AHMET ZUHURİ DANIŞMAN VE BİR KIRGIZ MASALI

Öz                                                                                     İnsanlar her zaman olağanüstü olaylara özel bir ilgi duymuş ve ünü çağlar boyu süren kahramanlar yaratmıştır. Bu özellik efsanelerin, destanların ve masalların oluşumuna katkıda bulunmuştur. Bu bağlamda milletlerin, toplumların ve halkların oluşumu da genellikle efsanelere ve destanlara konu teşkil etmiş, nesilden nesle sözlü veya yazılı olarak aktarılan bu efsane ve destanlar millî kültürün önemli bir parçası olmuştur. Türk boylarından biri olan ve bugün Kırgız adıyla bilinen topluluğun oluşumunu ve “Kırk Kız” adının menşeini açıklayan önemli bir efsane vardır. Bu çalışmanın amacı, söz konusu efsanenin Ahmet Zuhurî tarafından yorumlanmış biçimini ilk kez tam metin olarak yayımlamak ve incelemektir. Böylece Ahmet Zuhurî’nin millî kültüre ve literatüre katkısı dikkatlere sunulacaktır.

___

Ahmet Zuhurî. “Tarih Sahifelerinden: Bir Kırgız Masalı”. İzler 26 (1 Mart 1927): 3-6.

Demiryürek, Meral (2017). Kırk Kız Efsanesinin Yazılı Kültürdeki İki Örneği Üzerine Bir Değerlendirme”. Millî Folklor. 29 (116): 47-57.

Işık, İhsan. Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi III. Ankara: Elvan, 2006.

Necatigil, Behçet. Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü. İstanbul: Varlık, 2007.

Oğuz, Orhan (2013). “Zuhuri Danışman’ın Endülüs’le İlgili Romanlarında Fetih ve Reconquista Kavramlarının Mukayesesi” Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 10 (22): 21-45.

Öztürk, Kâzım. Türk Parlamento Tarihi VII. IX. Dönem (1950-54), Ankara: TBMM, 1998.

Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi, cilt.2, İstanbul: Dergâh Yayınları, 1977.