TÜRKİYE’DE EKONOMİK ANLAMDA KAÇAKÇILIK SUÇLARI VE GÜVENLİK UYGULAMALARI (2017-2018)

Öz Dünya, suç örgütlerinin kolayca birbirleriyle irtibat sağlayabildikleri ve teknolojinin de yardımıyla birçok suçu daha kolay ve farklı yöntemler kullanarak işleyebildikleri küresel bir duruma gelmiştir. Bu yönü ile suç örgütleri birçok bağlantısı olan organizasyonlar şeklinde ifade edilebilir. Maksimum maddi kazanç hedefiyle hareket eden bu organizasyonlar için yüksek getirisi olan suç faaliyetleri ve bölgeler, her zaman yasa dışı yatırım yapılabilecek potansiyel alanlar olarak belirlenmiştir. Yapılanma boyutuna baktığımızda ise örgütlü suçlar için standart bir organize suç yapılanmasından söz edilemez Yapılanmada böyle bir farklılaşma olsa da, suç işlemek amacıyla kurulan bu örgütler faaliyetlerini kararlılık içinde ve planlı olarak sürdürmek noktasında aynı özellikleri sergilemektedirler. Türkiye, bir yandan içinde bulunduğu coğrafi konumunun bir takım sosyal, ekonomik ve kültürel avantajlarından faydalanırken, diğer yandan sınır bölgelerine olan yakınlığını ile ekonomik olarak tehdit altında bulunmaktadır. Özellikle kaçakçılık suçları ile hareket halinde olan suç örgütlerinin Türkiye üzerine yönelik veya Türkiye üzerinden gerçekleştirdikleri kaçakçılık faaliyetlerinden olumsuz yönde etkilenmektedir. Türkiye’yi ekonomik ve sosyal olarak olumsuz etkileyen kaçakçılık, çok boyutlu, çok aktörlü, değişken yapılı bir süreçtir. Kaçakçılık suçları, niteliği itibariyle doğrudan sınır ihlali yapılmak suretiyle ya da temel gümrük işlemlerine aykırı hareket edilerek gerçekleştirilmektedir. Çeşitlilik ve işleniş yöntemleri açısından geniş bir yelpazeye sahip olan kaçakçılık suçları, düşük maliyetle yüksek kazanç sağlaması sebebiyle organize suç ve terör örgütlerinin faaliyet alanı içerisinde yer almaktadır. Bu çalışma ile kaçakçılık suçu ve kaçakçılık suç türlerinden; Akaryakıt Kaçakçılığı, Tütün ve Tütün Mamulleri Kaçakçılığı, Alkollü İçki Kaçakçılığı, Emtia Kaçakçılığı ile Kültür ve Tabiat Varlıkları Kaçakçılığı Suçları ile mücadelede gerçekleşen uygulamalar ve bu uygulamaların ekonomik yansımalarının üzerinde durularak değerlendirmeler yapılmıştır. Bu değerlendirmeler İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığından alınan bilgi ve belgelere dayalı olarak Türkiye’de kaçakçılık suçlarının 2012-2017 yıllarına ait verileri baz alınarak hazırlanmıştır.

___

  • tlı, C. (2003). Iğdır Nahçıvan İlişkilerindeÖnemli Geçiş Noktası Hasret Kapısı Açılışı ve İki ülke ilişkilerindeki Rölü. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(28).
  • Kahveci, M. (2014). Organize Suçların Ülke Ekonomisine Etkilerinin İstatistiksel Analiz ve Kontitatif Açıdan Değerlendirilmesi YYLT. İstanbul. Meray, S. L. (1970). Lozan Barış Konferansı Tutanaklar Belgeler. Ankara.