Tekstil işletmelerinde maliyet hesaplamaları-dokuma kumaş maliyeti

Dokuma kumaş maliyeti; kumaş üreten işletmelerin rekabet şartlarını doğrudan etkilediği için önem arz etmektedir. Bu çalışmada; dokuma kumaş maliyeti ile ilgili genel bilgi verilmiş, kumaş maliyetinin hesaplanmasına yönelik eşitlikler önerilmiştir. Önerilen eşitlikler kullanılarak seçilmiş bir dokuma işletmesinde üretilmiş olan bir kumaş türü için maliyet hesaplaması yapılmış ve hesaplama sonucu elde edilen değerler; kaynaklarda yer alan bilgilerle karşılaştırılmıştır.Hesaplanan değerlerin kaynaklarda yer alan değerlere çok yakın olduğu belirlenmiş, önerilen eşitliklerin dokuma kumaş maliyeti hesaplamasında kullanılabilir olduğu tespit edilmiştir.

Cost calculation in textile mills-woven fabric cost

The cost of woven fabric is important as it affects the competition conditions of woven fabric manufacturers with each other. In this study; general information about cost of woven fabric has been given and the relevant equations calculating the cost of fabric have been recommended. Furthermore cost calculation of a specific woven fabric produced in chosen weaving mill has been performed considering the recommended equations and the results obtained have been compared with the data given in literature. It is determined that the calculated values are similar to the data given in literature and the equations given in this study can be used to calculate the cost of a particular type of woven fabric with reasonable confidence.

___

1. Başer,G., "Dokuma Tekniği ve Sanatı, Dokuma Tekniği ve Kumaş Yapıları", TMMOB Tekstil Mühendisliği Odası Yayınları, Cilt 1, No: 2, İzmir, 1998.

2.Ak,M., "Tekstil İşletmelerinde Maliyet Oluşumu ve Muhasebe Organizasyonu", Marmara Univ., Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ills., İstanbul, 2000.

3.Kaplan,E., "Tekstil Sektöründe Maliyet Unsurları-Enerji Maliyetlerinin Genel Değerlendirilmesi", Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Adana, 2004.

4.Haşıl,Ç., "Tekstil Sektöründe Maliyet Muhasebesi Uygulama Çalışması", İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 115s.,İstanbul, 1999.

5.Bursal,N., Ercan, Y., "Maliyet Muhasebesi-İlkeler ve Uygulama", DER Yayınları, 511s., İstanbul, 1994.

6.Hatiboğlu,M., "Maliyet Muhasebesi", Sedok Yayınları, 163s., İstanbul, 1997.

7.Özak,Ö., "Pamuklu Tekstil Endüstrisinde Maliyet Analizleri", İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 206s., İstanbul, 1990.

8.Okka,O., "Mühendislik Ekonomisi I", Nobel Yayın Dağıtım Ltd., 270s., Ankara, 2000.

9.Erel,Z., "Pamuklu Tekstil Endüstrisinde Maliyet Analizleri ve Bilgisayara Dayalı Uygulama Örnekleri", Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 167s, İzmir, 1988.

10.ITMF, "Uluslararası Üretim Maliyetlerinin Karşılaştırılması İplik / Dokuma / Örme", 31s, İsviçre, 2003.

11.Bilge,F.A., "Dokuma Kumaş Üretiminde Üretim Maliyeti Bilgilerinin Etkili Bir Kontrol ve Karar Aracı Olarak Kullanılacağı Bir Sistemin Geliştirilmesi", İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 110s, İstanbul, 2000.