Rousseau’nun dilin kökeni meselesine yaklaşımı

Bu makalenin konusu, düşünce tarihinin her döneminde tartışılmış “dilin kökeni” meselesine Rousseau’nun yaklaşımıdır. Konu çerçevesinde, öncelikle “dilin kökeni” meselesi ana hatlarıyla ele alınmakta, ardından Rousseau’nun meseleye yaklaşımı, ilham kaynaklarıyla ve tarihî bağlamı içinde değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Bu amaçla, Condillac, Renan gibi, meseleyi ele almış başka filozofların düşüncelerinden de faydalanılmaktadır. Rousseau dilin kökenini, insanoğlunun henüz doğa halinde yaşadığı sırada kullandığı jestlerden başlayan ve ilk sesli işaretler olan çığlıklardan söze varan bir tarihî süreçte tasvir etmeye çalışmaktadır. Rousseau’ya göre bidayette insanoğlunu konuşmaya sevk eden ilk saik, muhakeme [raisonnement] değil, teessürleri [passions] olmuştur.

___

Cassirer, Ernst (1972). La Philosophie des Formes Symboliques. Tome-I. Le Langage(traduction française par O.Hansen-Love). Paris: Ed. de Minuit.

Condillac, Etienne Bonnot de (1798). Principes Généraux de Grammaire pour toutes les Langues. Paris: A.J. Ducour.

Derrida, Jacques (1967). De la Grammatologie. Paris: Ed. de Minuit.

La Sainte Bible (1955). Paris: Club français du livre.

Merian, Johann Bernhard (1781). “Analyse de la Dissertation sur l’Origine du Langage”. Traité sur l’Origine de la Langue. (introduction, traduction et notes par Pierre Pénison). Paris: Aubier-Flammarion. 181-224.

Picq, Pascal et al. (2006). Les Origines du Langage. Paris: Le Pommier.

Platon (2007). « Cratyle ». Oeuvres complètes. (traduction française par Léon Robin avec la collaboration de J. Moreau). Paris: Gallimard.

Renan, Ernst (1858). De l’Origine du Langage. Paris: Michel Levy Frères Librairie.

Rousseau, Jean-Jacques (1993). Essais sur l’Origine des Langues. Paris: G.Flammarion.

Rousseau, Jean-Jacques, (1996). Discours sur l’Origine et les Fondements de l’Inégalité parmi les Hommes. Paris: Livres de Poche.

Saussure, Ferdinand de (1995). Cours de Linguistique Générale. (publié par Charles Bailly [i.e. Bally] et Albert Séchehaye; avec la collaboration de Albert Riedlinger, éd. critique préparée par Tullio De Mauro). Paris: Presses Universitaires de France.

Trabant, Jürgen (1992). Humboldt ou le Sens du Langage. (édition française élaborée par l’auteur et François Mortier avec la collaboration de Jean-Luc Evard). Bruxelles: Mardaga.