SEBASTIAN LEE OP.31 ETÜT KİTABI 11.ETÜDÜN TEKNİK VE BİÇİMSEL ANALİZİ

SEBASTIAN LEE OP.31 ETÜT KİTABI 11.ETÜDÜN TEKNİK VE BİÇİMSEL ANALİZİ

Bu çalışmanın evrenini; Türkiye’de Eğitim Fakülteleri Müzik Öğretmenliği Anabilim Dallarında verilen viyolonsel derslerinde yaygın olarak kullanıldığı daha önceki araştırmalarda saptanmış olan Sebastian Lee Op.31 etüt kitabı oluşturmaktadır. Örneklemini ise Op.31 nolu etüt kitabında yer alan 40 etüt içerisinden daha önce analizi yapılmamış olan etütler arasından rastlantısal olarak seçilmiş 11 numaralı etüt oluşturmaktadır. Çalışma 11 numaralı Fa majör etüdün form ve teknik açıdan incelendiği betimsel bir çalışmadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi modeli kullanılmıştır. Bu çalışmanın, bu metodu kullanacak öğrenci ve mesleğe yeni başlamış öğretmenlere yardımcı olması beklenmektedir. Çalışmada etüdün çalıcıya katkıları ortaya konmuş, sağ ve sol el kazanımları tespit edilmiştir. Çalışmada kitabın 11.  etüdünün A, B, A1 formunda fa majör bir etüt olduğu ve sağ elde daha çok “farklı hızlarda yay kullanma” becerisi (%79), “tel değiştirme” becerisi (%75), “legato çalma” becerisi ( %59)  kazandırma,  sol elde ise “vibrato yapabilme” becerisi kazandırma ( %60) ile “pozisyon geçme” becerisi kazandırma (%57) konularında katkı sağladığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Çalışmanın sonucunda elde edilen kazanımlara yönelik, çalışacak bireylere kolaylık sağlayacak öneriler getirilmiştir.

___

  • Aydın, B. (2006). Viyolonsel eğitiminde kullanılan D. Popper op.73 no’lu metodunun incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, İzmir.
  • Burubatur, M. (2006). Eğitim fakülteleri müzik eğitimi ana bilim dallarında birinci sınıf 1. ve 2. yarıyıl viyolonsel eğitiminde en çok kullanılan metot etüt ve egzersizlerin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi ,Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya .
  • Çınardal, C. (2013).Keman eğitiminde kullanılan M. Crickboom metodunun incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Kapçak, Ş. Çilden, Ş. (2012). Keman eğitiminde kullanılan Fiorillo 36 Etüden metodunun sağ el, sol el teknikleri ve müzikal dinamikler açısından incelenmesi. Gefad / Gujgef32 (2),267-280.
  • Katırcı, H. Yüce, A. (2016).Dergi reklamlarında spor ünlüsü kullanımı Türkiye örneği. The Turkish online journal of design, art and communication,Sayı 2 .
  • Özdemir, G Dalkıran, E. (2011). Viyola öğretimine yönelik örnek etüt analizi. İnönü Üniversitesi Sanat Ve Tasarım Dergisi,cilt 1(sayı2),135-142.
  • Uçan, A. (1997). Müzik egitimi, Müzik ansiklopedisi yayınları, Ankara: Adalet Matbaası.