İKİ FAZLI KATI-GAZ AKIŞI

Dikey-vatay ve yalay-dikey 90\" dirseklerden sonraki iki fazlı katı-yaz akışının karakteristikleri deneysel olarak incelenmiştir. Kati faz olarak ortalama parçacık çapı 50 pm olan kömür parçacıkları kullanılmıştır. Gaz fazı olarak kullanılan havanın hızı l b:ıl-7 ile 30 m s arasında değiştirilmiştir. Deneyler hava-kömiir kütlesel debi oranının 1 ve 3 değerleri için yapılmıştır. Parçacık konsantrasyon ve hız ölçümleri yatay ve dikey borular boyunca değişik istasyonlarda fiber optik prob kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Dirsek içerisinde merkezkaç kuvvetinden dolayı kömür parçacıklarının kömür topağı adı verilen kömür konsantrasyonun çok fazla olduğu bir yapının oluştuğunu ve bu yapının akış içerisinde sanki üçüncü bir fazmış gibi hareket ettiği gözlemlenmiştir. Dirsek çıkış ekseninden uzaklaştıkça bu yüksek konsantrasyonhı yapının akışın türbülansf/iığının ve ikincil akışların etkisi He parçalandığı görülmüştür. Deneyler aynı zamanda dirsek konfigürasyonunun akış üzerinde önemli bir etkiye sahip okluğunu göstermiştir

___

1. Tuc.B., Gemalmayan,N. ve Özdemir.K., \"Pnömatik tasıma sistemlerinin dökme malzeme taşımadaki rolii \", Mühendis re Makine, Sayı. -190, Sayfa. 41-47, Kasım 2000.

2. Akıllı,H., l.evv,J2K. and fahin,B.,\"Gas-solid jlo\\v helıavior in a horiz.ontal pipe af t er a 90\" venical-to-lıorizonıal elhtnv\", Povder Technology, Vol. 116, pp.42-22, 2001.

3. McClııskey,D.R., EassonAV.J., Greated,G.A., and Glass.D.H., \"The tise of partide image velociınetrv w stııdv ropiny in pneıımaıic conveyance\". Partide and Partide Systems Characterization Journal, Vol. 6, pp. 129-122, 1989.

4. Tsııji, L, and Morikamt, İL \"LDV nteasuremcnis of\'an air-solid t\\vo-p!ıase flo\\v in a horiz.ontal pipe\", J. of Elııid Medıanics, Vol. 120, pp. 285-409, 19S2.