TÜRK KÜLTÜRÜNÜN SURİYE ARAPÇASI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Öz I. Dünya savaşının sonuçları, Arap coğrafyasına demografik ve siyasal yıkım getirdiği gibi kültürel mirası da akamete uğratmıştır. Ancak Tarihi süreç içerisinde Türk toplum yapısının kimlik ve kültür kodlarının en açık şekilde günümüze kadar ulaştıran Suriye, ortak dil, kültür ve geçmişi gözler önüne sermektedir. Suriye’deki toplumsal yapının Türk kültürünü geleceğe de taşıyacak içeriğe sahip olması, önemli bir olgu olarak ortaya çıkmaktadır. Suriye’nin coğrafi yakınlığı ve Türk nüfus yoğunluğu sayesinde günümüzde kullanılan dil üzerinden devam etmektedir. Suriye’de ilmi, fikri ve mimari anlamda da Türk varlığının birikimini bünyesinde barından Suriye’de özellikle gündelik hayat içerisinde kullanılan dil, bu kültürün hala varlığını devam ettirdiğini kanıtlamaktır. Bu çalışma, Suriye’deki Türk kimliğinin etki alanın kavramak ve akademik bir yaklaşımla veriler sunmayı amaç edinmektedir.

___

  • EL-ESEDİ, Muhammed Hayr. (2009), Mevsuatu Haleb el-mukarane, Halep: Cemiyetu’l-Adiyat.
  • EN-ENDÜLÜSİ, Ebu Hayyan. (?), el-İdrak lisani’l-Etrak, İstanbul: Matbaayı Amire.
  • EL-FEHHAM, İbrahim. (1308), “el-Elfazu’l-ecnebiyye fi lügati’s-sayyadin ve’l-mellahin ve usulühe’l-lügaviyye fi’l-İskenderiye”, Mecelletü’l-Lisan el-Arabi, 13:1, Rabat: Mektebü Tensiku’t-Ta’rib.
  • ERGÜL, F. Aslı. (June 2012), “The Ottoman Identity: Turkish, Muslim or Rum?”, Middle Eastern Studies, 48:4, pp. 629-645.
  • RAUF, İsa. (Ağustos 1911), “Nazratun amme fi lügati Bağdat el-ammiyye”, Mecelletü Lügati’l-Arab, c. 2.
  • TUTAR, Adem. (2010), "XIX. Yüzyılın İkinci Yarısında Halep Şehrinin Kültürel Yapısı", Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi,15:2, s.79-89.
  • TOMAR, Cengiz. (2009), "Suriye", TDV İslâm Ansiklopedisi, XXXVII, s.557-559.