MÜZİKTE ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİNE İLİŞKİN KAYNAKLAR VE KAVRAMLAR

Bu araştırmada; eğitimin bir boyutunu oluşturan müzik dersinin işlenmesi için öğretim yöntem ve teknikleri oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu bağlamda araştırmada, müzik dersinin anlatım ve uygulanmasında kullanılan müzikte özel öğretim yöntem ve tekniklerinin detaylarının ortaya konulması ve öğretimde nasıl bir sıralama ya sahip olduğunun saptanması amaçlanmıştır. Bu amaca ilişkin dört alt probleme cevap aranmıştır. Ayrıca müzik öğretim yöntem ve tekniklerinin literatür içerisindeki yeri, öğretmen adaylarının meslek hayatına başladıklarında karmaşa yaşamalarını önleyeceği, ayrıca müzik öğretim yöntem ve tekniklerinin detaylarını ortaya koyarak müzik öğretmenlerine, müzik öğretmeni adaylarına, öğretim elemanlarına ve ülkemizin eğitim sistemine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.Bu araştırmada nitel araştırma türünde betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın tüm alt problemlerinin çözümlenmesine yönelik “durum çalışması” modeli, veri toplama tekniklerinden “doküman incelenmesi”, veri analizi için ise “içerik analizi” yöntemi kullanılmıştır.            Araştırma ve sonucunda, Müzik öğretim yöntem ve tekniklerinin literatür içerisindeki mevcut durumu ortaya konulmuştur. Türkiye’ de bu alanla ilgili üç kaynağa ulaşılmış en son 2016 yılında müzik öğretim yöntem ve tekniklerini içeren bir kaynak daha basılmıştır. Kaynaklar arasında ortak noktalar bulunduğu gibi birbirine uygun olmayan yönlerinin olduğu da görülmektedir. Müzik öğretim yöntem ve teknikleri ile ilgili az kaynağın oluşu bu alanda yeni çalışmalar yapılmasını gerektirmektedir ve bu çalışmaların yapılması eğitim- öğretim sistemimize katkı sağlayacağı düşünülmektedir. 

SOURCES AND CONCEPTS RELATED TO METHODS AND TECHNICS OF MUSIC TEACHING

In this research, teaching methods and techniques are of great importance to the teaching of music classes which composes a dimension of education. In this context, the research is aimed teaching special methods and techniques of music teaching with the methods and techniques used in lectures and practice of music classes, as well as defining the gradation that music classes have. Four sub-probing answers were sought regarding this purpose. It is also thought that clarifying the place of music teaching methods and techniques in literature will prevent prospective teachers to be confused at the beginning of their career; moreover, by revealing the details of teaching methods and techniques of music, it will make contribution to music teachers, prospective music teachers, instructors, and our educational system.For this purpose, descriptive research method of qualitative research type is used in the research. “Case study” model for the analysis of all sub-problems of the research, “document review” as the data collection technique, and “content analysis” method for data analysis are used in the research. As a result of the research, the current state of the methods and techniques of music teaching in the literature are presented. Three sources related to this field have been reached in Turkey. Lastly in 2016, another resource containing music teaching methods and techniques was published. it is seen that there are mismatching points as well as common grounds among the sources. The lack of sources on music teaching methods and techniques necessitates a new work in this area and It is thought that these studies will contribute to our education and training system.

___

  • Aral, N. Köksal, A, A. Sığırtmaç, A. (2006). Beş-Altı Yas GrubundakiÇocukların Yaratıcılıkları Üzerinde Orff Öğretisine Dayalı Müzik Eğitimine Etkisinin İncelenmesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi www.e-sosder.com ISSN:1304-0278 Kıs-2006 C.5 S.15 (1-9)
  • Çevik, D. B. (2007). Müzik Öğretim Yöntemlerinden, Orff Müzik Öğretisine Genel Bir Bakış. BAU FBE Dergisi, Cilt:9, Sayı:1, 95-100 Temmuz 2007
  • Demirel, Ö. (1997) Eğitimde Program Geliştirme. Ankara. Pegem A Yayıncılık.
  • Demirel, Ö. (2004). Kuramdan Uygulamaya Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: Pegem A Yayıncılık: syf.153.
  • Demirel, Ö. (2014). Öğretim İlke ve Yöntemleri Öğretme Sanatı. Ankara: Pegem Akademi. S.77-128
  • Ereş, F. (2007). Eğitim Bilimlerine Giriş. Ankara: Maya Akademi.
  • Ertürk, S. (1984). Eğitimde Program Geliştirme. Ankara. Yelkentepe Yayınları.
  • Gözütok, F.D. (2007). Öğretim İlke ve Yöntemleri. Ankara: Ekinoks Eğitim Danışmanlık Hizmetleri ve Basın Yayınları.
  • Gürgen, E. T. (2006). Müzik Eğitiminde Yaratıcılığı Geliştiren Yöntem ve Yaklaşımlar. Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt: 7 Sayı:12 Güz 2006 s. 81-93
  • Gürgen, E. T. (2009). Farklı Müzik Eğitimi Yöntemlerinin Öğrencilerin Müziksel Becerileri Üzerindeki Etkileri. Bildiriler – 8. Ulusal Müzik E?itimi Sempozyumu, 23–25 Eylül 2009, OMÜ
  • Jacobsen, D. And others. (1985). Methods for teaching: ASkills Approach. Londan: Charles E. Merrill Pub. Co.’dan Aktaran: Yeşil, R. ve Yeşil, S. (2013/2014). -Eğitim Programları ve Öğretim- Öğretim İlke ve Yöntemleri. Ankara: Sonçağ Yayıncılık.
  • Oğuzkan, A. F. (1993). Eğitim Terimleri Sözlüğü. Ankara: TDK Yayınları.
  • Özcan, V. (2007). Orff Öğretisinin Ve Yaratıcı Dramanın Uygulandığı Ve Uygulanmadığı Okullarda Öğrencilerin Müzik Dersine Olan Tutumlarının Karşılaştırılması. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Müzik Öğretmenliği Programı Yüksek Lisans Tezi.
  • Özen, N. (2004). Çalgı Eğitiminde Yararlanılan Müzik Eğitimi Yöntemleri. GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 24, Sayı2 (2004) 57-63
  • Sağlam, M. diğerleri.(2005) Özel Öğretim Yöntemleri. Eskişehir. TC. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Yayınları.
  • Sünbül, A.M. (2011). Öğretim İlke ve Yöntemleri. Konya: Eğitim Akademi.
  • Uçan, A. (2005). Müzik Eğitimi Temel Kavramlar- İlkeler- Yaklaşımlar ve Türkiye’deki Durum. Ankara: Evrensel Müzikevi Yayınları.
  • Varış, F. (1988). Eğitimde Program Geliştirme.Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayını No: 157, Ankara.
  • Varış, F. diğerleri.(1991). Eğitim Bilimine Giriş. Ankara: Alkım Yayınları.
  • Varış, F. (1994). Eğitimde Program Geliştirme. Teori ve Teknikler. Ankara: Alkım Yayıncılık
  • Yeşil, R. Yeşil, S. (2013/2014). -Eğitim Programları ve Öğretim- Öğretim İlke ve Yöntemleri.Ankara: Sonçağ Yayıncılık.
  • Yıldırım, A. Şimşek, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık San. Ve Tic. A.Ş.