Onat Kutlar'ın İshak ve Bilge Karasu'nun Göçmüş Kediler Bahçesi'ndeki Büyülü Gerçekçi Öğeler

1925 yılında Franz Roh tarafından ekspresyonizm sonrası resim sanatında oluşan değişimi adlandırmak için kullanılan büyülü gerçekçilik terimi 20. yüzyılın ilk yarısında önce LatinAmerika'da doğan edebî akım, daha sonra bununla ilintili olarak Avrupa'da benimsenmeye başlayan anlatım biçimi içinkullanılmıştır. Büyülü gerçekçiliğin en önemli özelliği doğaüstü, fantastik, mitik ve masalımsı olay ve karakterlerin sorgulanmaksızın gerçekçi bir dille anlatılıp oldukları gibi kabuledilmesidir. Bu anlatım biçiminde gerçek/hayalî, insan/hayvan, olağan/olağanüstü, doğal/doğaüstü gibi temel zıtlıkların biri diğerinden üstün değildir. Çağdaş Türk edebiyatında bu anlatım biçiminin özelliklerini taşıyan eserlere rastlamak mümkündür. Onat Kutlar'ın İshak (1959) ve Bilge Karasu'nun Göçmüş Kediler Bahçesi (1979) büyülü gerçekçi anlatım biçiminin özelliklerini göstermektedir. Bu çalışmanınamacı basım tarihleri arasında yirmi yıl olmasına rağmen İshakve Karasu'nun Göçmüş Kediler Bahçesi adlı kitabından seçilenöykülerin ölüm, yaşam, gizem, tutku, arayış ve korku izleklerini ortak yaklaşımlarla konu ederken büyülü gerçekçi anlatımbiçiminin öğelerini nasıl gösterdiklerini incelemektir

___

Aktunç, Hulki (2010). "Onat Kutlar'ı Anlattılar". Cumhuriyet. 12 Ocak. 17.

Carpentier, Alejo (1995). "On the Marvellous Real in America (1945)". Ma- gical Realism: Theory, History, Community. Ed. Lois Parkinson Zamora and Wendy B. Faris. Durham: Duke University Press. 75-88.

Cooper, Brenda (1998). Magical Realism in West African Fiction: Seeing with a Third Eye. London: Routledge.

Ertop, Konur (1997). Edebiyat Tarihimizden: Pir Sultan Abdal'dan Onat Kutlar'a. İstanbul: Çağdaş Yay.

Faris, Wendy B. (1995). "Scheherazade's Children: Magical Realism and Postmodern Fiction". Magical Realism: Theory, History, Community. Ed. Lois Parkinson Zamora and Wendy B. Faris. Durham: Duke University Press. 163-190.

Fethi Naci (1995). "Onat Kutlar'ın Hikayeleri". Adam Öykü 1:37-64.

Flores, Angel (1995). "Magical Realism in Spanish American Fiction (1955)". Magical Realism: Theory, History, Community. Ed. Lois Parkinson Za- mora and Wendy B. Faris. Durham: Duke University Press. 109-117.

Gürbilek, Nurdan (1997). "Yazı ve Arınma". Bilge Karasu Aramızda. Haz. Füsun Akatlı ve Müge Gürsoy Sökmen. İstanbul: Metis Yay. 182-204.

Hutcheon, Linda (1993). The Politics of Postmodernism. London: Routledge.

İleri, Cem (2007). Yazının da Yırtılıverdiği Yer: Bir Bilge Karasu Okuması. İstanbul: Metis Yay.

Karasu, Bilge (1983). "Niye Masal? Dediniz De...". Tan 13 (Aralık): 4.

_____, (1996). Göçmüş Kediler Bahçesi. İstanbul: Metis Yay.

Kutlar, Onat (1999). İshak. İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yay.

Lekesiz, Ömer (1999). Yeni Türk Edebiyatında Öykü 3: Öykücüler ve Öykü Anlayışları Öyküler ve Çözümlemeleri... İstanbul: Kaknüs Yay.

Roh, Franz (1995). "Magic Realism: Post-Expressionism". Magical Rea- lism: Theory, History, Community. Ed. Lois Parkinson Zamora and Wendy B. Faris. Durham: Duke University Press. 15-32.

Savaşır, İskender (1997). "Masalların Yırtıldığı Yerden Dostluklara". Bilge Karasu Aramızda. Haz. Füsun Akatlı ve Müge Gürsoy Sökmen. İs- tanbul: Metis Yay. 172-181.

Scholes, Robert (1979). Fabulation and Metafiction. Urbana: University of Illinois Press.

Todorov, Tzvetan (2004). Fantastik: Edebi Türe Yapısal Bir Yaklaşım. Çev. Nedret Öztokat. İstanbul: Metis Yay.

Walter, Roland (1993). Magic Realism in Contemporary Chicano Fiction. Frankfurt: Vervuer Verlag.

Zamora, Lois Parkinson and Wendy B. Faris (1995). "Introduction: Dai- quiri Birds and Flaubertian Parrot(ie)s". Magical Realism: Theory, History, Community. Ed. Lois Parkinson Zamora and Wendy B. Faris. Durham: Duke University Press. 1-11.