Ziya Gökalp'in Çanakkale şiirinde benlik algısı ve kimlik kurgusu

Kimlik, bireyselden toplumsala doğru bir gidişle kendisine tanım alanlarıoluşturan bir yapıdır. Bu yapı içerisinde beni tanımlama ihtiyacı duyan her bi-rey, bizden de bahsetmek durumundadır. Dolayısıyla salt bir benlik algısı müm-kün değildir. Benlik ancak kendisini var eden değerler dizgesi içerisinde kolektifyapıyla anlam kazanır. Bu kolektif yapıyı ise toplumda ortak aidiyetler olarakadlandırılan dil, tarih, coğrafya ve din gibi unsurlar sağlar. Bu unsurlarla bir-birine bağlanan toplumlar millet olurlar.Ziya Gökalpin Çanakkale adlı şiiri bir milletin çöküş sürecinden kendibenlik algısına yapılan saldırılar aracılığıyla nasıl kurtulduğuna gönderme ya-par. Benliğini algılayan millet geleceğe dönük kimliğini de kurmayı hedefler. Buçalışmada Gökalpin Çanakkale şiirindeki benlik algısı ve kimlik kurgusu Türkmilletinin varoluş mücadelesini nasıl ele aldığı noktasına odaklanmaktadır.

The conception of ıdentification and ıdentity in the Çanakkale poem by Ziya Gökalp

Identity is a structure that creates a definition area for itself, moving fromthe individual to society. In this structure, every individual who needs to identifythe I , is also obliged to mention the we . Therefore, a completely independentdefinition of the self is impossible. The self only attains its true meaning within a collective structure, which makes it possible to exist. That collective structureis comprised of such elements as language, history, geography and religion, allof which can be termed as common identification values . Societies intertwinedthrough these elements can only become nations.Çanakkale , a poem by Ziya Gökalp, focuses mainly on how a nation re-stores itself from a state of collapse through attacks made upon its conception ofself. A nation, comprehending the importance and true nature of its own self ,begins to reshape its identity for the future. In this study, Çanakkale , a poem byZiya Gökalp focusing on the conception of the self and identity, will be analysedin terms of how the Turkish nation managed to reshape its destiny and identity.

___

  • Akarsu, Bedia , Dil-Kültür Bağlantısı, İnkılap Yay., İstanbul, 1998.
  • Aksan, Doğan , Her Yönüyle Dil-Ana Çizgileriyle Dilbilim, Türk Dil Kurumu Yay., Ankara, 1998.
  • Bayur, Yusuf Hikmet, Türk İnkılâbı Tarihi, Türk Tarik Kurumu Basımevi, c. III, Ankara, 1991.
  • Bergson, Henri, Madde ve Bellek, (çev. Işık Ergüden), Dost Kitabevi Yay., Ankara, 2007.
  • Foucault, Michel, Bilginin Arkeolojisi, (çev. Veli Urhan - haz. İlkay Özküralpli), Ayrıntı Yay., İstanbul, 2011.
  • Gökalp, Ziya, Ziya Gökalp Külliyatı – I Şiirler ve Halk Masalları, (haz. Fevziye Abdullah Tan- sel), Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1989.
  • Gökalp, Ziya, Türkçülüğün Esasları, Elips Kitap, Ankara, 2011.
  • Guenon, Rene, Yatay ve Dikey Boyutların Sembolizmi, (çev. Fevzi Lütfi Topaçoğlu), İnsan Yay., İstanbul, 2001.
  • Jusdanis, Gregory, Gecikmiş Modernlik ve Estetik Kültür , (çev. Tuncay Birkan), Metis Yay., İstanbul, 1998.
  • Kanter, M. Fatih, Millî Edebiyat Dönemi Türk Şiirinde Benlik Algısı ve Kimlik Kurgusu, Kita- bevi Yay., İstanbul, 2014.
  • Korkmaz, Ramazan, Aytmatov Anlatılarında Ötekileşme Sorunu ve Dönüş İzlekleri, Grafker Yay., Ankara, 2008.
  • Smith, Anthony D., Milli Kimlik, (çev. Bahadır Sina Şener), İletişim Yay., İstanbul, 2009.