Çocuk Haklarına Güncel Yaklaşım

Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır. Çocuk hakları, insan hakları kavramının içinde ele alınması gereken bir konudur. Bugün, dünyanın birçok yerinde var olan insan hakları ihlalleri, çocuk boyutunda daha geniş kapsamlı ve büyüyerek, müdahale edilmesi daha zor bir şekilde yer almaktadır. Çocukların erişkinlerden farklı fiziksel, fizyolojik, davranış ve psikolojik özellikleri olduğu, sürekli büyüme ve gelişme gösterdiği bilincinin yerleşmesi, çocukların bakımının bir toplum sorunu olduğu ve bilimsel yaklaşımlarla herkesin bu sorumluluğu yüklenmesi gerektiği düşüncesi, Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi ile şekillenmiştir. Günümüzde çocuk hakları ile ilgili olan uluslararası belge 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve 193 ülke tarafından onaylanmış olan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmedir. Türkiye’nin çocuk politikası 25 milyon çocuğun olduğu ülkemizde üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Dolayısıyla çocuk sözleşmesiyle eşgüdüm halinde çalışan çocuk hakkı temelinde bir politika tam anlamıyla hayata geçirilmelidir.

Current Approach to Child Rights

Rights of children, legally or morally all over the world that children are born with; education, health, life, shelter; physical, psychological or sexual exploitation protection of such rights is universal concept used to describethemall. Rights of children is an issue that should be addressed in the concept of human rights. Today, there are many parts of the world that human rights violations, child-size and grew broader, more difficult to intervene in a way that is situated. The idea that children than in adults of different physical, physiological, behavioral and psychological characteristics that continuous growth and improve dawareness that the establishment of thecare of children a society where the problem is and scientific approach everyone with this responsibility should be installed is shaped in Geneva Declaration of Children's Rights. Today, the international document related to children's rights is the United Nations Convention on the Rights of the Child adoptedand approved by 193 countries. Child policy in Turkey where 25 million children live is an issue that should be seriously considered. Thus, children's rights, children working in coordination with the contract on the basis of a policy should be implemented fully.

___

  • 1. Nelken D. Children’s Right’s and Traditional Values. Aldershot:Ashgate. 1998:125-32.
  • 2. Erbay E. Çocuk Hakları. İstanbul: Yeni İnsan Yayınevi; 2013:58.
  • 3. Egemen A. Türkiye Milli Pediatri Derneği Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kitabı. İstanbul: Güneş Tıp Kitabevi. 2009;179-81.
  • 4. Ballar S. ’’Çocuk Hakları’’. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım AŞ. 1997:54-8
  • 5. Orun E, Tatlı MM. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre Türk Çocuklarının Sağlık ve Sosyal Hakları Açısından Durumu. Yeni Tıp Dergisi. 2012;29:132-7.
  • 6. Yurdakök K, editor. ’’Çocuk Hakları Sözleşmesi’’ Sosyal Pediatri. Ankara: Meteksan. 1998;138-41.
  • 7. Türkiye Çocuk Politikası Çalıştay Sonuçları. Ankara: Gündem Çocuk: Çocuk Haklarını Tanıtma, Yaygınlaştırma, Uygulama ve Uygulamaları İzleme Derneği Yayını. İstanbul. 2009:1.
  • 8. The State of the World’s Children. Special Edition. New York:UNICEF Publication. İstanbul. 2009:5.
  • 9. Çocuk Hakları ve Gazetecilik Uygulamaları, Hak Temelli Perspektif, UNİCEF-Dublin Teknoloji Enstitüsü. 2007.
  • 10. Karataş K. Sosyal Politika Açısından Türkiye’de Çocuklar. Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin 20.Yılında Türkiye ‘de Çocuk Hakları. Ankara: Maya Akademi ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Genel Merkezi Yayını. Ankara. 2010:155-7.
  • 11. I.Türkiye Çocuk Hakları Kongresi Çocuk Hakları Görüşü Raporu(2010).İstanbul:Çocuk Vakfı Yayınları. Ankara. 2010;98.
Cukurova Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2602-3032
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi