Covid-19 - Medya Okuryazarlığı ve Çocuklar Üzerine Etkileri

Bu çalışma, COVID-19 olarak bilinen korona virüs yayılımı öncesinde ve sonrasında Türkiye ve Dünya ölçeğinde çocukların nasıl etkilendiğini ele almaya çalışmaktadır. Bu çalışma, dünya ölçekli bir pandemi ve kısıtlılık sürecinde çocukların yüklendikleri bireysel ve toplumsal roller ile, karşılaştıkları engelleri ve yaşamlarında iz bırakabilecek bu engelleri nasıl aşabildikleri ile ilgili değerlendirmeler içermektedir. Bu çalışma, sınırları önceden çizilen ‘Yeni Normal’ ile çocukların nasıl bağlantılandırılması gerektiğine odaklanmayı amaçlamaktadır. Öngörülen değerlendirmeler çerçevesinde, her ne kadar günümüzde yetişkinlerden ve çocuklardan, farklı yaşam standartlarından ve yaşam beklentilerinden söz ediliyor olsa da, “COVID-19 ve Pandemi” açmazına odaklanan bu çalışma ele alınan metin çözümlemeleri ve zaman zaman metin içi söylem çözümlemeleri, metin dışı referanslar ve 12 K yöntemiyle ele alınan sorunları ortaya koyabilmeyi amaçlamaktadır.

___

  • Brooks, S.K., Webster, R.K., Smith, L.E. et al. (2020). The psychological impact of quarantine and how to reduce it: rapid review of the evidence. Lancet. 2020;395(10227):912-920.
  • Brown, M. (2008). Comfort zone: Model or metaphor?. Journal of Outdoor and Environmental Education, 12(1), 3-12.
  • Damasio, A. R. (1992). Aphasia. New England Journal of Medicine, 326(8), 531-539.
  • Deighton J., Lereya S.T., Casey P., Patalay P., Humphrey N, Wolpert M. (2019). Prevalence of mental health problems in schools: poverty and other risk factors among 28 000 adolescents in England. The British journal of psychiatry : the journal of mental science. 2019, 1-3.
  • Hossain, M.S., Sultana, A., Purohit, N. (2020). Mental health outcomes of Quarantine and isolation for infection prevention: A systematic umbrella review of the global evidence. psyarxiv.com/dz5v2/. Erişim tarihi Mayıs 2020.
  • Loades, M. E., Chatburn, E., Higson-Sweeney, N., Reynolds, S., Shafran, R., Brigden, A., Crawley, E. (2020). Rapid Systematic Review: The Impact of Social Isolation and Loneliness on the Mental Health of Children and Adolescents in the Context of COVID-19. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry.
  • Senek, S., Toz, H. (2019). Aytül Akal’ın masallarında günümüz çocuklarının yaşadığı temel sorunlara yönelik iletiler. Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi, (16), 217.