Eskişehir Küllüoba’da Aşağı ve Yukarı Yaşam Sektörlerinde Hayvansal Besin Tüketimi

Bulunduğu coğrafi noktadan dolayı Küllüoba, Orta ve Kuzeybatı Anadolu’nun İlk Tunç Çağı arkeolojisinin daha iyi kavranmasını sağlayan uzun soluklu ve önemli bir projedir. Bu arkeozoolojik çalışma, yerleşim yerinin farklı yaşam alanlarından (Aşağı Yaşam Sektörü ve Yukarı Yaşam Sektörü’nde bulunan Kompleks II) çıkarılan hayvan kemiklerinin karşılaştırmasının ilk sonuçlarını içermektedir. Her iki yaşam alanında tüketilen çiftlik hayvanları farklılık göstermese de, kesinlikle farklı miktarlarda ve farklı yaş gruplarında tüketilmiştir. Yerleşimde tespit edilen farklı yaşam alanları, aynı zamanda da farklı sosyal statülere işaret ederken, beraberinde de farklı yemek alışkanlıklarına sebep olduğu anlaşılmaktadır. Bu çalışma, belki teoride tahmin edilebilecek bir çıkarımın, sağlamasıdır.

___

  • Efe, T. 2009 “Küllüoba da Erken İTÇ II Yapısında Ele Geçirilmiş Olan Kesik Gaga Ağızlı bir Küp”, (yay. haz. H. Sağlamtimur et al.) Altan Çilingiroğlu’na Armağan. Yukarı Deniz’in Kıyısında Urartu Krallığı’na Adanmış bir Hayat. 269-273.
  • Efe, T. – E. Fidan 2008 ‘’Complex II in the EB II Upper Town of Küllüoba Near Eskişehir’’, Anatolica 34: 67-102.
  • Efe, T. – M. Türkteki 2011 “Early Bronze Age Architecture in the Western Anatolian Region”, V. Şahoğlu - P. Sotirakopou (eds), Across - The Cyclades and Western Anatolia During the 3rd Millenium BC., Sakıp Sabancı Müzesi Yayınları: 198-207.
  • Fidan, M. E. – D. Sarı – M. Türkteki 2015 An Overview of the Western Anatolian Early Bronze Age. European Journal Of Archaeology, 18(1), 60-89.
  • Fisher, J. W. 1995 Bone surface modifications in zooarchaeology. Journal of Archaeological method and theory, 2(1), 7-68.