Ana Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Yerfıstığı Çeşitlerinin Önemli Agronomik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Bu çalışma; ana ürün koşullarında yetiştirilen bazı yerfıstığı çeşitlerinin önemli agronomik ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya konu olan denemeler 2013 ve 2014 yıllarında, Ç.Ü Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümüne ait araştırma alanında kurulmuş ve yürütülmüştür. Denemede; Halisbey, Sultan, NC-7, Osmaniye 2005, Batem-5025, Florispan, Brantley, Wilson, Georgia Green, Ha-runner, Flower 22 (Ç-1), Flower 32 (Ç-2) ve Flower 36 (Ç-3) gibi farklı meyve ve tohum özelliğine sahip çeşitler materyal olarak kullanılmıştır. Denemeler tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Ekimler Nisan ayının ilk yarısında, hasatlar ise Ekim ayının ilk haftasında yapılmıştır. Denemeye alınan çeşitlere ait; bitki başına meyve sayısı, bitki başına meyve ağırlığı, meyvelerde kalite sınıflaması, 100 meyve ağırlığı, 100 tohum ağırlığı, iç oranı, yağ oranı, ham yağ verimi, protein oranı ve dekara verim gibi önemli agronomik ve kalite özellikleri incelenmiştir. İki yıllık sonuçlara göre denemeye alınan yerfıstığı çeşitlerinin kabuklu meyve verimi değerleri 366 -879 kg/da arasında değişim göstermiştir.  Dekara en yüksek verim Sultan (879 kg/da) ve Halisbey (779 kg/da) çeşitlerinden elde edilmiştir. Denemeye alınan yerfıstığı çeşitlerinin yağ oranı %47-51 arasında, protein oranları ise %24-28 arasında değişim göstermiştir.

The Determination of Some Important Agronomical and Quality Properties of Peanut Varieties in Main Crop Conditions

The objective of this study was to determine important agronomical and quality properties of some peanut varieties in main crop conditions in Cukurova region. 13 peanut varieties such as Halisbey, Sultan, NC-7, Osmaniye 2005, Batem-5025, Florispan, Brantley, Wilson, Georgia green, Ha-runner, Flower-22, Flower-32 and Flower-36 were used as a research material in this study. The experiment was conducted in University farm in 2013 and 2014. The experimental design was a Randomized Complete Block with three replications. The agronomical and quality characteristics such as pod number per plant, pod weight per plant, pod quality  calibrations, 100 pod weight, 100 kernel weight, kernel/hull percentage, oil content, crude oil yield, protein content and pod yield per decar were investigated. According to a two-year average, the pod yield was varied between 383-879 kg/da and the highest pod yield was obtained from Sultan (879 kg/da) and Halisbey ( 779.2 kg/da) varieties. The oil and protein content of varieties were varied between 47-51% and 24-28% respectively.

___

  • Arıoğlu H.H., 2014. Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. Çukurova Üniversitesi, Ziraat fakültesi Ders Kitabı No:220, A-70, Adana
  • Arıoğlu H.H., İşler N., 1990a. Çukurova Bölgesinde ana ürün olarak yetiştirilecek bazı Runner ve Virginia tipi yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) çeşitleri üzerine bir araştırma. Ç.Ü.Z.F. Dergisi 5(3): 121-136.
  • Arıoğlu H.H., İşler N., 1990a. Çukurova bölgesinde ana ürün olarak yetiştirilecek bazı Spanih ve Valencia tipi yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) çeşitleri üzerine bir araştırma. Ç.Ü.Z.F. Dergisi, 5(4): 95-110.
  • Çalışkan M.E., Mert M., İşler N., Çalışkan S., 2000. Hatay yöresinde ıı. ürün olarak yetiştirilen Virginia tipi bazı yerfıstığı (Arachis hypogaea L. subs. hypogaea var. hypogaea) genotiplerinin önemli tarımsal ve kalite özellikleri ile bu özelliklerin verim oluşumuna etkileri. Turk J Agric For., 24: 87–94.
  • FAO 2013. İstatistik Bölümü İnternet Sitesi. http://faostat.fao.org.
  • İşler N., Çalışkan M.E., Boydak E., 1997. Virginia Tipi Bazı Yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) Çeşitlerinin Şanlıurfa Bölgesi Ana Ürün Koşullarındaki Verimi ile Bitkisel Özelliklerinin Belirlenmesi. Türkiye II. Tarla Bitkileri Kongresi, 22-25 Eylül 1997, Samsun, s:631-633.
  • TÜİK 2014. Türkiye İstatistik Kurumu İnternet Sitesi. http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkilel.zul
Biotech Studies-Cover
  • ISSN: 2687-3761
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1992
  • Yayıncı: TAGEM Journals
Sayıdaki Diğer Makaleler

Mikro Elementlerin (Fe, Zn, B ve Mn), Şekerpancarında (Beta vulgaris L.) Kalite Kriterleri Üzerine Etkisi

Amir RAHIMI, Neşet ARSLAN, Seyamak ESMZAD

Bazı Şeker Pancarı Çeşitlerinin Eskişehir Koşullarındaki Performansları

Engin Gökhan KULAN, Mehmet Demir KAYA, Ertuğrul KARAŞ

İkinci Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Soya Çeşitlerinin Önemli Agronomik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Halil BAKAL, Halis ARIOĞLU, Leyla GÜLLÜOĞLU, Cemal KURT, Bihter ONAT

Humik Asit Uygulama Zamanı ve Dozlarının Kışlık Kolzada Verim ve Verim Öğelerine Etkileri

Mehtap GÜRSOY, Farzad NOFOUZİ, Dilek BAŞALMA

Pamuk (Gossypium hirsitum L.)’da Yabancı Ot Kontrolü İçin Kritik Periyodun Belirlenmesinde Sıra Arası Mesafesi Etkilerinin Araştırılması

Nihat TURSUN, Selvi BUDAK, Zekeriya KANTARCI

Erzurum Çevresinde Doğal Yayılış Gösteren Salvia Türleri ve Tıbbi Özellikleri

Hakan ÖZER

İleri Islah Kademesindeki Patates Klonlarının Üretici Koşullarında Performanslarının Belirlenmesi

Canan KAYA, Tuğçe KARA, Aydın KARAKUŞ, Fırat SEFAOĞLU

Yazlık Kolzada (Brassica napus ssp. oleifera) Farklı Gelişim Dönemlerinde ve Farklı Dozlarda Humik Asit Uygulamanın Verim ve Verim Ögelerine Etkileri

Seçil CANDAŞ, Sibel DAY, Nilüfer KOÇAK, Özer KOLSARICI

Ege Bölgesi Koşullarında Farklı Sıra Arası Mesafelerinde Yetiştirilen Bazı Yem Bezelyesi (Pisum arvense L.) Çeşitlerinin Verim ve Diğer Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma

Yaşar Tuncer KAVUT, Ahmet Esen ÇELEN, Ş. Emre ÇIBIK, M. Ali URTEKİN

Eskişehir Koşullarında Macar Fiği (Vicia pannonica Crantz.) Hat ve Çeşitlerinde Yem ve Tohum Verimleri

İlker ERDOĞDU, A. Levent SEVER, A. Kadir ATALAY