Akdeniz Bölgesinde Bozulmuş Çim Alanlarında Üstten Tohumlamanın Çim Kalitesine Etkisi

Bu çalışma, 2011- 2012 yıllarında Akdeniz bölgesinde bozulmuş çim alanlarını üstten tohumlama amacıyla kullanılabilecek farklı serin mevsim çim türleri ve karışımlarını belirlemek amacıyla Mustafa Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümünde yürütülmüştür. Çalışmada kaplama hızı, çim rengi ve çim kalitesi incelenmiştir. En yüksek kaplama hızı saf çok yıllık çimde çok sık (%86.3), en düşük ise saf çayır salkım otunda seyrek (%23.1) olarak tespit edilirken, çim renginin tüm üstten tohulama uygulamalarda yeşil renkte (7.2’in üzerinde), ancak kontrol parselinde sarı-yeşil (4.4) olduğu belirlenmiştir. Yapılan üstten tohumlama uygulamaları ile çim kalitesinin ise kabul edilebilir ve iyi (6.0 ve 7.0) düzeye ulaşmasını sağlamış ancak, kontrol parselde kötü (3.5) olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, Akdeniz bölgesinde bozulmuş çim alanlarında kış döneminde görselliğinin yeniden kazandırılması için yapılan üstten tohumlamada serin mevsim çim türlerinden çok yıllık çim ve kamışsı yumak türlerinin ikili karışımı ya da bu türlerin rizomlu kırmızı yumak ve çayır salkım otuyla ikili ve üçlü karışımları başarılı bir şekilde kullanılabileceği saptanmıştır.

Effect of Overseeding on Quality of Turfgrass in Deformed Lawn Under Mediterranean Conditions

This study was carried out to determine suitable cool season grass species and mixtures for deformed grasslands by using over-seeding method in Mediterranean Region between 2011 and 2012 at Mustafa Kemal University, Agricultural Faculty, Department of Field Crops. In this study, cover rate, grass color, leaf texture, grass density and quality was investigated. The highest cover rate (86.3%) values was obtained from pure perennial grass, the lowest (23.1%) was from blue grass. In terms of grass color, all treatments were greener (over 7.2 score) than control treatment which was yellow - green (4.4 score).  Grass quality was more acceptable and higher (between 6.0 and 7.0 scores, respectively) than in control treatment (the lowest score of 3.5). Our results showed that cool season grass species such as perennial grass and tall fescue mixtures or their double or triple mixtures with creeping red fescue and Kentucky bluegrass species could be successfully used to recover deformed grasslands of Mediterranean Regions especially during winter seasons.

___

  • Açıkgöz E., 1994. Çim Alanlar Yapım ve Bakım Tekniği. Çevre Ltd, Şti, Yayınları: 4, 1, Baskı, Ön-Mat A,Ş, 203s, Bursa,
  • Arslan M. ve Çakmakçı S., 2004. Farklı çim tür ve çeşitlerinin antalya ili sahil koşullarında adaptasyon yeteneklerinin ve performanslarının belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(1): 31-42.
  • Avcıoğlu A., Soya H., Birant M. ve Geren H., 1996. Yeşil alan buğdaygillerin seçiminde temel ilkeler ve türkiye'deki uygulamalar. Türkiye 3, Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Kongresi, Erzurum, s. 782-788.
  • Avcıoğlu R., 1997. Çim Tekniği, Yeşil Alanların Ekimi, Dikimi ve Bakımı. Ege Üni., Matbaası, Bornova-İzmir, s. 271.
  • Barış Y., 1996. Yeşil alan bitkisi olarak kullanılan bazı buğdaygillerin morfolojik ve agronomik özellikleri ile kaplama dereceleri üzerinde bir araştırma, (Yüksek Lisans Tezi), Ege Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı.
  • Demiroğlu G., Geren H., Kır B. ve Avcıoğlu R., 2010. Performances of some cool season turfgrass cultıvars in Medıterranean envıronment: II, Festuca arundinacea Schreb., Festuca ovina L., Festuca rubra spp, rubra L,, Festuca rubra spp. trichophylla Gaud and Festuca rubra spp. commutata Gaud. Turkish Journal of Field Crops, 15(2): 180-187.
  • Harkess R.D., 1970. Competition between tall fescue and perennial ryegrass in pure and mixed swards under simulated field condition. Journal of Applied Ecology, 52: 497-506.
  • Kır B., Avcıoğlu R., Demiroğlu G. and Sımıc A., 2010. Performances of some cool season turfgrass specıes in Medıterranean envıronment: I, Lolium perenne L., Festuca arundinacea Schreb, Poa pratensis L., and Agrostis tenuis Sibth. Turkish Journal of Field Crops, 15(2): 174-179.
  • Kuşvuran A., 2009. Çukurova koşullarına uygun çim tür ve karışımlarının belirlenmesi ve performanslarının saptanması. Doktora Tezi, Çukurova Üni., Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, 306s.
  • Longer D.E., 1998. Overseeding warm season lawns with cool season mixtures, turfgrass species, (Ed: J.R. Clark, M.D. Richardson), Horticultural Studies 1998, Research Series 466, 72–75.
  • Martiniello P. and D’andrea E., 2006. Cool-season turf grass species adaptibility in mediterranean environments and quality traits of varieties. European Journal of Agronomy, 25: 234-242
  • Oral N., Açıkgöz E., 2001. Effects of nitrogen application timingon growth and quality of a turfgrass mixture. Journal of Plant Nutrition, 24(1): 101-109.
  • Salman A., Avcıoğlu R. Öztarhan H. Cevheri C. and Okkaoğlu H., 2011. Performances of different cool season turf grasses and some mixtures under mediterranean environmental condition. International Journal of Agriculture & Biology, 13(4): 529–534
  • Zorer Ş., 2003. Van bölgesinde tesis edilecek çim alanları için uygun tür karışımları ve ekim oranlarının saptanması. Doktora Tezi, Yüzüncü Yıl Üni. Fen Bilimleri Enst. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı.
Biotech Studies-Cover
  • ISSN: 2687-3761
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1992
  • Yayıncı: TAGEM Journals
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kaplı ve Kapsız Şeker Pancarı Tohumlarının Çimlenme, Çıkış ve Verim Bakımından İncelenmesi

Engin Gökhan KULAN, Mehmet Demir KAYA

Şeker Pancarından Biyoetanol Üretimi

Süreyya Gülfem ALTUNBAY, Ayşe KANGAL, Songül GÜREL

Macar Fiğ (Vicia pannonica Crantz.) Genotiplerinde Biyolojik Verim Özelliği Bakımından Çevreler Üzerinden Eklemeli Ana Etkiler ve Çarpımsal İnteraksiyonlar (AMMI) Analizi

Mehmet Salih SAYAR, Adem Emin ANLARSAL, Mehmet BAŞBAĞ

Aspir (Carthamus tinctorius L.)’de Verim, Yağ ve Oleik Asit İçeriği Yüksek Hat Geliştirme Islahı

Hasan BAYDAR, Sabri ERBAŞ

Laktik Asit Üretme Yeteneklerinin Yüksek Olduğu Bilinen İzolatların Mısır Silajının In Vitro Gaz Üretim Değerleri ve Yem Kalitesi Özelliklerine Etkileri

Mustafa KIZILŞİMŞEK, Negar Ebrahim Pour MOKHTARİ, Adem EROL, Çehre ÖZTÜRK, Latife GÜRKAN

Türkiye’de Yağlı Tohum ve Ham Yağ Üretimi, Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Halis ARIOĞLU

Bazı Uçucu Yağların Patateste (Solanum tuberosum L.) Bitki Aktivatörü Olarak Kullanım Olanaklarının Araştırılması

Arif ŞANLI, Tahsin KARADOĞAN, Bekir TOSUN

Haşhaşta (Papaver somniferum L.) Bazı Fizyolojik ve Morfolojik Özellikler ile Yağ ve Morfin Miktarının Belirlenmesi

Şule İNAN, Mustafa Ali KAYNAK, Fatih KÜÇÜKTABAN

İkinci Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Soya Çeşitlerinin Önemli Agronomik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Halil BAKAL, Halis ARIOĞLU, Leyla GÜLLÜOĞLU, Cemal KURT, Bihter ONAT

Harran Ovası Koşullarında Yazlık Aspir Bitkisinde Sulamanın Verim ve Yağ Kalitesi Üzerine Etkileri

Abdullah Suat NACAR, Veli D EĞIRMENCİ, Halil HATİPOĞLU, Meral TAŞ, Hüseyin ARSLAN, Ahmet ÇIKMAN, Abdullah ŞAKAK