Hume’un Skeptisizminin Bir Sonucu Olarak Kişisel Özdeşlik Tasarımının Reddi

Felsefede kişisel özdeşlik (kişi özdeşliği) problemi çoğu zaman bir özdeşlik problemi ya da benlik problemi olarak ele alınmaktadır. Özdeşlik problemi ile birlikte ele alındığında kişisel özdeşlik, belirli bir zamandaki kişinin başka bir belirli zamandaki kişiyle aynı ve özdeş olarak kabul edilmesi anlamına gelmek-tedir. Benlik problemi ile birlikte ele alındığında ise kişisel özdeşlik tözsel ve metafiziksel bir soruşturmanın parçası gibi düşünülmektedir. Hume’un felsefesi kişisel özdeşlik tartışmalarının her iki durumunu da muhalif bir şekilde içer-mektedir. Bu çalışmada Hume’un kişisel özdeşlik problemi hakkındaki düşün-celeri araştırılacaktır. Öncelikle benlik tasarımının algıya dayalı epistemolojisin-deki anlamı incelenecektir. Daha sonra ise özdeşlik ele alınacaktır. Hume’un benlik ve özdeşlik hakkındaki tezlerini oluşturan şeyin onun skeptisizmi olduğu ve Hume’un bu soruşturmayla metafizik hakkındaki düşüncelerini pekiştirdiği iddia edilecektir. Bununla birlikte kişisel özdeşliğin daha iyi bir şekilde anlaşıl-ması için onun inancın doğası hakkındaki düşüncelerinin göz önünde bulundu-rulması gerektiği savunulacaktır.

The Denial of the Idea of Personal Identity as a Result of Hume’s Skepticism

The problem of personal identity in philosophy is mostly handled as an identity or a “self” problem. When handled with the identity problem, per-sonal identity means the identification of a person in a certain time point with a person at another time point. When handled together with the “self” prob-lem; however, personal identity is considered a part of a substantive and meta-physical investigation. Hume’s philosophy includes both aspects of the discus-sions of personal identity in an opposing manner. In the present study, Hume’s thoughts on the problem of personal identity will be examined. Firstly, the meaning of the idea of the self in his epistemology based on perception will be dealt with. Then, identity will be searched. It will be claimed that the thing that formed the theses of Hume about self and identity is his skepticism; and that Hume reinforces his thoughts on metaphysics with this investigation. In addition, it will be defended that in order to better understand the personal identity, it is necessary to consider his views on the nature of belief.

___

  • Baxter, D. L. M. (1998). Hume’s Labyrinth Concerning the Idea of Personal Iden-tity. Hume Studies, XXIV (2), 203-234.
  • Capaldi, N. (1975). David Hume: The Newtonian Philosopher. Boston: Twayne Pub-lishers.
  • Capaldi, N. (1995). Hume’s Theory of the Self. David Hume: Critical Assessment, vol. III. (Ed. S. Tweyman). London & New York: Routledge, 627-641.
  • Hume, D. (1960). A Treatise of Human Nature. (Ed. L. A. Selby-Bigge). London: Oxford University Press.
  • Iannone, A. P. (2001). Dictionary of World Philosophy. London & New York: Rout-ledge.
  • Pears, D. (1993). Hume on Personal Identity. Hume Studies. XIX (2), 289-300.
  • Penelhum, T. (1975). Hume’s Theory of the Self Revisited. Dialogue. 14, 389-409.
  • Robison, W. L. (1995). Hume on Personal Identity. David Hume: Critical Assessment, vol. III. (Ed. S. Tweyman). London & New York: Routledge, 687-704.
  • Sokolowski, R. (1968). Fiction and lllusion in David Hume’s Philosophy. The Modern Schoolman 45, XIV, 189-225.
  • Stroud, B. (1977). Hume. London and New York: Routledge.
  • Swain, C. G. (2006). Personal Identity and the Skeptical System of Philosophy. The Blackwell Guide to Hume’s Treatise. (Ed. Saul Traiger). London: Blackwell Publishing, 133-150.
  • Thiel, U.(2011). The Early Modern Subject: Self-Consciousness and Personal Identity from Descartes to Hume. Oxford: Oxford University Press.