Hasköy Arkeolojisi ile Hostizo Konumu İçin Yeni Bir Teklif

Edirne ili Havsa ilçesine bağlı Hasköy ve çevresinde yapılan ilk araştırmalar 1930’lu yıllara kadar gitmektedir. Hasköy ve çevresinden birçok buluntu Edirne Arkeoloji Müzesi’ne kazandırılmıştır. Buluntuların çoğunluğu Roma ve Doğu Roma imparatorluk dönemlerine tarihlenmektedir. Doğu Trakya Bölgesi, Avrupa’nın Küçük Asya’ya en yakın kara parçası olduğundan Via Militaris, Via Egnatia ve Kuzey Yolu gibi önemli yol güzergâhlarının geçtiği alan olmuştur. Roma İmparatorluk Dönemi’nde Doğu Trakya Bölgesi’nin yollarına bakıldığında, konaklama yerleri ve miltaşları ile düzenlenen Via Militaris, Via Egnatia ve Kuzey Yolu önemli güzergâhlardır. MS 2. yüzyıla ait Tabula Peutingeriana’ya göre, Singidunum’dan (Belgrad) başlayarak Perinthos (Marmara Ereğlisi) civarında Via Egnatia ile birleşen Via Militaris bölge için en önemli yolların başında gelir. Via Militaris’in Singidunum ile Byzantion arasındaki uzunluğu yaklaşık 670 Roma mili hesaplanmıştır. Via Militaris’in güzergâhını gösteren Tabula Peutingeriana’da Hadrianopolis’den sonra Hostizo konaklama yeri (mansio) bulunmaktadır. Hadrianopolis’den 18 Roma mili sonra gelen Hostizo’nun yeri kesin konumlandırılamamakla birlikte, genel görüş günümüzdeki Havsa olduğudur.

___

  • Amm. Ammianus Marcellinus, Roma Tarihi, Çev. S. Özgüler, İstanbul, 2019.
  • Ann. Anna Komnene, The Alexiad, Çev. E. R. A. Sewter, Londra, 1969.
  • Arık, R. O. 1940 “1936’da Yapılan Hafriyatlar, Alpullu (Trakya) Hafriyatı”, Türk Tarih Arkeologya ve Etnografya Dergisi 4: 242-243.
  • Aybek, S. 2007 “Thrak Atlısı Figürünün İkonografik Yapısı İçinde Edirne Arkeoloji Müzesi’ndeki Steller ve Heykellerin Konumu”, M. Kadıoğlu, Ö. Erhan (eds.), Coşkun Özgünel’e 65. Yaş Armağanı, İstanbul: 61-72.
  • Baykan, C. – D. Baykan 2012 Eskiçağ’da Cam, İstanbul.
  • Baş, D. 2019 Edirne Arkeoloji Müzesi Metal Buluntuları, Trakya Üniversitesi, Sosyal Bilimsel Enstitüsü, Arkeoloji Ana Bilim Dalı (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Edirne.
  • Bon, A. M. – A. Bon 1957 Les Timbres Amphoriques de Thasos, Paris.