TANRI’NIN FISILTISI: BİR MİSTİĞİN DİLİNDE MERHAMET / God’s Whisper: Mercy in the Language of a Mystic

ÖzOrtaçağ sonlarına doğru Alman mistisizmine en güzel anlatımını tanrıbilimciliğin seçkin simalarından ve eşine ender rastlanan bir mistik ve panteist filozof olan Eckhart Von Hochheim vermiştir. Eckhart katı kurallar vazeden ve toleransa yer vermeyen bir inanç sistemi içinde yetişmiş olmasına rağmen, Hıristiyan dünyasında insan sevgisi çizgisinde, kendi yöntemiyle bilgeliğe ulaşan önemli bir mistiktir. O, insanın değerini çok iyi kavramış ve bu konudaki düşüncelerini mistik ve simgesel bir dille anlatmaya çalışmıştır. Bütün diğer mistikler gibi Eckhart’ta Tanrı’yı ruh’ta ve ruhu da Tanrı da yok etme düşüncesindedir. Bu bağlamda Eckhart’a göre sadece Tanrı merhametlidir ve bu yüzden kendi ilahi köklerimize dönmek için merhametle temas kurmak gerekir. Biz bu makalemizde Eckhart’ın dilinden merhamet kavramının mistik temellerini tahlil ve kritize etmeye çalışacağız.Anahtar Kelimeler: Tanrı, İsa, İncil, Mistisizm, Meister Eckhart, Ruh, Merhamet.AbstractTowards the end of the Middle Ages, an unusual mystic and pantheist philosopher Eckhart Von Hochheim, who is among the eminent figures of theology, provided the most beautiful expression of German mysticism. Although Eckhart was raised in a faith system which preached strict rules and did not accommodate tolerance, he is an important mystic who attained wisdom with his own method in Christian world in line with humanity. He grasped the value of human very well and strived to explain his views on this subject with a mystical and symbolic language. As other mystics, Eckhart was of the opinion of dispelling God in spirit and spirit in God too. In this context, according to Eckhart, only God is merciful and because of this, it is necessary for us to get in touch with mercy in order to return our divine roots. In this essay, we will try to analyze and criticize the mystic grounds of the concept of mercy from Eckhard's language.Key Words: God, Jesus, Bible, Mysticism, Meister Eckhart, Soul, Compassion.

___

  • Augustinus (1999). İtiraflar, Çev: Dominiken Pamir, İstanbul: Kaknüs Yayınları.
  • Blamires, David (1971). A Comparison of Their Sermons on Homo Guidam Fecit Cenam Magnam, Modern Humannities Research, Association, the Modern Language Review, Vol: 66, No: 3.
  • Blondel, Maurice (2008). Mistisizm, Çev: Özkan Gözel, İstanbul: Dergâh Yayınları, 1. Baskı.
  • Cevizci, Ahmet (1996). Felsefe Sözlüğü, Ankara: Ekin Yayınları, 1. Basım.
  • Cook, David (2004). Filozoflar ve İnanç, Çev: Leyla Güleç, İstanbul: Haberci Basım Yayın Dağıtım.
  • Çüçen, Kadir (2000). Ortaçağ Felsefe Tarihi, İstanbul: İnkılâp Kitabevi.
  • Demirel, Hakkı vd (2004). Kilise Babalarından ve Yazarlarından Alıntılar, İstanbul: Ohan Matbaacılık Ltd. Şti. 2. Baskı.
  • Gökberk, Macit (1990). Felsefe Tarihi, İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Joseph, W. Koterski (2003). The Mistical Thought of Meister Eckhart: The Man From Whom God Hıd Nothı”, Theological Studies; Proguest Religion.
Edebiyat ve Beşeri Bilimler Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1970
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Взгляд на понятии функциональных стилей речи / KONUŞMA STİLLERİ İŞLEV KAVRAMI / The Concept of Functional Speech Styles

Gülbeyaz SAFA KİNCİ

MAX HORKHEİMER'IN BİLİMSEL AÇIDAN MANTIKSAL POZİTİVİZMİ ELEŞTİRİSİ / Max Horkheimer's Critique of Logical Positivism from a Scientific Perspective

Uğur DAŞTAN

EDİGEY DESTANINDA SİLAHLAR / Weapons in the Epic of Edigey

Gülhan ATNUR

TANRI’NIN FISILTISI: BİR MİSTİĞİN DİLİNDE MERHAMET / God’s Whisper: Mercy in the Language of a Mystic

Kutsi KAHVECİ

ÖMER SEYFETTİN’İN HİKÂYELERİNİN CÜMLE SIKLIĞI AÇISINDAN İNCELENMESİ / A Study on Ömer Seyfettin’s Stories in Terms of Sentence Frequency

Nurullah AYDIN

ERİCH KÄSTNER’İN “HEİTERKEİT İN DUR UND MOLL” YAPITINDAN MİZAH YANSIMALARI / A Satire Reflections from Erich Kästner's Work of "Heiterkeit in Dur und Moll"

Şenay KAYĞIN

ANTAKYA’YI HAÇLILARA TESLİM EDEN HAİN ZIRH USTASI FÎRÛZ / The Armor Master Pyrrhus the Traitor Who Surrendered Antioch to the Crusaders

Serkan ÖZER

KÖROĞLU’NUN DOĞUŞU VARYANTLARINDA KÖROĞLU VE KIRAT’IN ORTAYA ÇIKIŞIYLA İLGİLİ FARKLI VE BENZER UNSURLAR / Different And Similar Elements Related to the Appearance of Koroglu and Kirat in Variants of Koroglu’s Rise

Filiz KIRBAŞOĞLU

GÖRGÜ TANIKLIĞINDA YAŞ TAHMİNİNİN GÜVENİLİRLİĞİ / Reliability of the Estimation in Eyewitness Testimony

Nurdan SEZGİN, Şükriye KARADAYI, Beytullah KARADAYI

SÎMÎN-İ DÂNİŞVER’İN SOKAĞIN GEÇMİŞİ ADLI HİKÂYESİNİN İNCELENMESİ /The Examination of Simin-i Danishver’s “the History of the Street”

Hasan ÇİFTÇİ, Esengül UZUNOĞLU SAYIN