AFGANİSTAN’DAN DERLENMİŞ TÜRKMENCE BİR MASAL

Öz Afganistan’da bir çok dil konuşulmaktadır. Bu diller arasında Özbekçe, Türkmence, Azerice ve Kırgızca gibi Türk dilleri de bulunmaktadır. Özbekçe, Azerice ve Kırgızca ile ilgili bazı çalışmalar yapılmış olmakla beraber Afganistan’da konuşulan Türkmen ağızlarıyla ilgili hemen hemen hiçbir şey yapılmamıştır. Bundan dolayı bu çalışmada Afganistan’da konuşulan Türkmence bir ağız ele alınmaktadır. çalışmada Türkmen Türkçesinin Ersarı ağzına  giren,  Kuzey Afganistan'ın Faryab İli Qaramqol İlçesi Altıbölek beldesinde konuşulan Türkmen Türkçesi ağzından kaydedilmiş bir masal metni çeviri yazı alfabesiyle verilmektedir. Metin Türkiye Türkçesine aktarılmış, ses ve şekil bilgisi özellikleri verilmiş ve çalışmanın sonuna, metinde geçen bütün kelimeleri, metindeki anlamlarıyla gösteren bir indeks konulmuştur. İndekste alıntı kelimelerin kökenleri de verilmiştir. Amacımız üzerinde çok az çalışma bulunan Afganistan Türkmen ağız araştırmalarına küçük de olsa bir katkıda bulunmaktır.

___

Amansarıev, Cumamurad (1970). Türkmen Dialektologiyası. Aşgabat: Türkmenistan Neşiryatı. Caferoğlu, Ahmet (1968). Eski Uygur Türkçesi Sözlüğü. Ankara: Türk Dil Kurumu.

Clark, Larry (1998). Turkmen Reference Grammar. Wiesbaden: Harrassowitz Verlag.

Devellioğlu, Ferit (2002). Osmanlıca – Türkçe Ansiklopedik Lûgat. Ankara: Aydın Kitabevi Yayınları.

Kara, Mehmet (2004). Türkmen Türkçesi.Ankara: Türk Lehçeleri Grameri, 231-290. Rasekh, Muhammad Salih (1916). A Study of Turkmen Dialects of Afghanistan. Berlin (Yayımlanmamış doktora tezi.)

Tekin, Talat vd. (1995). Türkmence – Türkçe Sözlük. Ankara: Simurg.

Tekin, Talat (1995).Türk Dillerinde Birincil Uzun Ünlüler. Ankara: Simurg.