GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SU VE SULAMA YÖNETİMİ

Su sadece insan kullanımı için değil aynı zamanda ekosistem bütünlüğü, ekonomik kalkınma, ulusal güvenliğin sağlanması ve enerji üretimi için de gereklidir. Günümüzde ekonomik büyüme ile nüfusun artması ve yaşam standartlarının yükselmesi ile su ihtiyacı da artmıştır. Ancak küresel ısınma ve su yetersizliğinin 21. yüzyılın en önemli sorun sayıldığı günümüzde, su kaynaklarımızın dörtte üçlük bölümü tarımsal sulamada kullanılmaktadır. Bu nedenle sulamada sağlanacak verimlilik, içme-kullanma ve endüstriyel amaçlı su temini ve yatırımların planlanmasında da büyük önem taşımaktadır. Mevcut su kaynaklarının kalitesi ve ulaşılabilirliği göz önüne alındığında, kıt su kaynaklarının akılcı ve sürdürebilir yönetimi gerekmektedir. Su yönetiminde, su tüketimini tarım, sanayi ve evsel ihtiyaçlara göre yeniden düzenleyecek mekanizmaların kurulması, ulusal ve uluslararası yönetimlerin rolü oldukça önemlidir. Bu makalede, tarihten günümüze su ve tarımsal sulamanın rolü irdelenmiştir. Eski uygarlıklardan, Maya, Mısır, Hitit, Urartu ve Mezopotamya uygarlıkları ile Osmanlı Devleti’nde sulama ve önemi tartışılmıştır. Cumhuriyet Dönemi ve GAP Projesi ile günümüzde su ve sulama yönetimindeki yeni yaklaşımlar, etkin su kullanımı, Birleşmiş Milletlerin su yönetimindeki yeni rolleri ve sanal su transferi irdelenmiştir.

Water and Irrigation Management from the Past to Today

Water is one of the most important natural resources for all living organisms on Earth. Many civilizations were created by means of water and agricultural irrigation. However, the same civilizations were collapsed since improper management of irrigation. Water is necessary not only for the human life but also ecosystems, economical development, energy production and national security. Recently, global warming and climate change are considerable problem and approximately 70 % of global water are consumed for the agricultural irrigation. For this, efficient use of water is very important for all the sectors such as agriculture, industry and domestic purposes. Thus, national and international new approaches and mechanisms on water and irrigation management should be organized. In this article, the role of water and irrigation on the civilizations from past through present such as Mayan, Egyptian, Hittite, Urartu and Mesopotamian are critised. In addition, situation of irrigation in Ottoman Empire and Republic of Turkey is explained. Lastly, GAP Project, approaches of international institutions on water and irrigation management, the role of United Nations and a phenomenon of virtual water were discussed.
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-4877
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Batman Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SU VE SULAMA YÖNETİMİ

Neşe Üzen, Öner Çetin

BİTKİLERİN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLERLE TİCARİ ÇOĞALTIMI; MEVCUT VE GELECEKTEKİ DURUM

Ahmet ONAY, Hakan YILDIRIM, Vedat PİRİNÇ, Engin TİLKAT, Yelda Özden ÇİFTÇİ, Hülya AKDEMİR, Veysel SÜZERER, Nazan ÇALAR, Mahir BİNİCİ, Ömer Faruk AKDEMİR, Fatih M. KILINÇ

Olgun Antepfıstığı Mikrosürgünlerinin Orta Süreli In Vitro Saklanması

Yelda Özden ÇİFTÇİ, Hülya AKDEMİR, Veysel SÜZERER, Engin TİLKAT, Ahmet ONAY

BATMAN İLİ İÇİN EĞİMLİ YÜZEYLERE GELEN VE CAMDAN GEÇEN GÜNEŞ IŞINIM MİKTARININ ANALİZİ

Nesrin İlgin Beyazit, Hüsamettin Bulut

GABOR DALGACIK DÖNÜŞÜMÜ TABANLI YAPAY SİNİR AĞI MODELİ İLE ZAMBAK YAPRAĞI İMGELERİNDE PAS HASTALIKLARININ TESPİTİ

Emrullah Acar, Abidin Çalışkan, Necmettin Sezgin

GLCM TABANLI K-NN SINIFLANDIRICI MODELİ İLE AVUÇ İÇİ TANIMA SİSTEMİ

Abidin ÇALIŞKAN, Emrullah ACAR, Yılmaz KAYA

MATEMATİK ÖĞRETİMİ:GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE MATEMATİK ÖĞRETİMİ ÖNÜNDEKİ ENGELLER

Bünyamin AYDIN, Mustafa DOĞAN

ENERJİ İLETİM HATTI ARIZALARINDA ELMAN YSA KULLANILARAK ÇOK HIZLI ARIZA TETİKLEME ALGORİTMASI

Ö. Faruk ERTUĞRUL, Yılmaz KAYA, Emrullah ACAR

TASARIM VE İMALAT İÇİN MALZEME SEÇİMİNE YÖNELİK İNTERNET TABANLI BİR YAZILIM GELİŞTİRİLMESİ

Erdem Çiltepe, Hüseyin Gürbüz, Ulvi Şeker

BİYODİZELİN HAVA KİRLİLİĞİNE ETKİSİ

Selman Aydın, Hüseyin Aydın, Cumali İLKILIÇ