Boğazköy Kaynakları Işığında Akkad Kralları ile İlgili Edebî-Tarihî Metinler Hakkında Görüşler

Burada sunulan araştırma, yazar tarafından daha önce iki Türkçe Armağan Kitabı için kaleme alınmış makaleler (Soysal 2015a, 2017) konusunun devamını ve son kısmını oluşturmaktadır. Çalışmadaki üç bölüm altında (A-C) Akkad kralları ve bunların Eski Anadolu’ya seferlerinin Boğazköy’de bulunmuş Hitit metinlerinde anılmasına ilişkin düşüncelere yer verilmiştir. İlk bölüm (A) Naramsin’i konu alan belgelere ithaf edilmiştir, ikinci bölüm (B) olası bir Sargon hikayesini içeren küçük bir Hititçe fragman KBo 12.2’yi incelemektedir. Çalışma, hem orjinal Akkadça hem de bunların Hititçe tercümelerini dikkate almak üzere, yazılı belgelerin metin veri kalitesi ve tarihsel bakımdan güvenilirliği hakkındaki genel görüşler (C) ile tamamlanmaktadır

___

  • Collins, B. J. 1998 “Ḫattušili I, The Lion King”, Journal of the Cuneiform Studies 50: 15-20.
  • Cooper, J. S. – W. Heimpel 1983 “The Sumerian Sargon Legend”, Journal of the American Oriental Society 103: 67-82.
  • Dönmez, Ş. 2016 “Kızılırmak Havzası ve Yakın Çevresinin Öntarih Dönemi Etnik Yapısı”, ANTAHŠUMSAR “Çiğdem”. Studies in Honour of Ahmet Ünal Armağanı, İstanbul: 123-148.
  • Edzard, O. D. 2004 Geschichte Mesopotamiens: Von den Sumerern bis zu Alexander dem Großen, München.
  • Ezer, S. 2014 “Kültepe-Kanesh in the Early Bronze Age”, L. Atıcı – F. Kulakoğlu – G. Barjamovic – A. Fairbain (eds) Current Research at Kültepe-Kanesh. An Interdisciplinary and Integrative Approach to Trade Networks, Internationalism, and Identity (= The Journal of Cuneiform Studies Supplemental Series 4), Atlanta: 5-23.
  • Forrer, E. 1926 Geschichtliche Texte aus dem alten und neuen Chatti-Reich. Die Boghazköi-Texte in Umschrift, Bd. 2, Leipzig.
  • Frayne, D. R. 1999 “Narām-Sîn A”, Reallexikon der Assyriologie und Vorderasiatischen Archäologie 9: 169-174.