Kiralık Konak’ta Madame Bovary

Bu karşılaştırmalı çalışmada, Gustave Flaubert’in Madam Bovary’sinin Emma’sı ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Kiralık Konak’ının Seniha’sında, Jean Gaultier tarafından “kişinin kendini olduğundan farklı algılaması” olarak adlandırılan Bovarizm’in görünümlerinin irdelenmesi amaçlanmıştır. Kadın kahramanların psikolojilerine içsel bir odaklanmayla, onlarda, gündelik ve yavan olana nefret, iç sıkıntısı, lüks tutkusu, duygusal ve sosyal hoşnutsuzluk, kaçış, düş, histeri, aldatma ve yalan söyleme hastalığı gibi benzerlikler görülmektedir. Her iki yazar da, kadın kahramanlarının, her ne pahasına olursa olsun ulaşmak istedikleri düş ve onları kaçınılmaz bir şekilde, aile, aşk ve para ilişkileri de dahil olmak üzere, ahlaki ve psikolojik yıkıma götüren gerçek arasındaki parçalanmışlıklarını sergilemektedir. Flaubert ve Karaosmanoğlu, romanlarında, yükselen burjuvazi egemenliğindeki toplumlarının tarihsel ve sosyal görünümlerini de sergilemektedir.

Mrs Bovary in Mansion to be Rented

In this comparative work, one tries to reveal raise at the Emma of Mrs Bovary de Gustave Flaubert and Seniha of Mansion to be Rented of Yakup Kadri Karaosmanoğlu the aspects of the bovarysme, described by Jules de Gaultier “as man's determination to see himself as other than he is.” By an internal focusing on the psychology of heroins, one sees the same characteristics such as hatred of monotony and of mediocrity, annoys, desire of the luxury, social and emotional dissatisfaction, escape, illusion, hysteria, adultery and mythomania. The two authors represent tearings of their heroin between the dream to which they want to reach at all costs and the reality which inevitably brings them to the psychological forfeiture, moral, financial, in love and family. Flaubert and Karaosmanoğlu also depict in their novel the social and historical aspects of their company dominated by the rise of the bourgeosy.

___

  • AKI, Niyazi. (2001), Yakup Kadri Karaosmanoğlu- İnsan, Eser, Fikir, Uslûp, İstanbul, İletişim Yayınları.
  • BİNGÖL, Necdet. (1944), Yakup Kadri’nin beş romanında Fransız realist ve natüralistlerinin tesirleri, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, Cilt III. Sayı:1, ss.9–20, Ankara, Türk Tarih Kurumu Basımevi.
  • DİNÇMEN, Dr. Kriton. (1981), Deskriptiv ve Dinamik Psikiyatri, İstanbul, Ar Yayın Dağıtım.
  • FLAUBERT, Gustave. (1985), Madam Bovary, (Çev: Samih Tiryakioğlu), İstanbul, Oda Yayınları, 1. basım.
  • KARAOSMANOĞLU, Yakup Kadri. (1998), Kiralık Konak, İstanbul, İletişim Yayınları.
  • RIEGERT, Guy. (1992), Madame Bovary, Flaubert, Profil d’une Oeuvre 19, Paris, Hatier.