BAĞLARDA BİTKİ BESİN ELEMENTİ EKSİKLİĞİNİN ÖNEMİ

Asma, organik madde ve besin maddeleri açısından zengin, su tutma kapasitesi ve havalanması uygun,toprak pH’sı 6–8 arasında olan topraklarda iyi gelişme gösterir. Besin elementlerinin en fazla kullanıldığıdönem gelişmenin en hızlı olduğu periyot olup gelişme hızının düşmesi ile kullanımları da azalmaktadır.Gelişme döneminde besin elementlerinin asmanın kullandığı oranda ve dengeli durumda bulunması iyibir beslenme açısından önemlidir. Makro ve mikro elementler, asmanın düzenli büyümesi, bol ve kaliteliürün vermesi için büyük önem taşımaktadır. Besin elementlerinin bitki bünyesinde eksik ya da fazlaolması durumunda, bitki gelişiminde bir takım olumsuz sonuçlara yol açacaktır. Bu nedenle bağcılıkyapılan bölgelerde, yaprak ve toprak analizleri ile bu elementlerin düzeylerinin belirlenmesi ve bu yöndebir bitki besleme programının uygulanması, karlı bir bağcılık için büyük önem taşımaktadır. Bağlardaelement noksanlığının ne olduğuna karar vermeden önce, yapraklarda veya meyvede görülenbozuklukların toprak tuzluluğu, taban suyu seviyesi yüksekliği, aşırı kuraklık, bazı bakteri, mantar vevirüs hastalık etmenlerinden ileri gelip gelmediği, herhangi bir entomolojik etmen zararı olup olmadığıkontrol edilmeli ve bunların hiçbiri yok ise, usulüne uygun yaprak örneği alınıp analize gönderilmelidir.Analiz sonuçları ile ne gibi uygulama yapılması gerektiğine karar verilmelidir. Bu derlemede; bağlardabitki besin elementi eksikliğinin önemi ve oluşabilecek sorunlara yönelik gelişmeler detaylı olarakincelenmeye çalışılmıştır.

THE IMPORTANCE OF VINEYARDS IN PLANTS MINERAL DEFICIENCY

The vine is good for organic matter and nutrients, has good water retention capacity and ventilation and develops well in soil with soil pH 6–8. The most used period of nutrients is the fastest period of development and their use decreases with decreasing speed of development. It is important for the nutrition elements to be in a stable and balanced state during the development period in terms of good nutrition. Macro and micro elements are of great importance in order to grow regularly and to produce abundant and quality products. If the nutrients are missing or too much in the plant, it will lead to some negative consequences in plant development. For this reason, in the vineyard regions, determination of the levels of these elements by leaf and soil analysis and application of a plant nutrition program in thi s direction is of great importance for profitable viticulture. Before deciding what the absence of the element is, check whether the faults seen on the leaves or the fruit are caused by soil salinity, groundwater level, extreme drought, certain bacterial, fungal and viral pathogens, any entomological agent damage, and none of these the appropriate leaf sample should be taken and sent to the analyst. It should be decided what application should be done with the analysis results. In this compilation; the lack of plant nutrients in the vineyards and the developments towards the problems that may occur have been tried to be examined in detail.

___

  • Anonim, 2015a. 2013 FAO Tarımsal Üretim ve Alan İstatistikleri. (http://www. faostat.org) (Erişim Tarihi: 02.06.2015).
  • Anonim, 2015b. TÜİK 2015. (http://biruni. tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul) (Erişim Tarihi: 11.03.2015).
  • Atalay, İ.Z., 1977. İzmir ve Manisa Bölgesi Çekirdeksiz Üzüm Bağlarında Bitki Besini Olarak Azot, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum ve Magnezyumun Toprak–Bitki İlişkilerine Dair Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 345, 159.
  • Atalay, İ.Z., 1982. Bağlarda Beslenme Bozukluklarının Teşhisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü, İzmir.
  • Aktaş, M. ve İ. Karaçal, 1988. Kırıkkale ve Delice İlçelerinde Hasan Dede Çeşidi Üzüm Yetiştirilen Bağların Beslenme Durumlarının Belirlenmesi. Doğa TU Tarım ve Ormancılık Dergisi 12(3):291– 304.
  • Brohi, A.R. ve A. Aydeniz, 1987. Tokat İlinde Yetiştirilen Narince ve Çavuş Üzüm Çeşitlerinin Bitki Besin Kapsam Durumu. C.Ü. Tokat Ziraat Fak. Dergisi 3(1):27–8.
  • Çelik, S., 1998. Bağcılık (Ampeloloji). Trakya Üniv. Tekirdağ Ziraat Fak. Bahçe Bit. Böl. Cilt 1, Anadolu Matbaa, 425, Tekirdağ.
  • İrget, M.E., 1988. Menemen Yöresi Bağlarının Beslenme Durumunun Toprak ve Bitki Analizleri İle İncelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Levy, J.F., 1968. Application du Diagnostic Foliaire ala Détermination de Besiins Alimentaires des Vignes. Le Contrôle de la Fertilisation des Plantes Cultivées. (2. Colloq. Eur. Medit, Sevilla), 295–305.
  • Loue, A., 1976. Etude des Liqisons Entre le Diagnostic Foliaire et l’analyse du sol Dons le Traitement d’une Enquête sur la Nutrition de la Vigne. Edite par A. cotto nie. 4. e Colloque International sur le Contrôle de l’Alimentation des Plantes Cultuvees (2):255–268.
  • Rodriguez, T.P.F. and G. Gonzales, 1968. Nuevas Aportaciones al Diagnestico Foliar de los Vinedos de la zona de jerez. Le Contrôle de la Fertilisation des Plantes Cultuvees (2. Colloq. Eur. Medit, Sevilla), 269–281.
  • Viets, F., W. Grand and L. Lindsay, 1973. Testing Soils for Zine, Copper Manganese and Iron (Ed.: L.M. Walsh and J.O. Beaton). Soil Testing and Plant Analysis. Soil Sci. Soc. of Amer. Inc. Madison Wisconsin, USA, 153–172.
  • Uzun, I., 2003. Bağcılık El Kitabı. Antalya.
Bahçe-Cover
  • ISSN: 1300-8943
  • Yayın Aralığı: 2
  • Başlangıç: 1968
  • Yayıncı: Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

YÜKSEKOVA (HAKKÂRİ)’DE YETİŞTİRİLEN BAZI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN GÖZ VERİMLİLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Ömer Faruk ÖZATAK, Ahmet KAZANKAYA, Adnan DOĞAN, Cüneyt UYAK

ÜZÜM ÇEKİRDEKLERİNİN ÇİMLENDİRİLMESİNDE ETKİLİ VE PRATİK BİR YÖNTEM: KUTUDA ÇİMLENDİRME

Murat AKKURT, Nuray ÖZER, Cengiz ÖZER, H. İbrahim UZUN, Burak AKTÜRK, Serkan AYDIN

MICHELE PALIERI ÜZÜM ÇEŞİDİNDE KISMİ KÖK BÖLGESİ KURULUĞU (KKBKS) VE KISITLI SULAMA STRATEJİLERİNİN (KS) TANE RENGİ ÜZERİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ

Mehmet GÜLCÜ, Zafer COŞKUN, Serkan CANDAR

KOTİLEDON AŞAMASINDAKİ M. PALİERİ ÜZÜM ÇEŞİDİNDE KOLHİSİN UYGULAMALARININ MORFOLOJİ VE PLOİDİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Tamer UYSAL, Cengiz ÖZER, Metin TUNA, Gülru YÜCEL, Onur ERGÖNÜL, Zeliha ORHAN ÖZALP

YOZGAT İLİ BAĞCILIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Emine Sema ÇETİN, Selda DALER

KİVİDE (Actinidia spp.) MEYVE KALİTESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE UYGULAMALAR

Alper DARDENİZ, Kemal Abdurrahim KAHRAMAN, Arif ATAK

EKŞİ KARA VE NARİNCE ÜZÜM (Vitis vinifera L.) ÇEŞİTLERİNDE ANTER KÜLTÜRÜ

Kevser YAZAR, Zeki KARA, Heydem EKİNCİ

ÜZÜM PESTİLİ ÜRETİMİNDE ÜZÜM POSASININ KULLANIM

Özlem ÇAĞINDI, Kadir Emre ÖZALTIN

FARKLI KATI KÜLTÜR ORTAMLARINDA YETİŞTİRİLEN FARKLI YAŞLARDAKİ BAZI SOFRALIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE KÖK BUDAMA UYGULAMASININ VERİM VE KALİTEYE ETKİSİ

Semih TANGOLAR, Serpil TANGOLAR, Sultan KAYA ÜNSAL

KARADENİZ BÖLGESİ’NDE YETİŞEN KOKULU ÜZÜM (Vitis labrusca L.) GENOTİPLERİ AMPELOGRAFİK ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Bülent KÖSE, Hüseyin ÇELİK