SUUD SELEFİLİĞİ - HADİS İLMİ BAĞLAMINDA BİR ARAŞTIRMA Mazhar Tunç, İz Yayıncılık, İstanbul 2018, I. Baskı. 335 s. ISBN: 978-605- 326-341-8

Selef, selefiyye ve selefilik kavramlarının neyi ifade ettiği geçmişten günümüzetartışmalı bir konudur. Bu çerçevede selefiyye’nin müstakil bir mezheb olupolmadığı da öteden beri tartışılagelmiştir. Selefiyye dendiğinde ilk akla gelenisimler Ahmed b. Hanbel, İbn Teymiye ve Muhammed b. Abdilvehhâb gibişahsiyetlerdir. Selefilik dendiğinde ülke olarak ise ilk akla gelen Suudî ArabistanKrallığı’dır. Ayrıca selefiyye’nin çağımızdaki İslâmî hareketlerdeki rolü de gerekilmi ortamlarda ve gerekse medyada sık sık tartışılan bir konudur. Diğer taraftanselefiyye’nin hadislere yaklaşımı da yeterince aydınlatılmış bir konu değildir. Buaçıdan Mazhar Tunç tarafından kaleme alınan Suud Selefîliği-Hadis İlmiBağlamında Bir Araştırma adını taşıyan eseri önemlidir. Biz bu yazıda sayınTunç’un bu eserini çeşitli açılardan kritik etmeye çalışacağız.

SALAFIYYAH OF SAUDIA ARABIA - A RESEARCH IN THE CONTEXT OF HADITH

It is a controversial issue from the past to the present that what is the meaning of the concepts of salaf, salafiyyah and salafism. In this context, it has been debatable whether the Salafiyya is a detached sect or not. When the salafiyyah concept is mentioned the first names that come to mind are people like Ahmed b. Hanbal, Ibn Taymiyyah and Mohammad b. Abdulvahhâb and Kingdom of Saudi Arabia as a country. In addition, the role of Salafiyya in the Islamic movements of our time is a subject that is frequently debated in both scientific circles and media. On the other hand, the approach of the salafiyyah to the hadith is not sufficiently illuminated. In this respect, the work Salafıyyah Of Saudıa Arabıa - A Research In The Context Of Hadıth written by Mazhar Tunç is important. In this article, we will try to criticize this work of Mr. Tunç from various perspectives.

___