Porsuk-Zeyve Höyük Cam Buluntuları

Porsuk-Zeyve Höyük’te tespit edilen cam buluntular ve cam işleme fırını bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmada, Porsuk-Zeyve Höyük kazıları ve tarihi coğrafyasından kısaca bahsedilmiş sonrasında höyükte cam işlemeciliğine ilişkin cam buluntular ve cam işleme fırını hakkında bilgi verilerek değerlendirilmiştir. 1969 yılında höyüğün eteğinde gerçekleştirilen kazı çalışması sırasında Roma Dönemi’ne ait mimari yapı ortaya çıkarılmıştır. Yan yana dizilmiş dükkânların biri içerisinde dairesel formlu fırın tespit edilmiştir. Porsuk-Zeyve Höyük cam fırını formuyla ve kurulduğu noktayla Anadolu’daki birçok cam fırın ile benzer özellikler taşımaktadır. Porsuk-Zeyve Höyük, Akdeniz’in İç Anadolu’ya açılan Kilikya kapısı üzerinde yer alır. Önemli bir stratejik noktada yer alan höyüğün Hellenistik ve Roma Dönemi’ndeki siyasi ve ekonomik yapısı yeterince irdelenememiştir. Bunda yerleşimde tespit edilen yazılı belgenin azlığı, geçirdiği yangınlar ve höyüğün sürekli yerleşim görmesi etkili olmuştur.

___

  • Abadie-Reynal, C. 1992 “Porsuk-Zeyve. Rapport Sur La Campagne De Fouille De 1989 Chantier Est” Syria, Tome 69 Fasicicule 3-4, 349-377.
  • Adıbelli, I. A. 2007 “Tarsus Roma Hamamı Kazısı”, 15. Müze Çalışmaları ve Kurtarma Kazıları Sempozyumu, Ankara, 25-40.
  • Akat, Y. – N. Fıratlı 1984 Hüseyin Kocabaş Koleksiyonu Cam Eserler Kataloğu, İstanbul. Barat, C. – E. Köker-Gökçe 2018 “Porsuk-Zeyve-Zeyve Höyük 2017 Yılı Kazısı”, 40. Kazı Sonuçları Toplantısı, 1. Cilt: 505-516.
  • Barkoczi, L. 1996 Antike Glaser, Monumenta Antiquıtatis Extra Fines Hungariae Reperta, Quae In Museo Artıum Hungarico Aliisque Museis Et Collectionibus Hungaricis Conservantur, J. Gy. Szilagyi (eds.), Vol. V, 1996, L’erma Di Bretschneider.
  • Berger, L. 1960 Römische Glaser Aus Vindonıssa, Veröffentlichungen Der Gesellschaft Pro Vindonıssa, Band IV, Birkhauser Verlag Basel.