Kentsel Alanlarda Gayrimenkul Değerlemesi ve Balıkesir İl Merkezinde Bölgesel Kapitalizasyon Oranlarının Belirlenmesi

Gayrimenkul değerlemesinde en büyük sorun gayrimenkul değerine etki eden kesin bir modelin oluşturulamamasıdır. Bu nedenle gayrimenkul değerlemesine yönelik değişik yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemlerin birbirine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Bu çalışmanın amacı; ülkemizde kullanılan gayrimenkul değerleme yöntemlerinin tanıtılması, kullanılan yöntemlerin birbirine göre üstünlüklerinin vurgulanması ve Balıkesir il merkezi için bölgesel gayrimenkullere ait bilgilerden faydalanarak kapitalizasyon oranlarının bulunmasını içermektedir. Balıkesir il merkezindeki mahalleler yapısal özelliklerine göre 15 gruba ayrılarak, her grup için ayrı kapitalizasyon oranı belirlenmiştir. Bu makalede 15 gruptan bir tanesi irdelenmiş olup, diğer grupların yalnız hesaplanan kapitalizasyon oranları belirtilmiştir. Elde edilen kapitalizasyon oranları, bölgelerin getiri oranlarını ve gelirlerinden hareketle ortalama değerlerini gösterir sabitlerdir.

The Valuation of Real Estate in Urban Areas and The Determination of The Rates of Regional Capitalization in The City-centre of Balıkesir

The most important issue in evaluating the values of real estates is the lack of developing an exact model that affects the value of the real estate. Therefore, varied methods have been developed in order to evaluate them. These methods have both advantages and disadvantages relative to each other. The purpose of this study is to present these methods being used in our country, to emphasize the advantages relative to each other and to determine the capitalization rates in the city center of Balıkesir regarding to the information about the regional real estates. The districts in the city center of Balıkesir have been divided into 15 groups and a different capitalization rate has been determined for each group. In this article, only one of the 15 groups was studied and capitilization rates of the other groups were stated. The determined rates are the constants that illustrates the average values of the districts with respect to their rate of return and income

___

  • [1].Açlar, A.,Çağdaş, V., “Mühendis Mimar ve Uzmanlar için Taşınmaz(Gayrimenkul) Değerlemesi’’ Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Yayını, ISBN 975-395-551-0, Ankara, 2002.
  • [2].Açlar, A.,Çağdaş, V., “SPK ve Kamulaştırma Değerleyicileri Mühendis, Mimar ve Uzmanlar için Taşınmaz (Gayrimenkul) Değerlemesi” Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Yayını, Ankara, 2008.
  • [3].Çağdaş V., “2942 Sayılı Kamulaştırma Yasasındaki Değişikliklere Taşınmaz Değerlemesi Açısından Bakış’’ Mülkiyet Dergisi, Eylül 2001, Sayı: 42, Ankara.
  • [4].Birinci, A., 2001 Erzurum ve Erzincan Đllerinde Tarla Arazilerinde Kapitalizasyon Faiz Oranının Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Ata.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi (Yayımlanmamış), Erzurum.
  • [5]. Aslan, Đ., 2002. Tokat Đli Artova Đlçesi Tarla Arazilerinde Kapitalizasyon Faiz Oranının Tespiti Üzerine Bir Araştırma. GOÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi (Yayımlanmamış), Tokat.