DETERMINE THE PURPOSE OF RELIGIOUS COUNSELING PRACTICE IN THE HOSPITAL (THE BASIC PRINCIPLES FOR APPLICATIONS

Bu çalışmada hastanelerde dinî danışmanlık uygulamalarınınamaçlarının belirlenmesi hedeflenmektedir. Bubağlamda öncelikle dinî danışmanlık İslâm geleneğiaçısından değerlendirilmîştir. Ayrıca bu konu ile ilgiliyurtdışındaki uygulamalar ve çalışmalarla birlikte ülkemizdekiuygulamalar da incelenerek hastanelerde dinîdanışmanlığın temelleri ortaya konulmuştur. Hastanelerdekidinî danışmanlığın amaçları literatürden ve alançalışmalarından hareketle belirlenmeye çalışılmış veson olarak da hastanelerde dinî danışmanlık uygulamasüreçlerine ilişkin öneriler geliştirilmîştir.

HASTANELERDE DİNÎ DANIŞMANLIK UYGULAMALARINDA AMAÇ BELİRLEME (UYGULAMA İÇİN TEMEL HAREKET NOKTALARI)

This study aimed todetermine the purposeof religious counselingapplication in the hospital.In this regard, thereligious counseling. Isevaluated in terms of İslâmictradition. This subjecthas been investigatedby the relevant internationalapplications. Andapplication in our countrywere also examined. Thefoundations of religiouscounseling in hospitalsare determined. Thesepurposes is determinedby using the literature andfieldwork. The purposeof religious counseling inhospitals are determined.And finally, the proposalshave been developed forimplementation in hospitals,religious counseling

___

  • Altaş, Nurullah, Hastanelerde Din ve Moral Hizmetleri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara 1997.
  • Carey, Raymond G., Ölünceye Kadar Yaşamak, Büyümenin Son Aşaması, Ölüm, Editör: Elisabeth Kübler Ross, Çeviren: Nur Nirven, Ruh ve Madde Yayınları, İstanbul 1987.
  • Kenneth I. Pargament, Din Psikolojisi Açısından Başa Çıkmanın Teorik çatısına Doğru, (Research in the Social Scientific Study of Religion), Çev. Ahmet Albayrak, Yayınlanmamış Seminer Çalışması, U.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa 1996.
  • Levin J.S.-Schiller P.L "Is There a Religious Factor in Health?", Journal of Religion and Health, 1996, 26(1), ss.9-36.
  • Sherill Kimberly, Larson David, "Adult Burn Patients: The Role of Religion in Recovery", Southern Medical Journal, 81(77), 1988, ss.821- 825.
  • Şahin, Nesrin, Yasak, Yeşim, "İmamoterapi: Bilimsel Bir Değerlendirme", Türk Psikoloji Bülteni, c. 2, sy. 4, Nisan 1996, s. 50-52.
  • Üre, Ömer, Grupla Psikolojik Danışmanın ve Grup Rehberliğinin Kanserli Hastaların Kaygıları, Benlik Tasarımları ve Psikolojik Rahatsızlıkları Üzerine Etkisi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara 1989.
  • Yenidünya, Mehmet Oğuz, Hastalar İnsandır, Şule Yayınları, İstanbul 1996.
  • Yıldırım, Nural, Sağlık Meslek Liselerinde Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Dersinin Değerlendirilmesi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara 1996.