Arşiv Kültürü Oluşturmak

Arşiv iş ve işlemleri yasal mevzuatın öngördüğü bir husustur. Bugüne kadaryanlış veya eksik yapılan, yönetim yapısının ayrılmaz süreci olan arşiv işlerininbundan sonra daha nitelikli ve sağlıklı yürütülebilmesi için bireyseldentoplumsal düzeye arşiv kültürü geliştirilmeli, bu kültürel yapı bireysel, kurumsalve toplumsal alanda zihinlere ve davranışlara yerleştirilmelidir. Aynı zamandaarşivcilerin de profesyonelleşmesi şarttır. Otuz yılı aşan meslek hayatımboyunca görevli olarak bulunduğum kamu kurum kuruluşlarında hem çalışanlarhem yöneticilerce bir arşiv kültürünün geliştirilmediğini, bunun önemli birsonucu olarak da arşivciliğin profesyonelleşemediğini gördüm. Bu çerçevedeçalışma hayatım süresinde bir arşiv kültürü geliştirmenin nasıl olması gerektiğiile ilgili notlar aldım. Bu makale tuttuğum notlardan ve deneyimlerimden yolaçıkılarak yazılmıştır.

Creating Archive Culture

Archive business and operations are a matter foreseen by the legislation. Archive culture should be developed from individual to societal level in order to carry out archival works which are inseparable process of management structure which is wrong or incomplete so far, and this cultural structure should be placed in minds and behaviors in individual, institutional and social fields. At the same time, archivists must also be professionalized. I have seen that an archive culture has not been developed by both employees and executives in the public institutions that I have been working for over thirty years. In this context, I have taken notes on how to develop an archive culture during my working life. This article is based on my notes and experiences.

___

  • Altunel, H. (2018, 16 Kasım). Ekipleri Yönetmek: Geleceğin Anahtarı T-Biçimli Olma. [Blog yazısı] Erişim adresi: https://hbrturkiye.com/blog/gelecegin-anahtari-t-bicimli-olma.
  • Dearstyne, Bruce W. (2001). Arşivsel Girişim. İstanbul.
  • Devlet Arşivleri Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi. (2018, 16 Temmuz). Resmi Gazete (Sayı: 30480). Erişim adresi: http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/07/20 180716.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/07/20180716.htm
  • Fredriksson, Berndt. (2013). “Postmodern(istik) Arşiv Bilimi-Bir Bilimin Metodolojisinin Yeniden Düşünülmesi.” Arşiv Emektarlarına Armağan. Hazırlayanlar: Nizamettin Oğuz, İshak Keskin. İstanbul: Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları.
  • Özdemirci, F., Bayram, Ö.G., Torunlar, M., Saraç, S., Yalçınkaya, B. (2013). Elektronik Belge Yönetimi ve Arşivleme Sistemi Geçiş Süreci ve Uygulama Yönetimi. Ankara.
  • Teknolojik Blog. (2018). Fizikte Hareket Kanunları. [Blog yazısı]. Erişim adresi: https://www.teknolojik-blog.com/ index.php/fizikte-hareket-kanunlari/.
  • Türkçe Sözlük. (2011). Ankara: Türk Dil Kurumu.