Amasya Değirmendere Barajında Sulama Alanı ve Baraj Yüksekliği Arasında Ekonomik Analiz

Dünyada ve ülkemizde su kaynakları hızla kirlenmekte, küresel ısınmaya bağlı olarak yağış rejimleri değişkenlik göstermekte ve artan nüfusa paralel olarak artan su ihtiyaçları sonucunda temiz suyun önemi günden güne artmaktadır. Önümüzdeki 20-30 yıl içinde su fakiri bir ülke haline dönüşeceğimiz kaçınılmaz bir son olarak ortadadır. Buna bağlı olarak, akarsu havzalarında içme suyu, sulama, enerji üretimi gibi amaçlarla geliştirilen projelerin en uygun amaç doğrultusunda en çok faydayı verecek biçimde geliştirilmesi esastır. Yapılan çalışmada Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde Amasya İlinin Değirmendere Köyünde sulama ve içmesuyu amaçlı olarak yapılan Değirmendere Barajının planlama sonuçları irdelenmiştir. Çalışmada, planlama aşamasında ortaya seçenek olarak konulan ancak kabul görmeyen alternatifler planlanmış ve mevcut seçenek, ekonomik yönden kıyaslanmıştır. Bu optimizasyon çalışmasında Değirmendere baraj gövdesinin yükseltilerek sulama sahasının artırılması ile proje rantabilitesi arasındaki ilişki belirlenmiştir.

Economic Analysis Between Irrigation Area and Dam Height at Amasya Değirmendere Dam

In the world and in our country water resources are rapidly becoming polluted, and due to global warming the precipitation regimes also varies, and the importance of clean water as a result of increasing water needs in parallel with the increasing population increases day by day. In the next 20-30 years, inevitably our country will turn a water poor country.  Consequently, it is essential to develop the water basin projects as giving maximum benefit considering drinking water, irrigation, power generation purposes with the most appropriate aim. In the study, the planning results of Değirmendere Dam, which is developed for drinking water and irrigation purposes in Amasya at Turkey’s Blacksea Region, were examined. The unacceptable alternatives which are considered as an option in the recent planning without detailed study, are examined in planning phase and compared with current option as economically. In this optimization study, the relationship between enhancing the irrigation area by increasing dam’s height and the project’s income-expense ratio is determined. 

___

  • [1] Sezginer, Y., Güner, R., 1994. Su Kaynakları Geliştirme Projelerinin Gerçekleştirilmesinde Uyumsuzluk Sorunları. T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü, 40’ıncı Kuruluş Yılı (1954-1994) Su ve Toprak Kaynaklarının Geliştirilmesi Konferansı Bildirileri, 12-14 Nisan 1994, Ankara, Cilt. 1, s.123-138.
  • [2] Kulga, D., 1994. Su Kaynakları Yönetiminde Dünyadaki Yeni Gelişmeler ve Türkiyedeki Durum. T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, [3] DSİ Genel Müdürlüğü 40’ıncı Kuruluş Yılı (1954-1994) Su ve Toprak Kaynaklarının Geliştirilmesi Konferansı Bildirileri, 12-14 Nisan 1994, Ankara, Cilt 1, s. 93-106.
  • [4] Berkün, M. 2005. Su Kaynakları Mühendisliği, Birsen Yayınevi, İstanbul, Türkiye, 439s.
  • [5] Bozkurt, S. ve Çakmak, C. (1994). Türkiye'de Sulama Projelerinin Gelişimi ve Bu Gelişimde DSİ'nin Rolü. T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü, 40’ıncı Kuruluş Yılı (1954-1994) Su ve Toprak Kaynaklarının Geliştirilmesi Konferansı Bildirileri, 12-14 Nisan 1994, Ankara, Cilt. 1, s.107-122.
  • [6] Berkün, M. 2007. Su Yapıları: Barajlar, Savaklar ve Su Kuvveti Tesisleri Mühendisliği, Birsen Yayınevi, İstanbul, Türkiye, 667s. [7] Karataban, A.Y. 1976. Su Kaynaklarının Planlama ve İdaresinde Ekonomik ve Mali Fizibilite, DSİ Genel Müdürlüğü Matbaası, Ankara, Türkiye, 90s.
  • [8] Değirmenci, İ., 1990. Su Ve Toprak Kaynakları Planlaması, Yeniçağ, DSİ Genel Müdürlüğü Matbaası, Ankara, Türkiye, 195 s.
  • [9] Ağıralioğlu, N., 2004. Baraj Planlama ve Tasarımı Cilt 1. Su Vakfı Yayınları, İstanbul, Türkiye, 246s.
  • [10] Erkek, C. ve Ağıralioğlu, N., 1998. Su Kaynakları Mühendisliği, Beta Yayınları, 3. Baskı, İstanbul, Türkiye, 360s.
  • [11] Sarıaslan H., 2014. Yatırım Projelerinin Hazırlanması ve Değerlendirilmesi: Planlama, Analiz, Fizibilite, Siyasal Kitabevi, Ankara, Türkiye, 448s.
  • [12] Demir, Ş.D. (2011). Amasya Değirmendere Barajı ve Sulaması Revize Planlama Raporu, DSİ, Samsun, Türkiye.
  • [13] Demir, Ş.D., 2015. Değirmendere Barajında Ekonomik Analiz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 147s, Samsun.