TÜRK ULUSAL BASININA GÖRE 1938’DE HATAY VE ATATÜRK’ÜN ÖLÜMÜNÜN HATAY’DAKİ YANSIMASI

1938’de Türk dış politikası Hatay sorununa odaklanmıştır. Bu suretle Atatürk, ömrünün son yılını Hatay konusunun çözümüne adamıştır. Her aşaması, Atatürk tarafından hassas bir şekilde yönlendirilen bu süreç, Hatay’ın bağımsızlığı ile sonuçlanmıştır. Büyük acılar yaşayan Hatay’ın bağımsızlığını kazanmasındaki rolü nedeniyle bölgede Atatürk’e karşı derin bir sevgi ve saygı hissedilmiştir. Bu bağlamda Atatürk devrimleri Hatay’da da uygulanmaya çalışılmıştır. Onun ölümü, emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesi veren bütün toplumlar gibi, Hatay’da da samimi bir üzüntü yaratmıştır. Bu çalışmada Türk ulusal basınında çıkan haberlerden hareketle 1938 yılı gelişmeleri ve Atatürk’ün vefatının Hatay’daki yansımaları değerlendirilmeye çalışılmıştır.

ACCORDING TO THE TURKISH NATIONAL PRESS, HATAY IN 1938 AND THE REFLEKTION OF ATATURK’S DEATH FOR HATAY

In 1938, Turkish Foreign Policy focused on Hatay and Atatürk, devoted his life to the solution of Hatay issue. This process, whose stages were directed precisely by Atatürk ended up with the independence of Hatay. For the reason of independence of Hatay, which overwent with griefs, in that region, there has been felt a deep respect and love for Atatürk. The revolutions of Atatürk have been tried to be applied in Hatay too and his death caused a great pain in Hatay like every community that struggled for independence aganist imperialism. In this study, developments of 1938 based on the news of Turkish National Press and the reflection of Atatürk’s death in Hatay have been tried to be evaluated.

___

  • Asker, Ahmet, “Misak-ı Millî’ den Anavatan’a: Sancak Meselesi ve Çözümü”, Yeni Türkiye Misak-ı Millî Özel sayısı, sayı: 93, 2017.
  • Akseki, Cengiz, “Atatürk’ün Ölümünün Türk Ulusal Basınına Yansıması (1938-1939)”, Belgi Dergisi, Pamukkale Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, C.II, Sayı:12, 2006.
  • Aydın, Mithat, “Atatürk’ün Son Hastalığı”, Belgi Dergisi, Pamukkale Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, C.II, Sayı:12, 2006.
  • Çelebi, Mevlüt, “Atatürk’ün Ölümünün Türk Dünyasındaki Yankıları”, Atatürk Haftası Armağanı, Sayı:32 Ankara, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik ve Denetleme Başkanlığı Yayını, 2005.
  • Çolak, Melek, “Atatürk’ün Vefatı ve Macaristan’daki Yankıları”, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, AKDTYK Yayını, C.XIX, Sayı.53, Kasım 2003.
  • Dağıstan, Adil-Sofuoğlu, Adnan, “Arşiv Belgeleri Işığında Sancak (Hatay)’ın Bağımsızlık Sürecinin İlk Aşaması ve Türkiye”, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Cilt: XXI, 2005, Sayı 61.
  • Dayı, Esin, “Hatay Gazetesi’ne Göre, Atatürk ve Atatürk’ün Vefatının Hataylılar Üzerindeki Tesirleri”, Beşinci Uluslararası Atatürk Kongresi, Atatürk Araştırma Merkezi, Ankara 2005.
  • Köni, Hasan, Hatay Sorununa Yeni Bir Bakış, Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, C. I, Sayı:4, 1989.
  • Sarınay , Yusuf, Atatürk’ün Hatay Politikası-I- (1936-1938), Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, C. XII, Sayı: 34, 1996.
  • ………………, “Atatürk’ün Hatay Politikası-II- (1938-1939)”, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi”, C. XII, Sayı:35, 1996.
  • Tınal, Melih, “Atatürk’ün Vefatının Bulgaristan Kamuoyundaki Yankıları”, Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi, Dokuz Eylül Üniversitesi AİİTE Yayını, C.XV, Sayı.31, 2003.
  • Toksoy, Nurcan, “Avrupa Gazetelerinde Atatürk’ün Ölümüyle ilgili Olarak Çıkan Haber ve Yorumların Türk Basınına Yansıması”, Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, Sayı. 37-38, 2006.
  • Toksoy, Nurcan, “Atatürk’ün Vefatının Balkanlar ve Ortadoğu Basınındaki Etkilerinin Türkiye’deki Akisleri”,
  • Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C. 8, Sayı: 2, 2010.
  • Olcay Özkaya Duman, Sancaktan Devlete Hatay Basını (1921-1938), Yayınlanmamış doktora tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih ABD, Isparta 2013
  • TBMM Arşivi, Hatay Devleti Belgeleri, Dosya 8., Zabıtname, 10.11.1938/14.11.1938