ADANA KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI

Bu rapor, Adana Biiyükşehir Belediyesi (arafıııdan, Seyhan Belediyesi için, Çukurova Üniversitesi Miihendislik-Mimariık Fakültesi Mimarlık Bölümüne yaptırılan Adana Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmasının aşamalarını, uygulama sonullarını ve bugünkü durumunu açıklamak amacını taşımaktadır. Söz konusu plan, Adana kent merkezi içerisinde kakın ve Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu\'nuıı 21.04.1994 tarih ve 1807 sayılı kararı He tescil edilmiş 80 Hektarlık KentseI Sit Alanını kapsamaktadır. Bu alanda, mevcut tarihi dokuyu koruyarak, bölgenin yapı stoku ve mevcut aktivitelerini güçlendirip yozlaşmış durumundan kurtarıp kentle daha iyi bütünleşmiş ve tarihi yapılan gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlayan bir plan geliştirilmeye çalışılmıştır. Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmaları sonucunda alman kararların, özellikle hayata geçirilebilir nitelikte olmasına ve mevcut alandaki mülkiyet problemlerine çözüm önerileri getiren bir yaklaşıma sahip olmasına önem verilmiştir. Ancak, planın onaylanmasından sonra Adana kent merkezini etkileyen ve pek çok tarihi yapının yıkılmasına neden olan deprem, Koruma Amaçlı İmar Planı \'ıım uygulanabilirliği konusunda ciddi problemler oluşturmuştur. Bu problemlerin çözümü için yeni yaklaşımların geliştirilmesi gerekmektedir.

___

1. AkçumN, \"Muğla \'ela Geleceğe Yönelik Çabalar, tarihi Çevre Koruması \", Tarih İçinde Muğla, Der. İlhan Tekeli, ODTÜ Mimarlık Fakültesi yayını, Ankara, 1993.

2. Durukan,!., \"KültürelMiras, Kullanıcı ve Deprem, Adana \'da Deprem ve Kültürel Miras\", Mimarlar Odası Adana Şubesi yayını. Adana, 1998, 48-50.

3. Adana Koruma Amaçlı İmar Planı Raporu, Kasım 1996, 88 s.

4. Ekinci,O., \"Adana\'da Deprem ve Kültürel Miras\", Mimarlar Odası Adana Şubesi yayını, Adana, 1998, 2-6.

5. TiesdeliS., Oc,T., HecıtkT., “Revitalizing Historic Urban Ouarters”, Archiîectural Press, Osford, 1996, 234 s.

6. Madran,E., \"Adana Sit Alcını—Koruma Planı ve Deprem \", Adana \'da Deprem ve Kültürel Miras, Mimarlar Odası Adana Şubesi yayını, Adana, 1998, 40-47.

7. Madran,E., a.g.e.

8. Ekinci,O., a.g.e.

9. Gök, T., \"Tepebağ ve Sarıyakup Mahallelerinde Koruma Kararlan\", Adana\'da Deprem ve Kültürel Miras, Mimarlar Odası adana Şubesi yay un, Adana, 1998, 34-40.