YAHYA AKENGİN’İN ŞAİR KİMLİĞİ VE POETİKASI

Bu çalışma ile Hisar grubu şairlerinden Yahya Akengin’in şiir sanatı hakkındakigörüş, anlayış ve fikirlerini, şiirlerinden yola çıkarak ana çizgileriyle ortaya koymakamaçlanmıştır. Türk edebiyat tarihi içerisinde pek çok şair ve yazarı etrafındatoplayan Hisar dergisinin önemli kalemlerinden biri de Yahya Akengin’dir. Şair, milliedebiyat sanatını, şiirini, düşüncesini sanatsal bir anlayışla işlemiştir. Şiirlerigenellikle şekil yönünden belli kalıplara bağlı değildir. Dil konusunda ise tek biramacı vardır: Tema ile uyumlu sözcükler seçmek ve böylece şiirde ahengisağlamaktır. Türk edebiyatında üretken bir şair olarak niteleyebileceğimiz YahyaAkengin’in şiirleri, son dönem şiir sanatı hakkında kayda değer fikirler vermektedir.

YAHYA AKENGİN’S POET IDENTITY AND HIS POETICA

In this study, it is aimed to suggest the opinion, understanding and thoughts ofYahya Akengin, one of the Hisar poets, about poetry by basing on his poems with themain lines. One of the most important poets of the Hisar journal, which gatheredmany author around itself during the history of Turkish literature, is Yahya Akengin.The poet processes the intellection, poetry and idea of national literature with anartistic insight. His poems are often not connected to certain forms. He has only oneaim about language: to choose the words which are compatible with theme and so, toprovide the harmony in the poem. The poetry of Yahya Akengin, who can bedescribed as a productive scop in Turkish literature, gives remarkable ideas aboutthe late poetics.

___

  • KAYNAKLAR Akengin, Yahya (2009). Kırk Yıldan Şiirler. Ankara: Akçağ Yayınları. Aytaş, Gıyasettin (2005). “Yahya Akengin’in Şiirlerinde Fikir Unsurları”. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. C. 25, S.1, 275‐283. Cebeci, Tuğba (2010). “Usta Türk Şair ve Yazarı Yahya Akengin’le Bir Söyleşi”. Ortanca Dergisi 27. 7‐10. Çetişli, İsmail (2008). Edebiyat Sanatı ve Bilimi. Ankara: Akçağ Yayınları. Enginün, İnci (1992). “Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri”. Türk Dili Dergisi Türk Şiiri Özel Sayısı IV‐Çağdaş Türk Şiiri. 481‐482, 565‐615. ______ (2009). Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı. İstanbul: Dergâh Yayınları. Emiroğlu, Öztürk (2009). “Kaynağını Gelenekten Alan Hisarcılar”. Turkish Studies. 4 /1‐II, 1309‐1331. Gür, Âlim ve Bedia Koçakoğlu (2009). “Yeni Türk Edebiyatında Kaynak Olarak Poetika”. Turkish Studies. 4 /1‐I, 79‐187. Necatigil, Behçet (2007). Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü. İstanbul: Varlık Yayınları. Sazyek, Hakan (2000). “Poetika Kavramı ve Yeni Türk Edebiyatında Manzum Poetik Ön Sözler”. Türk Dili Dergisi 577, 10‐22. Yivli, Oktay (2008). “Yahya Akengin’in Şiiri”. Erdem, S.52, 277‐ 284.