BAĞLARDA BİTKİ BESİN ELEMENTİ EKSİKLİĞİNİN ÖNEMİ

Asma, organik madde ve besin maddeleri açısından zengin, su tutma kapasitesi ve havalanması uygun,toprak pH’sı 6–8 arasında olan topraklarda iyi gelişme gösterir. Besin elementlerinin en fazla kullanıldığıdönem gelişmenin en hızlı olduğu periyot olup gelişme hızının düşmesi ile kullanımları da azalmaktadır.Gelişme döneminde besin elementlerinin asmanın kullandığı oranda ve dengeli durumda bulunması iyibir beslenme açısından önemlidir. Makro ve mikro elementler, asmanın düzenli büyümesi, bol ve kaliteliürün vermesi için büyük önem taşımaktadır. Besin elementlerinin bitki bünyesinde eksik ya da fazlaolması durumunda, bitki gelişiminde bir takım olumsuz sonuçlara yol açacaktır. Bu nedenle bağcılıkyapılan bölgelerde, yaprak ve toprak analizleri ile bu elementlerin düzeylerinin belirlenmesi ve bu yöndebir bitki besleme programının uygulanması, karlı bir bağcılık için büyük önem taşımaktadır. Bağlardaelement noksanlığının ne olduğuna karar vermeden önce, yapraklarda veya meyvede görülenbozuklukların toprak tuzluluğu, taban suyu seviyesi yüksekliği, aşırı kuraklık, bazı bakteri, mantar vevirüs hastalık etmenlerinden ileri gelip gelmediği, herhangi bir entomolojik etmen zararı olup olmadığıkontrol edilmeli ve bunların hiçbiri yok ise, usulüne uygun yaprak örneği alınıp analize gönderilmelidir.Analiz sonuçları ile ne gibi uygulama yapılması gerektiğine karar verilmelidir. Bu derlemede; bağlardabitki besin elementi eksikliğinin önemi ve oluşabilecek sorunlara yönelik gelişmeler detaylı olarakincelenmeye çalışılmıştır.

THE IMPORTANCE OF VINEYARDS IN PLANTS MINERAL DEFICIENCY

The vine is good for organic matter and nutrients, has good water retention capacity and ventilation and develops well in soil with soil pH 6–8. The most used period of nutrients is the fastest period of development and their use decreases with decreasing speed of development. It is important for the nutrition elements to be in a stable and balanced state during the development period in terms of good nutrition. Macro and micro elements are of great importance in order to grow regularly and to produce abundant and quality products. If the nutrients are missing or too much in the plant, it will lead to some negative consequences in plant development. For this reason, in the vineyard regions, determination of the levels of these elements by leaf and soil analysis and application of a plant nutrition program in thi s direction is of great importance for profitable viticulture. Before deciding what the absence of the element is, check whether the faults seen on the leaves or the fruit are caused by soil salinity, groundwater level, extreme drought, certain bacterial, fungal and viral pathogens, any entomological agent damage, and none of these the appropriate leaf sample should be taken and sent to the analyst. It should be decided what application should be done with the analysis results. In this compilation; the lack of plant nutrients in the vineyards and the developments towards the problems that may occur have been tried to be examined in detail.

___

  • Anonim, 2015a. 2013 FAO Tarımsal Üretim ve Alan İstatistikleri. (http://www. faostat.org) (Erişim Tarihi: 02.06.2015).
  • Anonim, 2015b. TÜİK 2015. (http://biruni. tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul) (Erişim Tarihi: 11.03.2015).
  • Atalay, İ.Z., 1977. İzmir ve Manisa Bölgesi Çekirdeksiz Üzüm Bağlarında Bitki Besini Olarak Azot, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum ve Magnezyumun Toprak–Bitki İlişkilerine Dair Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 345, 159.
  • Atalay, İ.Z., 1982. Bağlarda Beslenme Bozukluklarının Teşhisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü, İzmir.
  • Aktaş, M. ve İ. Karaçal, 1988. Kırıkkale ve Delice İlçelerinde Hasan Dede Çeşidi Üzüm Yetiştirilen Bağların Beslenme Durumlarının Belirlenmesi. Doğa TU Tarım ve Ormancılık Dergisi 12(3):291– 304.
  • Brohi, A.R. ve A. Aydeniz, 1987. Tokat İlinde Yetiştirilen Narince ve Çavuş Üzüm Çeşitlerinin Bitki Besin Kapsam Durumu. C.Ü. Tokat Ziraat Fak. Dergisi 3(1):27–8.
  • Çelik, S., 1998. Bağcılık (Ampeloloji). Trakya Üniv. Tekirdağ Ziraat Fak. Bahçe Bit. Böl. Cilt 1, Anadolu Matbaa, 425, Tekirdağ.
  • İrget, M.E., 1988. Menemen Yöresi Bağlarının Beslenme Durumunun Toprak ve Bitki Analizleri İle İncelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Levy, J.F., 1968. Application du Diagnostic Foliaire ala Détermination de Besiins Alimentaires des Vignes. Le Contrôle de la Fertilisation des Plantes Cultivées. (2. Colloq. Eur. Medit, Sevilla), 295–305.
  • Loue, A., 1976. Etude des Liqisons Entre le Diagnostic Foliaire et l’analyse du sol Dons le Traitement d’une Enquête sur la Nutrition de la Vigne. Edite par A. cotto nie. 4. e Colloque International sur le Contrôle de l’Alimentation des Plantes Cultuvees (2):255–268.
  • Rodriguez, T.P.F. and G. Gonzales, 1968. Nuevas Aportaciones al Diagnestico Foliar de los Vinedos de la zona de jerez. Le Contrôle de la Fertilisation des Plantes Cultuvees (2. Colloq. Eur. Medit, Sevilla), 269–281.
  • Viets, F., W. Grand and L. Lindsay, 1973. Testing Soils for Zine, Copper Manganese and Iron (Ed.: L.M. Walsh and J.O. Beaton). Soil Testing and Plant Analysis. Soil Sci. Soc. of Amer. Inc. Madison Wisconsin, USA, 153–172.
  • Uzun, I., 2003. Bağcılık El Kitabı. Antalya.
Bahçe-Cover
  • ISSN: 1300-8943
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1968
  • Yayıncı: Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

ASMA ÖZSUYU AKIŞ HIZI VE MİKTARININ BELİRLENMESİNDE KULLANILAN BİR YÖNTEM: SAP FLOW METER / GRANİER YÖNTEMİ

Ahmet ALTINDİŞLİ, Akay ÜNAL, Turcan TEKER

FARKLI KATI KÜLTÜR ORTAMLARINDA YETİŞTİRİLEN FARKLI YAŞLARDAKİ BAZI SOFRALIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE KÖK BUDAMA UYGULAMASININ VERİM VE KALİTEYE ETKİSİ

Semih TANGOLAR, Serpil TANGOLAR, Sultan KAYA ÜNSAL

BİLECİK İLİ ASMA GENETİK KAYNAKLARININ BELİRLENMESİ

Hayri SAĞLAM, Özlem ÇALKAN SAĞLAM

ASMADA POLİPLOİDİ İNDÜKSİYONUNDA AZOT PROTOKSİTİN (N₂O) UYGULANABİLİRLİĞİ

Osman DOĞAN, Ali SABIR, Kevser YAZAR, Ayşe ÖZER, Zeki KARA

TÜRKİYE’DE ŞARAPLIK ÜZÜM ÜRETEN İŞLETMELERİN YAPISI, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Adem YAĞCI, Gamze SANER, Fadime ATEŞ, Tali MONİS, Selçuk KARABAT, Hülya UYSAL, Mehmet Ali KİRACI

ASMA MERİSTEM KÜLTÜRÜNDE DONÖR BİTKİNİN GELİŞİM PERİYODU VE EKSPLANT ORİJİNİNİN, MERİSTEM CANLILIĞI VE GELİŞİMİNE ETKİSİ

Onur ERGÖNÜL, Salih ÇELİK

IĞDIR KOŞULLARINDA YETİŞEN YEREL ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN FENOLOJİK VE BİTKİSEL ÖZELİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Melekşen AKIN, Sadiye PERAL EYDURAN, Figen DERE, Y. Sabit AĞAOĞLU

BAĞCILIK YÖNETMELİĞİNİN UYGULANMA DURUMU VE REVİZYON İHTİYACI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Selçuk KARABAT, Hülya UYSAL, Yüksel SAVAŞ, Şener Uysal

BAZI SOFRALIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE FARKLI ANAÇLARIN AŞIDA BAŞARI ŞANSI VE FİDAN RANDIMANI ÜZERİNE ETKİLERİ

Dilek Değirmenci KARATAŞ, Berfin KIZGIN, Hüseyin KARATAŞ

HAKKÂRİ İLİ BAĞ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN ANALİZİ

Ömer Faruk ÖZATAK, Adnan DOĞAN, Cüneyt UYAK, Ahmet KAZANKAYA