Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin HIV / AIDS bilgi düzeylerinin eğitim öncesi ve sonrasında değerlendirilmesi

AIDS (Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu), halen tedavisi ve koruyucu aşısı bulunmayan bir sendromdur. Etkeni HIV (İnsan BağışıklıkYetmezliği Virüsü) isimli bir virüsdür. Günümüz koşullarında en ideal olan davranış HIV /AlDS'den korunmaktır.HIV/AIDS'den 'korunmanın en önemli yolu ise, bu konuda en iyi şekilde eğitilmek ve öğrenilen bilgileri günlük yaşamda sağlıklı bir şekilde kullanabilmektir. Yaptığımız bu çalışmayla, HIV/AlDS'den korunmada, Ödemiş Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik.Bölümünde okuyan genç 'hemşire adaylarına verilecek konuyla ilgili özel bir eğitimin ne kadar önemli olduğu kanıtlanmaya çalışılmıştır. Bu araştırma 2000 yılının Mart ayında gerçekleştirilmiş, tanımlayıcı ve müdahale edici bir çalışmadır. Çalışmanın sonucunda, hemşirelik öğrencilerinin yaşlarının artışına paralel olarak HIV/AİDS bilgi düzeyi yeterliliklerinde anlamlı bir artış görülmemiştir ($x^2$ = 5,840 ) (p > 0,05). Fakat, öğrencilerin sınıfları arttıkça, bilgi düzeylerinin de anlamlı olarak arttığı saptanmıştır ( $x^2$= 8,568) (p < 0,05). Eğitim sonrası öğrencilerin % 100'nün HIV/AIDS konusunda yeterli bilgi düzeyinde olduğu saptanmıştır. Eğitim sonrasında, HIV/AIDS konusunda yeterli bilgiye sahip öğrencilerin sayısında görülen %60.2'likartış istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (Me Nemar $x^2$= 66,014 ) (p < 0,007)

Evaluation of HIV / AIDS knowledge level of the students of Ege University Ödemiş Health School before and after education

AIDS (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) is still an incurable disease, and spreading on Earth very fast. There's also no vaccine of AIDS. For this reason, a well designed HIV/AIDS education program should be given to individuals, and these individuals should be convinced to apply their HIV/AIDS knowledge to their daily lives. By the help of this research, we try to prove the importance of a specific HIV/AIDS education program for protecting the 17 AIDS disease. This research, which is a descriptive and analytic study, has been performed at Nursing Department of Ege University Ödemiş Health School, in March of 2000.The increase at the ages of the nursing students has not increased the level of HIV / AIDS knowledge statistically significant ( $x^2$= 5,840 ) (p > 0,05 ). But, the increase at the class level of the students has increased the level' of HIV / AIDS knowledge statistically significant ( $x^2$= 8,568 ) (p < 0,05 ). After the HIV/AIDS education program, 100 percent of the students had enough knowledge level. 60.2 percent increase at the number of the students, who had enough knowledge about HIV /AIDS, has been found statistically significant ( Me Nemar $x^2$ = 66,014 ) (p < 0,00.1).

___

  • 1. T. C. Sağlık Bakanlığı. Ana-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Genel Müdürlüğü Web Sayfaları: http://www.acsap.saglik.gov.tr/std/aids.htm. 09.01.2000: 1-4.
  • 2. T. C. Sağlık Bakanlığı Web sayfaları: http://www.saqlik.qov.tr/ 15.04.200ü: 1.
  • 3. Toker S O, AIDS ile ilgili Bilgilenmeye Devam Edelim. Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı Dergisi, 1995: 5 ( 3 ) : 2-9.
  • 4. Rathus S A, Boughn S. AIDS - What Every Student Needs to Know. Orlando: Harcourt Brace College Publishers, 1993: 34-35.
  • 5. Burke D S, Human Immunodeficiency Virüs Infections in Teenagers. JAMA, 1990; 263: 2074.
  • 6. Clemente R J Comparison of AIDS Knowledge, Attitudes, and Behaviours among Incarcerated Adolescents and a Public School Sample in San Francisco. Am. J. Pub. Health, 1991; 81 (5 ): 628.
  • 7. Türkiye'de ve Dünya'da HIV/AIDS Durumu. AIDS Dergisi (Turkish J. AIDS ), 2000; 8(13): 1-6.
  • 8. Toker S.O. Doğan F. Lise Öğrencilerine Verilebilecek AIDS Eğitimi ile ilgili Öneriler ve Bir AIDS Bilgi Düzeyi Anketi. Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı Dergisi, 1997; 7 (1): 3-7.
  • 9. Stanford J. Knowledge and Attitude to AIDS. Nursing Times, 1998; 84: 24.
  • 10. Okumuş H, Mete S, Uysal Ü. Ebe ve Hemşirelerin HIV/AiDS'e ilişkin Bilgi ve Tutumları. AIDS Dergisi, 1996; 3 ( 6 ) : 52.
  • 11. Saunders B D Trapp R.G. Basic and Clinical Biostatistics. USA: Appleton & Lange Publication, 1990.
  • 12. Plant M F, AIDS Related Experience Knowledge, Attitudes and Beliefs among Nurses in an Area with a High Rate of Infectton.J Adv.Nurs. 1993; Volume 18.
  • 13. MCCaig L F, Hardy A.M, Winn D M Knowledge about AIDS and HIV in the US Adult Populatıon; Influence of the Local Incidence of AIDS. Am. J. Pub Heaith, 1991; 81 ( 12 ): 1591-1595.
  • 14. Kaya D, Köşgeroğlu N, Fıçıcı E. Hemşirelerin AiDS'e İlişkin Bilgi Düzeylerinin Araştırılması. AIDS (Turkish J. AIDS) 2000: S (13) 48- 53.
  • 15. Jemmott S L, Jemmott B J, Collins M C Predicting AIDS Patient Çare Infections among Nursing Students. Nursing Research. 1992; 41 (3): 172-177.
Ege Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1016-9113
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1962
  • Yayıncı: Ersin HACIOĞLU
Sayıdaki Diğer Makaleler

Over kökenli juvenil granülosa hücreli tümör: Olgu sunumu

HURŞİT APA, Safiye AKTAŞ, Berrin ERGÜVEN, Ragıp ORTAÇ, İrfan KARACA, Müge ÖZALP, Canan VERGİN

Nazofarinks karsinomları 186 olgunun histopatolojik incelemesi

Ali VERAL, Deniz NART, Ali Rıza KANDİLOĞLU, Semin AYHAN, Peyker TÜRKDOĞAN, Saliha SOYDAN

Okul fobisi olan çocukların davranışsal özellikleri, annelerinin ruhsal belirti düzeyleri ve aile fonksiyonlarının incelenmesi

Nagehan BÜKÜŞOĞLU, Ferda AYSAN, Serpil ERERMİŞ

Maternal olarak yüksek doz retinol asetat uygulanımını takiben, sıçan hipokampus CA1 hasarlanmasının kantitatif değerlendirilmesi

Hüseyin AKTUĞ, Ertem Mine YURTSEVEN, Mert GÖL

Tifo'ya bağlı terminal ileum perforasyonu (4 olgu nedeniyle)

Oral ÖNCÜL, M. Fevzi ÖZSOY, Tahir SARIÇAM, Alaaddin PAHSA

L-Name ile hipertansif yapılan sıçanlarda kalpte iskemi-reperfüzyon sonrası kalp dokusu ksantin oksidaz aktivitesi ve malondialdehit düzeyleri

Ersin FADILOĞLU, Hüseyin ÖZYURT, Hasan ERDOĞAN, Mehmet Hanifi EMRE

Stres ülseri ve proflaksisi

Zeki KARASU

Meningiomlarda MRG bulgularının histolojik alt türler ile ilişkisinin araştırılması

Cem ÇALLI, Hülya SEZER, Eren DEMİRTAŞ, Nezih OKTAR, Nilgün YÜNTEN

Rejyonel anestezide propofol sedasyonunun hemodinamik, solunumsal ve kognitif işlevlere etkisi

NÜZHET SEDEN KOCABAŞ, Oğuz ERİŞ, Haşim AKSU, Füsun AKDENİZ

G.Ü.T.F. Nöroloji ana bilim dalında 1989-1998 yılları arasında izlenen serebral kanama olguları

BİJEN NAZLIEL, Belgin KOÇER, Ceyla İRKEÇ, Ali İhsan BAYSAL