül, 2007. Erzurum Şartlarında Silajlık Amacıyla Yetiştirilen Bazı Sorgum Çeşitlerinin Verim, Bitkisel Özellikler ve Silaj Kalitesi Yönünden Değerlendirilmesi, Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-27 Haziran 2007, Erzurum, syf: 353-356.
  • Karabulut, A., İ. Filya, T. Değirmencioğlu ve Ö. Canbolat, 1997. Bazı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Naylon Kese Tekniği İle Rumende Parçalanabilirliklerinin Saptanması, Türkiye I. Silajlık Kongresi, 16-19 Eylül 1997, Hasad Yayıncılık Ltd. Şti., İstanbul, syf: 135-146.
  • Karayiğit, İ. ve M. Kızılşimşek, 2005. Farklı Olgunluk Dönemlerindeki Bazı Melez Mısır (Zea mays L.) Çeşitlerinin Silaj Kaliteleri Üzerine Araştırmalar, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv. Fen Bil. Enst. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Kahramanmaraş, 36 s.
  • Kılıç, A. 2010, Silo Yemi, Hasad yayıncılık Ltd. Şti., İzmir, 350s.
  • Kılıç, H. ve İ. Gül, 2007. Hasat Zamanının Diyarbakır Şartlarında İkinci Ürün Olarak Yetiştirilen Mısır Çeşitlerinde Verim ve Bazı Tarımsal Karakterler ile Silaj Kalitesine Etkileri Üzerine Bir Araştırma, Harran Universitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(3/4), Şanlıurfa, syf: 43-52.
  • McDonald, P., Henderson, A.R. and Heron, S.J.E., 1991. The Biochemistry of Silage, II. Edition, Chalcombe Publications, Printed in Great Britian by Cambrian Printers Ltd., Aberystwyth, ISBN: 0-948617-22-5, 327p.
  • Sağlamtimur, T., V. Tansı, M. Düzgün ve M. Kızılşimşek, 1994. Çukurova Koşullarında Mısırın En Uygun Bitki Sıklığının Saptanması Üzerinde Bir Araştırma, Türkiye I. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-29.Nisan 1994, Cilt: I, Bornova-İzmir, syf:5-8.
  • Yılmaz, Ş. ve T. Sağlamtimur, 1996. Ana Ürün Mısırda Üst Gübre Olarak Uygulanan Farklı Form ve Dozlarda Azot Gübresinin Hasıl Verimi ve Kalitesine Etkisi, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi, Cilt: I, Sayı: 1, Antakya-Hatay, syf:113-114.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ayrımlı Eğimlerde Oluşum Gösteren Rhodoxeralf ve Rendoll Topraklarında Minerallerin Toprak Pedonu Boyunca Pedogenetiksel Dağılımları Üzerine Araştırmalar1

Mustafa BOLCA, Ünal ALTINBAŞ, Yusuf KURUCU

Ege Bölgesi Koşullarında Bazı Mısır(Zea mays L.) Çeşitlerinin Silaj Kalite Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma1

Yaşar Tuncer KAVUT, Hikmet SOYA

Ege Bölgesi'nde Süne (Eurygaster spp., Hemiptera: Scutelleridae) Mücadelesinde Farklı Rampa Uzunluklarının Kaplama Oranına ve İlaçlama Başarısına Etkileri1

Öncül Kaangün CANER, Ekrem KAYA, Erkan YILMAZ

Kargı Tulum Peynirinin Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri

Nayil DİNKÇİ, Gülfem ÜNAL, A.sibel AKALIN, Sevtap VAROL, Sıddık GÖNÇ

Yapraktan Potasyum, Bor ve Çinko Uygulamalarının Camarosa Çilek Çeşidinde Verim ve Kaliteye Etkisi

Hakan ÇAKICI, Hande ARSLAN

Antalya'da Kentsel Gelişimin Ekolojik Açıdan Değerlendirilmesi ve Sürdürülebilirlik Kapsamında Önerilerin Geliştirilmesi

Sibel MANSUROĞLU, Pınar KINIKLI, Bihter SAATCI

Opportunities of Income Diversification and Alleviating Poverty in the Rural Area of Turkey

Sevtap Güler GÜMÜŞ, F. Akın OLGUN, Hakan ADANACIOĞLU

Olea europaea var. europaea (Zeytin) Yaprak İnfüzyonunun Antioksidan Etkisi

Gözde Elgin CEBE, Sibel KONYALIOĞLU, Ulvi ZEYBEK

An Economic Analysis of Organic and Conventional Olive Production: Case of Turkey

M.metin ARTUKOĞLU, F. Akın OLGUN, Hakan ADANACIOĞLU

Entomopatojen Funguslar Beauveria bassiana (Bals.) ve Metarhizium anisopliae (Metsch.)'nin Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae)'nın Yumurta ve Larva Dönemlerine Etkisi

Cihan İNANLI, Zeynep YOLDAŞ, Ali Kemal BİRGÜCÜ