Çağdaş Uygur Edebiyatının Oluşması ve Gelişmesi

Yakup Bek'in ölümünden sonra Çin yönetiminde esaret ve bas­kı altında tam otuz üç yıl (1878-1911) geçiren Uygur halkı, XIX. yüzyıl ve XX. Yüzyılda, dünyada meydana gelen değişimlerden etkilenerek tekrar bağımsızlık mücadelesine girişmiş ve bu mücadele sonucunda Çağdaş Uygur Edebiyatının tohumları atılmaya başlamıştır. İlerleyen dönemlerde Rusya, Türkiye, Doğu Avrupa ve Mısır'a giderek buralar­da eğitim alan Uygur gençleri, gitmiş oldukları ülkelerde öğrendiklerini Uygur halkına öğretebilmek için 'Ceditçilik Hareketi' adı altında yeni okullar açmışlar, dergi ve gazeteler yayınlamışlardır. Açılan bu okullar­da okuyan Uygur gençlerinin, modern ilimlerin yanında Batı Edebiya­tını öğrenmeleri, Batı Edebiyatının önde gelen şair ve yazarlarının sa­nat anlayışını, yazmış oldukları şiir, hikaye ve romanlarında işlemeleri, Çağdaş Uygur Edebiyatının oluşmasını ve gelişmesini sağlamıştır. Bu gelişme hızla sürmüş, pek çok Uygur aydını, şair ve yazarı yetişmiş, ga­zete ve dergiler yayımlanmıştır. Uygur Edebiyatında meydana gelen bu gelişmeler, zaman zaman Çin yönetiminin sansür ve baskı politikasın­dan dolayı yavaşlamış, duraklamıştır. Bu makalede, Çağdaş Uygur Edebiyatı, Uygurca ve Türkçe kaynaklara dayanarak ve yer yer edini­len gözlemlere atıflarda bulunularak yakın tarihe kadar ele alınmıştır.

The Formation and Development of Modern Uighur Literature

After the death of Yakup Bek and following the great upheavals in the world in the 19th and 20th centuries, Uighur people, who had spent thirty-three years (1878-1911) under the slavery and oppression of China, attempted a struggle for independence, and as a result, Modern Uighur Literature started to come into being. In the following years, the younger Uighur generation, who had received education in Russia, Turkey, Eastern Europe, and Egypt, opened new schools under the name of the Movement of 'ceditçilik' (newism) and published journals and newspapers in order to teach Uighur people what they had learned in these countries. Uighur students attending these sfchools learned not only about modern sciences but also about Western literature, and they employed the artistic views and styles of Western writers in their own poems, short stories, and novels. All this contributed to the formation and development of modern Uighur literature. A significant number of Uighur intellectuals, poets, and writers emerged, and lots of journals and newspapers were published. Such developments in Uighur literature, however, were sometimes slowed down and obstructed due to the censorship and oppression of Chinese administration. In this article, modern Uighur Literature till recent times is studied by making references to Uighur and Turkish written sources and by commenting on various observations that have been made.

___

CAPPAR, Emet (1983), "Lutpulla Mutellipnifi Hayati ve İcadi Paaliyeti", $incan Sigen Daşö İlimi Jurnali, Urumçi, Şubat sayısı, s. 106.

EMET, Erkin (1988), Çağdaş Uygur Şiiri Antolojisi,Ankara

ERŞİDİN, Tathk (2004), "1949- Yildin Burun Şincanda Uygur Tilida Neşir Kilingan Gezit-Jumallar", Sincan Tezkireçiliki Jurnalii, sayı 3, Urumçi, s. 51-54.

NURMEHEMMET, Zaman (1995), Uygur Edebiyatı Tarihi, (Uygur Hazirki Zaman Edebiyati Kismi), Urumçi.

SULTAN AZAD ve ABDURİHİM, Kerimcan (1995), Uygur Bugünki Zaman Edebiyat Tarih i. Urumçi.

SULTAN MAHMUT, Kaşgarlı (1998), Çağdaş Uygur Türklerinin Edebiyatı, Ankara

SULTAN MAHMUT, Kaşgarlı "Uygur Türkleri Edebiyatı", Türkler Ansiklopedisi, c. 20, s. 311

TURSUN, Erşidin (1998), Lutpulla Mutellip ve Unin Keçürmişleri, Urumçi.