EL YAZMASI ESERLERİN ÖNEMİ ve RESMÎ OLARAK KAYITLI OLMAYANLARIN DURUMU ÜZERİNE KISA BİR DEĞERLENDİRME

Sümerlerin keşfettiği bilinen yazı, bugünkü bilim ve tekniğin gelişmesinde ve medeniyetin inşasında en önemli hizmeti îfâ etmiştir. Bu nedenle yazı malzemeleri, bilgi, kültür ve tecrübeleri taşıdıkları için önem arzetmektedir. Yazı malzemesi denilince akla el yazması eserler de gelmektedir. Durum böyle olunca bilgi yüklü ve henüz gün yüzüne çıkmamış olan bu tür eserlerin yayınlanarak ilim dünyasına kazandırılmasının önemi ve gereği kendiliğinden anlaşılmaktadır. Öte yandan ülkemiz, el yazması eserler bakımından zengin koleksiyonlara sahip olan nadir ülkeler arasında yer almaktadır. Ayrıca sivil vatandaşların maiyetinde de resmî olarak kayıtlı olmayan epey el yazması eser bulunmaktadır. Dolayısı ile bu eserlerin, başka ülkelerin değil, öncelikle bizim ülkemizin yetiştirdiği kişiler tarafından tahkikli olarak neşredilmesi birçok açıdan önem arzetmektedir.

The Importance of Manuscripts and A Short Evaluation of the Status of Officially Unregistered Manuscripts

The inscript that was discovered by the Sumerians has been the most effective tool in developing the science and technology and in the construction of civilization. Therefore, writing materials are important because they carry information, culture and experience. Writing materials include the manuscripts. In this situation, it is important to publish and serve these manuscripts to the world of science, containing lots of information and not having published yet and publish these works in many aspects not by the scientists educated by other countries, but the scientists of our country

___

  • el-Beğavî, el-Huseyn b. Mes'ûd, Şerhu's-Sünne, (tahkîk, Şuayb el-Arnaud - Muham- med Züheyr eş-Şâvîş), 2. baskı, el-Mektebu'l-İslâmî, Beyrut, 1403/1983.
  • Buhârî, Muhammed b. İsmâcîl, Sahîhu'l-Buhârî, İstanbul, 1981.
  • Çakan, İsmail Lütfi, Hadis Edebiyatı, İstanbul, 1985.
  • Ebû Ubeyde, Ma'mer b. el-Müsennâ et-Teymî, Mecâzu'l-Kur'ân, ta'lik, M. Fuâd Sezgin, Mektebetu'l-Hancî, Kahire.
  • İbn Hacer el-Askalânî, Ahmed b. Ali, Fethu'l-Bârî bi Şerhi Sahîhi'l-Buhârî, (tahkîk, Abdulazîz b. Abdillah b. Bâz), Dâru'l-Marife, Beyrut.
  • Semerkandî, Ebu'l-Leys Nasr b. Ahmed b. İbrâhîm, Tefsîru's-Semerkandî, (tahkîk, Ali Muhammed Muavvaz - Adil Ahmed Abdulmevcûd), 1. baskı, Dâru'l-Kütübi'l- İlmiyye, Beyrut, 1413/1993.
  • Sezgin, M. Fuâd, Buhârî'nin Kaynakları, Ankara, 2000.
  • ez-Zebîdî, Muhammed Murtezâ el-Huseynî, Tâcu'l-Arûs min Cevâhiri'l-Kâmûs, (tahkîk, Abdussabûr Şâhîn), 1. baskı, Kuweyt, 1422/2001. ııı