Olgu Sunumu: Stevens-Johnson Sendrom’lu Çocuğun Hemşirelik Bakımı

Stevens-Johnson Sendromu (SJS), sıklıkla ilaçlar/aşılar/viral infeksiyonlar ile ilişkili gelişen deri ve mukozaları tutan, hedef lezyonlar ve büllerle seyreden, nadir görülen fakat yaşamı tehdit edebilen mukokutanöz bir hastalıktır. Bu nedenle SJS’nin ciddi boyutlara ulaşmadan iyileştiril¬mesinde hemşirelik bakımının rolü oldukça önemlidir. Bu olguda SJS’li çocuğun ailesinden onam alınmış olup, hemşirelik bakımı Roper, Logan ve Thierney’in hemşirelik modeli doğrultusunda anlatılmaktadır. Ateş, boğaz ağrısı, yüzde kızarıklık, dudaklarda kuruluk ve gözlerde şişme şika¬yeti ile özel hastaneye daha sonra da ileri tetkik ve tedavi için üniversite hastanesine getirilen 11 yaşındaki erkek hasta, durumunun kötüleşmesi üzerine çocuk yoğun bakım ünitesine kabul edildi. Roper, Logan ve Thierney’in hemşirelik modeline göre hemşirelik bakımı planlanan hastaya; SJS ile ilişkili tüm vücudunda açık yaralar, patlamış büller ile bulgulanan deri bütünlüğünde bozulma, oral mukozal puanı (3) ve ağız içinde ve dudak kenarında yaygın yaralar ile bulgulanan oral mukozal membranda bozulma, 39,2oC ile bulgulanan vücut sıcaklığında değişim/ hipertermi, vücudundaki yaygın açık yaralarla ilişkili hastanın kendi ifa¬desi ile bulgulanan (ağrı puanı 6) ağrı, hareketsizlik ile ilişkili bir haftadır defekasyona çıkamama ile bulgulanan konstipasyon hemşirelik tanıları kondu. Hipertermi tanısına yönelik tüm vücudu steril ılık distile su ile yıkandı ve antipiretik ilaçlar uygulandı. Deri bütünlüğünde bozulma tanısına yönelik hastanın tüm vücudu günde iki kez distile steril su ile yıkanarak yaralarına Bactroban® ve Bepanthen® pomat uygulandı, yatak takımları steril olacak şekilde değiştirildi. Çocuk yoğun bakım ünitesinde bakım ve tedavisi tamamlanan hasta, vücudundaki açık yaralar iyileşmiş bir şekilde başka bir kliniğe transfer edildi.

Case Report: Nursing Care of Child with Stevens-Johnson Syndrome

Stevens-Johnson Syndrome (SJS), which is a rare but life-threatening mucocutaneous disease, often related drugs/vaccines/viral infections, involving skin and mucous membranes, characterized by target lesions and blisters. Therefore, role of nursing care is a major important in improving of SJS’s symptoms. In this case, nursing care of child with SJS is explained in accordance by Roper, Logan and Thierney’s nursing model. 11-year-old male patient admitted to private hospital with fever, sore throat, facial redness, dryness of the lips and eyes swelling, then his situation was deterioration, for further examination and treatment transferred to the university hospital in the pediatric intensive care unit. Nursing care was planned in accordance by Roper, Logan and Thierney’s nursing model. Nursing diagnoses were determined disruption in skin integrity with finding open sores, ruptured bullae, oral mucosal membrane disruption with finding common edge in the mouth and lip sores (oral mucosal assessment score 3), hyperthermia with finding 39.2°C fever, pain with finding assessment pain score 6 related SJS; constipation with finding he hasn’t got defecation for a week related inactivity. All body was washed with warm sterile distilled water and was given antipyretic drug for improve to hyperthermia. His body was washed by sterile distilled water and later Bactroban® and Bepanthen® ointment was applied to his sores, bedding was changed to be sterile. Nursing care and treatment of child was completed who open wounds has healed on his body and later he was transferred to another clinic.

___

  • 1. Pelit A, Akova Y. Stevens Johnson sendromunda göz bulguları ve tedavisi. T Klin J Med Sci. 2004; 24: 284-288.
  • 2. Turan H, Vatansever S, Özdemir Ö, Cantez Y, Sarıcaoğlu H. Çocuklarda Steven’s Johnson sendromu ve toksik epidermal nekroliz. Güncel Pediatri. 2008; 6: 104-110.
  • 3. Önder E, Albayrak H, Gürlevik Z, Aydın Y. İlaçlara bağlı Stevens-Johnson sendromu. Düzce Tıp Dergisi. 2010; 12: 98-103. 4. Köse Ş, Yalçın AD, Akkoçlu G. Stevens-Johnson sendromlu bir olgu sunumu. Asthma Allergy Immunol. 2012; 10: 158-162.
  • 5. Soyer ÖU, Durmaz E, Akçören Z, Demirgüneş E, Şekerel BE. Toksik epidermal nekrolizis ve Steven Johnson sendromunda intravenöz immünglobulin kullanımı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi. 2010; 53: 136-140.
  • 6. Roper N, Logan W, Tierney A. A model for nursing based on a model living. 4th ed. Newyork: Churcill Living Stone Publish; 1996. p.10-250.
  • 7. Roper N, Logan WW, Tierney AJ. The Roper-Logan-Tierney Model of Nursing: Based on Activities of Living. Edinburgh: Elsevier Health Sciences; 2000. p.8-120.
  • 8. Terzi B, Kaya N. Yoğun bakım hastasında hemşirelik bakımı. Yoğun Bakım Derg. 2011; 1: 21-25.
  • 9. Kaya N. Roper, Logan Tierney’in hemşirelik modeli. İçinde: Kamerya B, Türkinaz A, ed. Hemşirelik Esasları Uygulama Rehberi. İstanbul: İstanbul Medikal Yayıncılık; 2012. p.1-7.
  • 10. Ho HHF. Diagnosis and management of Stevens-Johnson syndrome and toxic epidermal necrolysis. Medical Bulletin. 2008; 13: 17-20.
  • 11. Lehloenya R. Management of Stevens-Johnson syndrome and toxıc epıdermal necrolysıs. Current Allergy & Clinical Immunology. 2007; 20: 124-128.
Clinical and Experimental Health Sciences-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi