“DOĞRULANABİLİRLİK” İLKESİ AÇISINDAN FIKIH LİTERATÜRÜNDEKİ İSTİHÂLE ÖRNEKLERİ VE GÜNCEL BAZI TESPİTLER

Necis/haram maddelerin tabiî ortamlarında veya müdahale ile farklılaş(tırıl)arak farklı bir maddeye dönüş(türül)mesine genellikle istihâle denilmektedir. Genel bilgi vermesi için fıkıh ekollerinin esas aldıkları bazı ortak örnekler ve değerlendirme yöntemleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. İstihâle terimi için ortaya konulan tanımlar birbirine yakın olmakla birlikte necis bir maddenin tâhire dönüşmesi ve kullanılabilirliği ile ilgili detaylarda ihtilâfa düşülmüştür. Fakihlerin önemli bir kısmı istihâle geçiren bütün necis maddelerin tâhir olacağını belirtirken diğer bir kısmı, yapısı necis olan bir maddenin hiçbir şekilde tâhir olamayacağını belirtmişlerdir. Neticede fürûa taalluk eden konularda farklı sonuçlar ortaya çıkmıştır. Fıkıh metinlerinde yer alan bazı istihâle örnekleri, dönemin imkânları ve yaklaşımlarına bağlı olarak verildiği için zaman zaman gelişmiş laboratuvar verileri ile uyuşmadığı dile getirilmektedir. Bundan dolayı konuyla ilgili örneklerin yeniden değerlendirilerek ilgililere sunulmasının faydalı olacağı düşüncesi hâsıl olmaktadır. İstihâle daha çok gıda, sağlık ve hijyen gibi konularla ilgili olduğu için günümüz şartlarında kimya, tıp, fizik, gıda mühendisliği ve fıkıh bilim dallarından uzman kişilerin oluşturacakları ortak platformlarda, gelişmiş laboratuvar imkânlarından yararlanılarak ortak sonuçların elde edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

THE CANONICALLY LAWFUL (ISTIHALAH) IN THE FIQH TEXTS FROM THE VERIFIABLE PRINCIPLES OF THE POINT OF VIEW AND CURRENT FINDINGS

The term of transformation is generally used for impure matters in order to be altered to a different matter whether in its natural environment or by the way of interference. In this article to give general information, the common examples and evaluation methods all of the fiqh sects are tried to put forward. Although the jurisprudents’ definitions for the transfor mation are close to each other, they disagree in details with regard to the transformation of the impure matter to pure matter and availability of an item. While a significant number of the jurisprudents stated that all the impure matters have been gone under trans-formation would be pure and the other part of them stated that an item that structure is impure will not be pure in any way. Thus dif- ferent re-sults have emerged on issues related to details. Some samples of transfor- mation in the texts of Islamic jurisprudence are stated to be incompatible with the technological laboratory data because they have been formed according to the conditions and approaches of the period of time they were written. Therefore, reevaluating the examples and presenting the results to those concerned is thought to be beneficial. This article came to the conclusion that a common platform consisting of the experts on chemistry, med- icine, physics, engineering and fiqh can be established in current conditions. By this way, common results are thought to be obtained by taking the advantage of the advanced laboratory facilities.
Keywords:

Transformation,